Overzicht van 10 juni 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Het Zondagochtend Concert archief

10:00 - 12:00

Het Zondagochtend Concert archief AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Van zondag 3 juni t/m zondag 26 augustus zijn Spiegelzaal & Het Zondagochtend Concert er even niet. Het nieuwe seizoen begint op zondag 2 september 2018. Tot dan hoor je iedere zondag tussen 10 en 12 uur mooie opnamen uit het rijke archief van Het Zondagochtend Concert.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. .
Het Zondagmiddagconcert

14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Rotterdams Philharmonisch Orkestannick Nézet-Séguin, dirigentoyce DiDonato, mezzosopraannbsp; . Aria’s van Händel en Mozart. W.A. Mozart – Symfonie nr.35 ‘Haffner’. Boccherini / Berio – Ritirata notturna di Madrid. Aria’s van Bellini en Rossini. Respighi – Pini di Romabr
/>eestelijk Jubileumconcert t.g.v. het 100-jarig bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Rechtstreekse uitzending vanuit de Doelen te Rotterdam
Jubileumconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Met Yannick Nézet-Séguin voor de laatste keer als chef-dirigent en met prima donna assoluta Joyce DiDonato als soliste viert het orkest haar honderdste verjaardag in een feestconcert. Vanuit de intimiteit van Händel en Mozart bouwt het programma op tot het dak eraf gaat met de verpletterende grandeur van Respighi’s Pini di Roma.

<p>Met Yannick Nézet-Séguin voor de laatste keer als chef-dirigent en met prima donna assoluta Joyce DiDonato als soliste viert het orkest haar honderdste verjaardag in een feestconcert. Vanuit de intimiteit van Händel en Mozart bouwt het programma op tot het dak eraf gaat met de verpletterende grandeur van Respighi’s Pini di Roma.<br/></p>
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vandag aan tafel: pianist/componist Rembrandt Frerichs, altviolist Ward Koopmans en saxofonist Ties Mellema.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Siegfried Jerusalem

De Duitse tenor Siegfried Jerusalem werd op 17 april 1940 in Oberhausen geboren. Hij begon als fagottist en speelde van 1972 tot 1977 in het Sinfonieorchester des Süddeutschen Rundfunks Stuttgart. Tegelijkertijd begon hij in 1972 met zanglessen in Stuttgart. Zijn zangcarrière begon toen hij met het orkest Johans Strauss’ Der Zigeunerbaron zou spelen voor een tv-opname. Degene die de rol van Sandor Barinkay zou zingen zegde af en Jerusalem nam het over. Na zijn optreden als Lohengrin in de gelijknamige opera van Wagner, kreeg hij rollen aangeboden in Berlijn, Wenen en München. Toen stopte hij als fagottist om zich volledig aan zijn zangcarrière te wijden. Hij zong onder andere de heldentenor-rollen van Wagner als Siegfried, Lohengrin, Parsival en Tristan. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw richtte hij zich meer op het zingen van liederen, voornamelijk van Strauss, Mahler en Schumann.

<p>De Duitse tenor Siegfried Jerusalem werd op 17 april 1940 in Oberhausen geboren. Hij begon als fagottist en speelde van 1972 tot 1977 in het Sinfonieorchester des Süddeutschen Rundfunks Stuttgart. Tegelijkertijd begon hij in 1972 met zanglessen in Stuttgart. Zijn zangcarrière begon toen hij met het orkest Johans Strauss’ Der Zigeunerbaron zou spelen voor een tv-opname. Degene die de rol van Sandor Barinkay zou zingen zegde af en Jerusalem nam het over. Na zijn optreden als Lohengrin in de gelijknamige opera van Wagner, kreeg hij rollen aangeboden in Berlijn, Wenen en München. Toen stopte hij als fagottist om zich volledig aan zijn zangcarrière te wijden. Hij zong onder andere de heldentenor-rollen van Wagner als Siegfried, Lohengrin, Parsival en Tristan. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw richtte hij zich meer op het zingen van liederen, voornamelijk van Strauss, Mahler en Schumann.<br/></p>
Hoogtepunten uit Die Zauberflöte

Die Zauberflöte is een Singspiel in twee bedrijven van Wolfgang Amadeus Mozart naar een libretto van Emanuel Schikaneder. Het behoort tot de bekendste en vaakst opgevoerde opera's uit Mozarts repertoire. De première vond plaats op 30 september 1791 in Wenen, in het Theater auf der Wieden (waar Schikaneder directeur van was). Het libretto is gebaseerd op talrijke bronnen, waarvan het sprookje Lulu oder die Zauberflöte van August Jacob Liebeskind de belangrijkste is.

Verhaal
Tamino krijgt van de Koningin van de Nacht de opdracht om samen met de vogelvanger Papageno haar dochter Pamina te redden uit de handen van Sarastro. De Koningin van de Nacht geeft Tamino een toverfluit en Papageno een klokkenspel mee om hen gedurende hun reis te beschermen. Tijdens zijn zoektocht komt Tamino erachter dat Sarastro geen kwade heerser is, maar juist een goed en wijs priester en dat de Koningin van de Nacht slechte bedoelingen heeft. Tamino en Papageno krijgen van Sarastro een aantal beproevingen opgelegd.

Papageno faalt bij zijn inwijdingstesten en wordt veroordeeld om eeuwig op aarde te blijven ronddolen: hij vindt zijn bruid Papagena en samen blijven ze voortbestaan in hun vele kleine Papagena's en Papageno's. Tamino en Pamina slagen wel voor de testen en worden ingewijd door tezamen door de poorten des doods te gaan. Tamino en Pamina worden voor eeuwig met elkaar verenigd en gaan deel uitmaken van de ingewijden in de tempel der wijsheid: de Zon komt op en het Licht verdrijft de Duisternis.

<p>Die Zauberflöte is een Singspiel in twee bedrijven van Wolfgang Amadeus Mozart naar een libretto van Emanuel Schikaneder. Het behoort tot de bekendste en vaakst opgevoerde opera's uit Mozarts repertoire. De première vond plaats op 30 september 1791 in Wenen, in het Theater auf der Wieden (waar Schikaneder directeur van was). Het libretto is gebaseerd op talrijke bronnen, waarvan het sprookje Lulu oder die Zauberflöte van August Jacob Liebeskind de belangrijkste is.<br/><br/><b>Verhaal</b><br/>Tamino krijgt van de Koningin van de Nacht de opdracht om samen met de vogelvanger Papageno haar dochter Pamina te redden uit de handen van Sarastro. De Koningin van de Nacht geeft Tamino een toverfluit en Papageno een klokkenspel mee om hen gedurende hun reis te beschermen. Tijdens zijn zoektocht komt Tamino erachter dat Sarastro geen kwade heerser is, maar juist een goed en wijs priester en dat de Koningin van de Nacht slechte bedoelingen heeft. Tamino en Papageno krijgen van Sarastro een aantal beproevingen opgelegd.<br/><br/>Papageno faalt bij zijn inwijdingstesten en wordt veroordeeld om eeuwig op aarde te blijven ronddolen: hij vindt zijn bruid Papagena en samen blijven ze voortbestaan in hun vele kleine Papagena's en Papageno's. Tamino en Pamina slagen wel voor de testen en worden ingewijd door tezamen door de poorten des doods te gaan. Tamino en Pamina worden voor eeuwig met elkaar verenigd en gaan deel uitmaken van de ingewijden in de tempel der wijsheid: de Zon komt op en het Licht verdrijft de Duisternis.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Teruggevonden werk van Claude Debussy en Nederlandse premières van Messiaen en Ravel. Opname 8 februari 2018, Muziekgebouw aan 't IJ.
Ralph van Raat, piano

Claude Debussy - Étude retrouvée (Nederlandse première)
Pierre Boulez - Douze notations
Pierre Boulez - Une page d'ephemeride
György Ligeti L'arrache-coeur (originele versie etude nr. 11, Nederlandse première)
Olivier Messiaen - Morceau de lecture à vue (Nederlandse première)
Olivier Messiaen - La fauvette passerinette (Nederlandse première)
Claude Debussy - Les soirs illuminés par l'ardeur de chalon (Nederlandse première)
Maurice Ravel - Ménuet in cis (Nederlandse première)
Olivier Messiaen- Le cossyphe d'Heuglin, uit: Des canyons aux étoiles
Olivier Messiaen- Le moqueur polyglotte, uit: Des canyons aux étoiles
Pierre Boulez - Incises

Opname van 8-2-2018, Muziekgebouw aan het IJ
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht