Overzicht van 26 mei 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa met Petra de Joode

09:00 - 10:00

Musica Religiosa met Petra de Joode EO

Presentatie:

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Muzikale maskers: Thomas Adès dirigeert eigen werk
Britten Sinfonia
Thomas Adès, dirigent
Steven Isserlis, cello
Nicolas Hodges, piano
Adès - Three studies from Couperin (Nederlandse première)
Stravinsky - Eerste suite voor klein orkest
Stravinsky - Tweede suite voor klein orkest
Adès - Lieux retrouvés (Nederlandse première)
Barry - Pianoconcert (Nederlandse première)
Prokofjev - Eerste symfonie ‘Klassieke’
Muzikale maskers: Thomas Adès dirigeert eigen werk

Thomas Adès dirigeert eigen werk

Het thema van de ZaterdagMatinee-programmering luidt dit seizoen ‘Muziek 3.0 – muziek over muziek’. Geen componist die daar beter bij aansluit dan Thomas Adès. Zijn muzikale verbeelding is even duizelingwekkend divers als een iTunes- of Spotify-catalogus. Zo grijpt de Brit in Three Studies from Couperin terug op Franse baroknoten om die vervolgens met subtiel ongerijmde orkestraties naar zijn eigen hand te zetten. In Lieux retrouvés, vier muzikale landschapsevocaties, plukt Adès uit een breder stilistisch boeket. Van lyrisch lijnenspel en ravelesk golvende figuraties tot mank lopende can-can-verwijzingen en stravinskiaanse stotterritmiek.


Muziek 3.0: muziek over muziek

Stravinsky’s Eerste en Tweede suite voor klein orkest gelden als soundtrack bij een ontluikend neoclassicisme. Zo ook Prokofjevs Klassieke symfonie, waarvoor de Rus zijn licht opstak bij Haydn en Mozart.De Ierse componist Gerald Barry maakte in 2016 indruk met zijn Carroll-opera Alice’s Adventures Under Ground. Ook zijn Pianoconcert uit 2015 heeft iets uitgesproken theatraals. De solist zet steeds andere stilistische maskers op en ligt constant overhoop met het orkest.

<p><b>Thomas Adès dirigeert eigen werk</b></p><p>Het thema van de ZaterdagMatinee-programmering luidt dit seizoen ‘Muziek 3.0 – muziek over muziek’. Geen componist die daar beter bij aansluit dan Thomas Adès. Zijn muzikale verbeelding is even duizelingwekkend divers als een iTunes- of Spotify-catalogus. Zo grijpt de Brit in <i>Three Studies from Couperin </i>terug op Franse baroknoten om die vervolgens met subtiel ongerijmde orkestraties naar zijn eigen hand te zetten. In <i>Lieux retrouvés</i>, vier muzikale landschapsevocaties, plukt Adès uit een breder stilistisch boeket. Van lyrisch lijnenspel en ravelesk golvende figuraties tot mank lopende can-can-verwijzingen en stravinskiaanse stotterritmiek.</p><p><br/></p><p><b>Muziek 3.0: muziek over muziek</b></p><p>Stravinsky’s <i>Eerste </i>en <i>Tweede suite </i>voor klein orkest gelden als soundtrack bij een ontluikend neoclassicisme. Zo ook Prokofjevs<i> Klassieke symfonie</i>, waarvoor de Rus zijn licht opstak bij Haydn en Mozart.De Ierse componist Gerald Barry maakte in 2016 indruk met zijn Carroll-opera <i>Alice’s Adventures Under Ground</i>. Ook zijn <i>Pianoconcert </i>uit 2015 heeft iets uitgesproken theatraals. De solist zet steeds andere stilistische maskers op en ligt constant overhoop met het orkest.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
In verband met het spontane karakter op lokatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Anton Rubinstein – Demon
Opname gemaakt op 26 april in Gran Teatre del Liceu, Barcelona.
Koor en Orkest van Gran Teatre del Liceu olv Mikhail Tatarnikov. Solisten: Alexander Zymbalyuk, Asmik Grigorian, Igor Morosow, Roman Ialcic, Larisa Kostiuk, Egils Silins, Antoni Comas, Yuriy Mynenko.
Vrije Geluiden

23:03 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht