Overzicht van 31 juli 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Erkki Melartin Suite voor orkest, op.22, "De schone slaapster" - deel VI, "Festive March" Tampere Filharmonisch Orkest o.l.v. Leif Segerstam
Erkki Melartin - Suite voor orkest, op.22, "De schone slaapster" - deel VI, "Festive March"
Luidspreker Luidspreker
11:26   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 31 juli 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Peter de Grote Festival


Dorpskerk, Beetsterzwaag


Leonard Bernstein – Pianotrio
William Schuman – Three piano moods
Marc Blitzstein – Serenade voor strijkkwartet
Ned Rorem – Spring Music
Aaron Copland – Vioolsonate
Leonard Bernstein – Two love songs, I Hate Music


Ivan Penkov (piano), Floor le Coultre (viool), Will McLeish (cello), Chris Duindam (viool), Quirine Scheffers (viool), Esther van Stralen (altviool), Corine ‘t Hoen (cello), Mara Oosterbaan (viool), Noëlle Weidmann (cello), Veselina Manikova (viool), Ilona Timchenko (piano), Klaartje van Veldhoven (sopraan), Paul Komen (piano)


Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Leonard Bernstein in 2018 is het programma “A tribute to Leonard Bernstein” ontstaan. Bernstein is wellicht het meest bekend door zijn musical West Side Story en zijn extraverte stijl van dirigeren. Hij heeft echter een omvangrijk en belangrijk oeuvre nagelaten. Daarnaast was hij een groot inspirator voor een hele generatie Amerikaanse componisten. In dit programma is gekozen voor soms zelden gespeelde werken van zijn vrienden Aaron Copland, William Schumann, Ned Rorem en Marc Blitzstein naast werken van Bernstein zelf. Dit concert geeft zo een verrassende kijk op een turbulente periode in de Amerikaanse klassieke muziek.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: designer Bertjan Pot

Geen retrospectief of tentoonstelling van gepolijste ‘winkelproducten’ maar zalen gevuld met ideeën. Het rauwe ontwerpproces van Bertjan Pot is deze zomer te zien in Rotterdam.

Design is voor Bertjan Pot een zoektocht naar een eenvoudige maar eigenwijze oplossing. Pas als materiaal en constructie tot een voor hem logische combinatie zijn samengebracht, is zijn ontwerp geslaagd. Zijn keuzes lijken simpel maar bezitten vaak iets ongewoons. De resultaten zijn bekend” de ‘Random Light’, de ‘Stairway to Heaven’, de ‘Random Chair’ en zijn serie maskers.

Museum Boijmans van Beuningen toont maskers, schemerlampjes en andere textiele werken gemaakt vanuit een belangrijk textielprincipe: de herhaling van iets kleins waardoor iets groters ontstaat.

Bertjan Pot studeerde aan de Design Academy Eindhoven bij de afdeling ‘Man & Identity’, waar textiel een grote rol speelde. Na zijn opleiding startte hij zijn studio en ging interieurproducten ontwerpen. De resultaten zijn bekend: de ‘Random Light’, de ‘Stairway to Heaven’, de ‘Random Chair’ en zijn serie maskers.

 

<p style="color: rgb(0, 0, 0);">Geen retrospectief of tentoonstelling van gepolijste ‘winkelproducten’ maar zalen gevuld met ideeën. Het rauwe ontwerpproces van Bertjan Pot is deze zomer te zien in Rotterdam.</p><p style="color: rgb(0, 0, 0);">Design is voor Bertjan Pot een zoektocht naar een eenvoudige maar eigenwijze oplossing. Pas als materiaal en constructie tot een voor hem logische combinatie zijn samengebracht, is zijn ontwerp geslaagd. Zijn keuzes lijken simpel maar bezitten vaak iets ongewoons. De resultaten zijn bekend” de ‘Random Light’, de ‘Stairway to Heaven’, de ‘Random Chair’ en zijn serie maskers.</p><p style="color: rgb(0, 0, 0);">Museum Boijmans van Beuningen toont maskers, schemerlampjes en andere textiele werken gemaakt vanuit een belangrijk textielprincipe: de herhaling van iets kleins waardoor iets groters ontstaat.</p><p style="color: rgb(0, 0, 0);">Bertjan Pot studeerde aan de Design Academy Eindhoven bij de afdeling ‘Man &amp; Identity’, waar textiel een grote rol speelde. Na zijn opleiding startte hij zijn studio en ging interieurproducten ontwerpen. De resultaten zijn bekend: de ‘Random Light’, de ‘Stairway to Heaven’, de ‘Random Chair’ en zijn serie maskers.<br/></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"> </p>
Live muziek: Hana Mizuta-Spencer en Somi Kim

Hana en Somi nemen allebei deel aan de zomercursus The International Holland Music Sessions (TIHMS, 22 juli t/m 31 augustus), Hana voor de tweede keer. De komende (t/m 28 augustus) is er elke week een of meer deelnemers van TIHMS in Opium te gast. 

TIHMS bestaat sinds 1988. Deze stichting is destijds opgericht op initiatief van het Conservatorium in Alkmaar. Wat begon als een simpele zomercursus, is uitgegroeid tot een volledig instituut. Jonge talenten krijgen de kans om in de spotlights te staan tijdens het TIHMS Festival, ofwel de reeks concerten die uit de cursus voortkomt.

De Summer Academy is het hart van de organisatie. Elke zomer trekt TIHMS meer dan 100 jonge muzikale talenten van over de hele wereld aan. Deze talenten geven in een periode van 5 weken meer dan 150 concerten op 25 locaties.

De Summer Academy duurt drie weken. De Academy start één week na het begin van het festival en eindigt een week voor het einde hiervan. In deze periode krijgen onze jonge talenten les van grote leermeesters. Zij volgen masterclasses, waarvan er 4 per week bij te wonen zijn, en geven optredens. Wat zij leren passen zij direct toe in de praktijk.

<p style="color: rgb(34, 34, 34);"><font face="Arial, sans-serif"><font>Hana en Somi nemen allebei deel aan de zomercursus The International Holland Music Sessions (TIHMS, 22 juli t/m 31 augustus), Hana voor de tweede keer. De komende (t/m 28 augustus) is er elke week een of meer deelnemers van TIHMS in Opium te gast.<span class="Apple-converted-space"> </span></font></font></p><p style="color: rgb(34, 34, 34);"><font color="#000000"><font face="Arial, sans-serif"><font>TIHMS bestaat sinds 1988. Deze stichting is destijds opgericht op initiatief van het Conservatorium in Alkmaar. Wat begon als een simpele zomercursus, is uitgegroeid tot een volledig instituut. Jonge talenten krijgen de kans om in de spotlights te staan tijdens het TIHMS Festival, ofwel de reeks concerten die uit de cursus voortkomt.</font></font></font></p><p style="color: rgb(34, 34, 34);"><font color="#000000"><font face="Arial, sans-serif"><font>De Summer Academy is het hart van de organisatie. Elke zomer trekt TIHMS meer dan 100 jonge muzikale talenten van over de hele wereld aan. Deze talenten geven in een periode van 5 weken meer dan 150 concerten op 25 locaties.</font></font></font></p><p style="color: rgb(34, 34, 34);"><font color="#000000"><font face="Arial, sans-serif"><font>De Summer Academy duurt drie weken. De Academy start één week na het begin van het festival en eindigt een week voor het einde hiervan. In deze periode krijgen onze jonge talenten les van grote leermeesters. Zij volgen masterclasses, waarvan er 4 per week bij te wonen zijn, en geven optredens. Wat zij leren passen zij direct toe in de praktijk.</font></font></font></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Franca Treur - Op zijn gemak uit x&y
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Franca Treur - Op zijn gemak uit x&y
De Torenkamer: Fransje Gimbrère - Dag 2
Na de uitzending van gisteravond heb ik een prima, maar kort nachtje gehad in het torenkamertje. Ik besluit daarom de dag te beginnen met een kleine ‘work-out’: een koude douche en een wandeling door het Vondelpark om wakker te worden. 

Met een wolkerig hoofd ga ik weer aan mijn bureau zitten. Vandaag wil ik aan de slag met textiel, met draad en met volume. Ik pak mijn gloednieuwe tuft naald uit, span een stuk stof op de ladder die leidt naar mijn matras op de vide en begin met tuften.
Een hele poos later heb ik een klein stukje stof getuft... 
Op dit soort momenten neem ik zonder morren al mijn negatieve uitspraken tegen de industriële revolutie terug, wat een (hand)werk!

Ik werk graag met mijn handen, vind het leuk de grenzen van ambachten op te zoeken 
en ze net even anders toe te passen dan ze normaal gebruikt worden. Maar dat neemt niet weg dat het enorm veel tijd kan kosten iets te creëren.
Dit heb ik inmiddels wel ondervonden in veel van mijn voorgaande projecten,
zoals bijvoorbeeld bij mijn 'Standing Textile(s)' of 'Luxury Fence'.

Veel heb ik vandaag dan ook nog niet geproduceerd. Buiten het feit dat de technieken die ik vandaag gebruik meer tijd vragen, worden de ontwerpen ook doordachter en complexer.

Ik loop zo nog een derde keer het Vondelpark in. Even mijn hoofd leeg maken en wat beweging zullen misschien nog een boost geven voor de avond. Ik zal in ieder geval niet vroeg naar bed gaan vanavond, want Bertjan Pot zit in de uitzending! Ook hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven in dezelfde afdeling, ‘Man & Identity’.
Ik ben enorm benieuwd naar wat hij te vertellen heeft.

IMG_7913.jpeg

<div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Na de uitzending van gisteravond heb ik een prima, maar kort nachtje gehad in het torenkamertje. Ik besluit daarom de dag te beginnen met een kleine ‘work-out’: </span><span class="mcnt">een koude douche </span><span class="mcnt">en een wandeling door het Vondelpark om wakker te worden.</span><span class="mcnt"> </span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br class="mcnt"/></span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Met een wolkerig hoofd ga ik weer aan mijn bureau zitten. Vandaag wil ik aan de slag met textiel, met draad en met volume. </span><span class="mcnt">Ik pak mijn gloednieuwe tuft naald uit, span een stuk stof op de ladder die leidt naar mijn matras op de vide en begin met tuften.<br class="mcnt"/>Een hele poos later heb ik een klein stukje stof getuft... </span>Op dit soort momenten neem ik zonder morren al mijn negatieve uitspraken tegen de industriële revolutie terug, wat een (hand)werk!</div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br class="mcnt"/>Ik werk graag met mijn handen, vind het leuk de grenzen van ambachten op te zoeken </span>en ze net even anders toe te passen dan ze normaal gebruikt worden. Maar dat neemt niet weg dat het enorm veel tijd kan kosten iets te creëren.</div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Dit heb ik inmiddels wel ondervonden in veel van mijn voorgaande projecten,</span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(34, 34, 34);"><span class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);">zoals bijvoorbeeld bij mijn 'Standing Textile(s)' of 'Luxury Fence'.</span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(34, 34, 34);"><span class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><br/></span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Veel heb ik vandaag dan ook nog niet geproduceerd. </span>Buiten het feit dat de technieken die ik vandaag gebruik meer tijd vragen, worden de ontwerpen ook doordachter en complexer.</div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br class="mcnt"/></span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Ik loop zo nog een derde keer het Vondelpark in. Even mijn hoofd leeg maken en wat beweging zullen misschien nog een boost geven voor de avond.<span class="Apple-converted-space"> </span>Ik zal in ieder geval niet vroeg naar bed gaan vanavond, want Bertjan Pot zit in de uitzending! Ook hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven in dezelfde afdeling, ‘Man &amp; Identity’.</span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Ik ben enorm benieuwd naar wat hij te vertellen heeft.</span></div><div class="mcnt" style="color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br/></span></div><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41614/IMG_7913.jpeg" alt="IMG_7913.jpeg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht