Overzicht van 9 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Fini Henriques Dans voor viool en orkest, op.20, nr.5, "Myggedans" Michala Petri [blokfluit] & Hanne Petri [piano]
Fini Henriques - Dans voor viool en orkest, op.20, nr.5, "Myggedans"
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 9 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam door het Jeugdorkest Nederland olv. Jurjen Hempel met medewerking van Maria Milstein, viool.

1. Maurice Ravel - Rapsodie espagnole
2. Ludwig van Beethoven - Vioolconcert in D, op.61
3. Sergej Prokofjev - Delen uit Romeo en Julia, op. 64
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Marlies Kleiterp

Marlies Kleiterp is hoofd tentoonstellingen bij De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam, waar momenteel de tentoonstelling Classic Beauties te zien is: Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw 

Halverwege de achttiende eeuw is Europa in de ban van opgravingen in Italië. Kunstenaars en jonge Europese aristocraten gaan op Grand Tour om de klassieke Romeinse kunst met eigen ogen te zien. Het hoogtepunt is Rome. In de Eeuwige Stad komen beroemde schilders en beeldhouwers zoals Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en  Antonio Canova bij elkaar en ontwikkelen hun eigen perfecte schoonheidsidealen.

Een van de beroemdste kunstenaars van het neoclassisme is Antonio Canova. Hij onderscheidt zich van anderen met eigen ontwerpen – in plaats van antieke beelden te kopiëren – en blaast daarmee de beeldhouwkunst nieuw leven in. Van zijn hand zijn maar liefst acht topwerken te zien, waaronder het absolute topstuk ‘De Drie Gratiën en meesterwerken als Amor en Psyche. Hebe en Gevleugelde Amor.

<p>Marlies Kleiterp is hoofd tentoonstellingen bij De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam, waar momenteel de tentoonstelling Classic Beauties te zien is: Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw <br/></p><p>Halverwege de achttiende eeuw is Europa in de ban van opgravingen in Italië. Kunstenaars en jonge Europese aristocraten gaan op Grand Tour om de klassieke Romeinse kunst met eigen ogen te zien. Het hoogtepunt is Rome. In de Eeuwige Stad komen beroemde schilders en beeldhouwers zoals Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en  Antonio Canova bij elkaar en ontwikkelen hun eigen perfecte schoonheidsidealen.<br/></p><p>Een van de beroemdste kunstenaars van het neoclassisme is Antonio Canova. Hij onderscheidt zich van anderen met eigen ontwerpen – in plaats van antieke beelden te kopiëren – en blaast daarmee de beeldhouwkunst nieuw leven in. Van zijn hand zijn maar liefst acht topwerken te zien, waaronder het absolute topstuk ‘De Drie Gratiën en meesterwerken als Amor en Psyche. Hebe en Gevleugelde Amor.<br/></p>
Live muziek: Florence + Shermaine
De Torenkamer: Renée van Marissing - Dag 4

Deze dag kom ik moeilijk op gang. En eigenlijk is dat de hele dag zo gebleven. Gisteravond, toen Andrea me interviewde, was ik redelijk enthousiast over wat ik tot dan toe geschreven had. Maar vanochtend las ik het nog eens kritisch en ik was er niet tevreden over, dus ik ben opnieuw begonnen. Dat wil zeggen: ik ben met een nieuwe lege pagina begonnen. Het voelt nu een beetje als een race tegen de klok. Ik weet dat het geen probleem is als het niet afkomt, maar ik wil toch minstens het gevoel hebben dat ik op de goede weg ben.


Wat betreft het naar buiten kijken, wat ik nog steeds veel doe: met verwondering heb ik gekeken naar een vrouw die aan de overkant van het water onder een boom ging liggen slapen, terwijl het steeds harder begon te regenen.

<p>Deze dag kom ik moeilijk op gang. En eigenlijk is dat de hele dag zo gebleven. Gisteravond, toen Andrea me interviewde, was ik redelijk enthousiast over wat ik tot dan toe geschreven had. Maar vanochtend las ik het nog eens kritisch en ik was er niet tevreden over, dus ik ben opnieuw begonnen. Dat wil zeggen: ik ben met een nieuwe lege pagina begonnen. Het voelt nu een beetje als een race tegen de klok. Ik weet dat het geen probleem is als het niet afkomt, maar ik wil toch minstens het gevoel hebben dat ik op de goede weg ben.</p><p><br/></p><p>Wat betreft het naar buiten kijken, wat ik nog steeds veel doe: met verwondering heb ik gekeken naar een vrouw die aan de overkant van het water onder een boom ging liggen slapen, terwijl het steeds harder begon te regenen.</p>
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Allard Schröder uit Sebastiaans neus
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Allard Schröder uit Sebastiaans neus
Luidspreker Luidspreker
23:28   Opium tipt
Opium Tipt: Grace Jones: Bloodlight and Bami

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht