Overzicht van 20 mei 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam met elke week om 13.00 uur een 'minder bekend Stabat Mater'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Vandaag een aflevering in de serie 'Ongehoord'. Lex Bohlmeijer ontvangt mezzosopraan Maria-Riccarda Wesseling.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Gösta Winbergh

Gösta Winbergh (1943 - 2002) was een Zweedse tenor. Winbergh kwam niet uit een muzikale familie en hij was zelf bouwingenieur toen hij in 1967 zijn eerste operavoorstelling zag. Die voorstelling raakte hem enorm en hij besloot zich in te schrijven voor de operaklas van Zwedens prestigieuze Koninklijke Muziekacademie, en werd gelijk aangenomen. Hij studeerde daar van 1969 to en met 1971. Hij begon te zingen bij de Koninklijke Opera te Stockholm. Later werkte hij regelmatig in het operahuis van Zürich en de Metropolitan Opera in New York. Zijn laatste nieuwe rol was Florestan in Fidelio in 2002, die hij aan de Weense Staatsopera zong op de avond voor hij stierf aan een hartaanval. Na zijn dood werd in Zweden de Gösta Winbergh Award (GWA) ingesteld. De prijs wordt ieder jaar aan jonge veelbelovende tenoren uitgereikt middels een zangwedstrijd.

<p>Gösta Winbergh (1943 - 2002) was een Zweedse tenor. Winbergh kwam niet uit een muzikale familie en hij was zelf bouwingenieur toen hij in 1967 zijn eerste operavoorstelling zag. Die voorstelling raakte hem enorm en hij besloot zich in te schrijven voor de operaklas van Zwedens prestigieuze Koninklijke Muziekacademie, en werd gelijk aangenomen. Hij studeerde daar van 1969 to en met 1971. Hij begon te zingen bij de Koninklijke Opera te Stockholm. Later werkte hij regelmatig in het operahuis van Zürich en de Metropolitan Opera in New York. Zijn laatste nieuwe rol was Florestan in Fidelio in 2002, die hij aan de Weense Staatsopera zong op de avond voor hij stierf aan een hartaanval. Na zijn dood werd in Zweden de Gösta Winbergh Award (GWA) ingesteld. De prijs wordt ieder jaar aan jonge veelbelovende tenoren uitgereikt middels een zangwedstrijd.<br/></p>
Hoogtepunten uit Die Meistersinger Von Nürnberg

Die Meistersinger von Nürnberg is een opera van Richard Wagner uit 1868. De opera is gebaseerd op de geschiedenis van de Duitse minne- en meesterzangers (Meistersinger) zoals Hans Sachs en Walther von der Vogelweide. De Meistersinger neemt als komedie een aparte plaats in te midden van Wagners andere opera's: er worden mensen in gefopt, het luchthartige overheerst.

<p>Die Meistersinger von Nürnberg is een opera van Richard Wagner uit 1868. De opera is gebaseerd op de geschiedenis van de Duitse minne- en meesterzangers (Meistersinger) zoals Hans Sachs en Walther von der Vogelweide. De Meistersinger neemt als komedie een aparte plaats in te midden van Wagners andere opera's: er worden mensen in gefopt, het luchthartige overheerst. <br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Verborgen pareltjes uit het repertoire van CALEFAX, vanuit de Uilenburgersjoel in Amsterdam.
Op het programma staat een keuze uit onderstaande werken : Calefax – Hidden Gems

Pietro Locatelli - Introduzione Theatrale
Arcangelo Corelli - La Folia
Nina Simone - For all we know
Carlo Gesualdo - Tu m’uccidi, o crudele
Nico Muhly - Look for me
Abing - Er Quan Ying Yue
César Franck - Prelude, fuge et variation
Johann Wilhelm Wilms - Rondo uit Sinfonia a Grand Orchestre
Erik Satie - Danses de travers
Ron Ford - Motet
Leoš Janáček - Zdenka-variaties
Josquin des Prez - Nymphes des bois
Vrije Geluiden

23:04 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht