Overzicht van 1 mei 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
William Williams Sonata 'In imitation of birds', deel 1 Trio Müller, Söderberg Larsson
William Williams - Sonata 'In imitation of birds', deel 1
WhatsAb

Wat houdt je vandaag bezig?

<p>Wat houdt je vandaag bezig?</p>
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 1 mei 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Opbeurende barokmuziek door Nicolas Altstaedt en Arcangelo. Live vanuit TivoliVredenburg, o.l.v. Jonathan Cohen.

Arcangelo & Nicolas Altstaedt, cello

Mendelssohn - Strijkerssymfonie nr. 4
C.Ph.E. Bach - Celloconcert in Bes
Mendelssohn - Strijkerssymfonie nr. 5
Bach - Contrapunctus I, IV, VII, IX, XI en XIV uit ‘Die Kunst der Fuge’
Haydn - Celloconcert nr. 1 in C
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Gast en muziek: Leonard en Gijs Besseling & Club Classique met Jeannette van Schaik

Cellist Leonard en filmmaker Gijs Besseling droomden al jaren van het maken van een documentaire. Gedreven door idealisme en met behulp van een crowdfundingcampagne kregen ze het voor elkaar. 'Roadtrip la Bohème' is een inspirerende zoektocht naar de Italiaanse wortels van operacomponist Puccini en het gehele operagenre.

YouTube-serie
Leonard Besseling en journaliste Nina Schuttert reizen in de unieke YouTube-serie 'Roadtrip la Bohème' door het Italië van operacomponist Giacomo Puccini. Wie was de excentrieke casanova? En in hoeverre leven zijn opera's door in de Italiaanse cultuur?

Club Classique
Na de roadtrip door Italië, haalt ensemble Club Classique Puccini terug naar Nederland. In de gelijknamige theatertour combineren de musici en sopraan Jeannette van Schaikbeelden uit de YouTube-serie met live muziek. De voorstelling is te zien in theater en op festivals door heel Nederland.

<p>Cellist Leonard en filmmaker Gijs Besseling droomden al jaren van het maken van een documentaire. Gedreven door idealisme en met behulp van een crowdfundingcampagne kregen ze het voor elkaar. '<a href="https://www.avrotros.nl/klassiek/item/op-zoek-naar-puccini-in-de-youtube-serie-roadtrip-la-boheme/" target="">Roadtrip la Bohème</a>' is een inspirerende zoektocht naar de Italiaanse wortels van operacomponist Puccini en het gehele operagenre.<br/><br/><b>YouTube-serie</b><br/><span>Leonard Besseling en journaliste Nina Schuttert reizen in de unieke YouTube-serie 'Roadtrip la Bohème' door het Italië van operacomponist Giacomo Puccini. Wie was de excentrieke casanova? En in hoeverre leven zijn opera's door in de Italiaanse cultuur?</span><br/><br/><b>Club Classique</b><br/><span>Na de roadtrip door Italië, haalt ensemble Club Classique Puccini terug naar Nederland. In de gelijknamige theatertour combineren de musici en sopraan Jeannette van Schaikbeelden uit de YouTube-serie met live muziek. De voorstelling is te zien in theater en op festivals door heel Nederland.</span></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Ted van Lieshout - ‘Boekje open’ uit de bundel Hou van mij
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Ted van Lieshout - ‘Boekje open’ uit de bundel Hou van mij
De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 2

De dag begint met regen. Of nee; de regen van april is er nog steeds. In de loop van de ochtend beseft ze dat het mei is, en dat ze plaats moet maken voor de zon. Een uitgebreide wandeling door het Vondelpark weet me productief te maken. 


Vandaag ga ik verder met het maken van beeldexperimenten. Twee nieuwe materialen - een glimmende, gouden stof en gekleurde, transparante folies - liggen klaar op de tafel. Los van elkaar fotografeer ik ze. Beiden reageren op het licht van buiten. Ik bewerk de beelden in Photoshop en de kleuren lijken op die van gisteren: blauw, grijs en zand. Ik zie de potentie van de materialen. De gouden stof geeft namelijk hele natuurlijke glooiingen met een vervreemdende structuur. De folies daarentegen geven qua kleur geen toevoeging, maar de weerspiegelingen op het gladde materiaal lijken wolken en mist te creëren. 


Deze materialen moeten samen komen en dat doe ik dus ook. Ik fotografeer en bewerk ze gecombineerd. Hierdoor ontstaan beelden waarop ik op hoopte: gelaagde kleurenfoto’s die op niets lijken van wat ik eerder gemaakt heb, en klassiekere zwart-wit landschappen die ik herken. Van een van die laatste experimenten maak ik een geschreven versie:

————————————————————————

Het liggende kader wordt vrijwel volledig gevuld door een landschap. In zwart-wit reiken heuvels naar de bovenzijde van het beeld. Zachte glooiingen en steile hellingen wisselen elkaar af. Het weer is grauw maar het lijkt droog. Linksonder komt een fonkelende, witte streep het beeld binnen. Of drijft het het beeld uit? 

————————————————————————VivianAmmerlaan_torenkamer2.08.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.07.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.06.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.05.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.04.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.03.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.02.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.01.jpg

<p>De dag begint met regen. Of nee; de regen van april is er nog steeds. In de loop van de ochtend beseft ze dat het mei is, en dat ze plaats moet maken voor de zon. Een uitgebreide wandeling door het Vondelpark weet me productief te maken. </p><p><br/></p><p>Vandaag ga ik verder met het maken van beeldexperimenten. Twee nieuwe materialen - een glimmende, gouden stof en gekleurde, transparante folies - liggen klaar op de tafel. Los van elkaar fotografeer ik ze. Beiden reageren op het licht van buiten. Ik bewerk de beelden in Photoshop en de kleuren lijken op die van gisteren: blauw, grijs en zand. Ik zie de potentie van de materialen. De gouden stof geeft namelijk hele natuurlijke glooiingen met een vervreemdende structuur. De folies daarentegen geven qua kleur geen toevoeging, maar de weerspiegelingen op het gladde materiaal lijken wolken en mist te creëren. </p><p><br/></p><p>Deze materialen moeten samen komen en dat doe ik dus ook. Ik fotografeer en bewerk ze gecombineerd. Hierdoor ontstaan beelden waarop ik op hoopte: gelaagde kleurenfoto’s die op niets lijken van wat ik eerder gemaakt heb, en klassiekere zwart-wit landschappen die ik herken. Van een van die laatste experimenten maak ik een geschreven versie:</p><p>————————————————————————</p><p>Het liggende kader wordt vrijwel volledig gevuld door een landschap. In zwart-wit reiken heuvels naar de bovenzijde van het beeld. Zachte glooiingen en steile hellingen wisselen elkaar af. Het weer is grauw maar het lijkt droog. Linksonder komt een fonkelende, witte streep het beeld binnen. Of drijft het het beeld uit? </p><p>————————————————————————<img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40656/VivianAmmerlaan_torenkamer2.08.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.08.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40655/VivianAmmerlaan_torenkamer2.07.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.07.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40654/VivianAmmerlaan_torenkamer2.06.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.06.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40653/VivianAmmerlaan_torenkamer2.05.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.05.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40652/VivianAmmerlaan_torenkamer2.04.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.04.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40651/VivianAmmerlaan_torenkamer2.03.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.03.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40650/VivianAmmerlaan_torenkamer2.02.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.02.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40649/VivianAmmerlaan_torenkamer2.01.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer2.01.jpg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht