Overzicht van 17 februari 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Orgelsymfonie en Flammenschrift: Connesson, Escaich en Saint-Säens
Radio Filharmonisch Orkest
Stéphane Denève, dirigent
Antoine Tamestit, altviool
Leo van Doeselaar, orgel
Connesson - Flammenschrift (Nederlandse première)
Escaich - La Nuit des chants, voor altviool en orkest (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière)
Liszt - Ave Maria von Arcadelt
Saint-Saëns - Orgelsymfonie
Orgelsymfonie en Flammenschrift: Connesson, Escaich en Saint-Säens

De Orgelsymfonie van Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns componeerde van zijn vijftiende tot zijn zesentachtigste en was twintig jaar lang titulair organist van de Parijse Madeleine. Zijn beroemdste grote orkestwerk is de Derde symfonie uit 1886, met in het tweede en vierde deel een belangrijke maar niet virtuoos schitterende rol voor het orgel. De symfonie is opgedragen aan Franz Liszt, van wie het ooit zo populaire Ave Maria von Arcadelt in een orgelversie tot klinken komt.


De Franse omnivoren Escaich en Connesson

Thierry Escaich (1965) treedt in de voetsporen van zijn beroemde voorganger: hij is titularis van de Parijse Église Saint-Étienne-du-Mont. Net als Saint-Saëns bestrijkt hij als componist een breed spectrum, van opera tot kerkmuziek. Dat hij een briljant improvisator is, spreekt vanzelf; in zijn gecomponeerde muziek houdt hij vast aan een solide structuur en tonale fundamenten. De eveneens uit Frankrijk afkomstige Guillaume Connesson (1970) behoort tot de generatie van jonge omnivore componisten. Alles is in zijn muziek toegestaan en terug te horen – van Igor Stravinsky’s Sacre tot heavy metal. In Flammenschrift spreekt Ludwig van Beethoven bovendien een hartig woordje mee.

<p><b>De Orgelsymfonie van Saint-Saëns</b></p><p>Camille Saint-Saëns componeerde van zijn vijftiende tot zijn zesentachtigste en was twintig jaar lang titulair organist van de Parijse Madeleine. Zijn beroemdste grote orkestwerk is de<i> Derde symfonie</i> uit 1886, met in het tweede en vierde deel een belangrijke maar niet virtuoos schitterende rol voor het orgel. De symfonie is opgedragen aan Franz Liszt, van wie het ooit zo populaire <i>Ave Maria von Arcadelt</i> in een orgelversie tot klinken komt.</p><p><br/></p><p><b>De Franse omnivoren Escaich en Connesson</b></p><p>Thierry Escaich (1965) treedt in de voetsporen van zijn beroemde voorganger: hij is titularis van de Parijse Église Saint-Étienne-du-Mont. Net als Saint-Saëns bestrijkt hij als componist een breed spectrum, van opera tot kerkmuziek. Dat hij een briljant improvisator is, spreekt vanzelf; in zijn gecomponeerde muziek houdt hij vast aan een solide structuur en tonale fundamenten. De eveneens uit Frankrijk afkomstige Guillaume Connesson (1970) behoort tot de generatie van jonge omnivore componisten. Alles is in zijn muziek toegestaan en terug te horen – van Igor Stravinsky’s <i>Sacre</i> tot heavy metal. In <i>Flammenschrift </i>spreekt Ludwig van Beethoven bovendien een hartig woordje mee.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
In verband met het spontane karakter op locatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar. Deze week: Leo van Doeselaar en Stéphane Denève praten na over het concert, en RFO-solofluitiste Ingrid Geerlings introduceert haar nieuwe CD.
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Stravinsky - The Rake's Progress met Paul Appleby, Julia Bullock, Kyle Ketelsen, Andrew Watts, Hillary Summers, David Pittsinger, Evan Hughes, Alan Oke, Sander Heutinck, koor van De Nationale Opera en Nederlands Kamerorkest o.l.v. Ivor Bolton
Stravinsky - The Rake's Progress
Vrije Geluiden

23:04 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht