Overzicht van 21 januari 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam met elke week om 13.00 uur een 'minder bekend Stabat Mater'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vandaag in het panel:cellist Joachim Eijlander, saxofoniste Eva van Grinsven en muziekjournalist Thiemo Wind.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Marjana Lipovsek

Marjana Lipovsek werd geboren in 1946 in Ljubljana (Slovenië) als dochter van componist Marijan Lipovšek. Ze studeerde eerst piano in haar geboorteplaats en pas tijdens haar studie Musikhochschule in Graz begon ze na te denken over een carrière als zangeres.Direct na haar studie kon ze aan de slag bij de Weens Staatopera en daarna ook in Hamburg en München. “Marjana Lipovsek heeft een koninklijke stem, een uiterst persoonlijk timbre, dat door de directe zeggingskracht soms doet denken aan het altijd voorname geluid van Christa Ludwig.” schreef het NRC in 1992 na een concert in het Concertgebouw Amsterdam.

<p>Marjana Lipovsek werd geboren in 1946 in Ljubljana (Slovenië) als dochter van componist Marijan Lipovšek. Ze studeerde eerst piano in haar geboorteplaats en pas tijdens haar studie Musikhochschule in Graz begon ze na te denken over een carrière als zangeres.Direct na haar studie kon ze aan de slag bij de Weens Staatopera en daarna ook in Hamburg en München. “Marjana Lipovsek heeft een koninklijke stem, een uiterst persoonlijk timbre, dat door de directe zeggingskracht soms doet denken aan het altijd voorname geluid van Christa Ludwig.” schreef het NRC in 1992 na een concert in het Concertgebouw Amsterdam.<br/></p>
Hoogtepunten uit Schumanns Genoveva

De enige opera van Robert Schumann ging in 1850 in première, maar een groot succes was dat niet. Toch waren er ook pleitbezorgers van dit werk. Franz Liszt schreef in 1855 al: "Van alle opera's die de afgelopen vijftig jaar in première gingen, gaat naar déze zeker mijn grootste voorkeur uit (afgezien van Wagner, maar dat spreekt vanzelf)." En van recenter datum: dirigent Nikolaus Harnoncourt is al decennialang pleitbezorger. Volgens hem is Genoveva een waar meesterwerk, misschien zelfs de belangrijkste opera uit de tweede helft van de 19de eeuw. De opera beleefde zijn Nederlandse premiere pas 160 jaar na verschijning, in 2010 in Rotterdam.

<p>De enige opera van Robert Schumann ging in 1850 in première, maar een groot succes was dat niet. Toch waren er ook pleitbezorgers van dit werk. Franz Liszt schreef in 1855 al: &#34;Van alle opera's die de afgelopen vijftig jaar in première gingen, gaat naar déze zeker mijn grootste voorkeur uit (afgezien van Wagner, maar dat spreekt vanzelf).&#34; En van recenter datum: dirigent Nikolaus Harnoncourt is al decennialang pleitbezorger. Volgens hem is Genoveva een waar meesterwerk, misschien zelfs de belangrijkste opera uit de tweede helft van de 19de eeuw. De opera beleefde zijn Nederlandse premiere pas 160 jaar na verschijning, in 2010 in Rotterdam.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Storioni Festival Openingsconcert
o.a. Storioni Trio; Alexander Kerr, viool; Nicolas Altstaedt cello, Nino Gvetadze, piano:
Enescu – Nocturne ‘Villa d’ Avrayen’
Kodály – Duo voor viool & cello
Bjarnason – Nieuw werk voor pianotrio (wereldpremière)
Debussy – Cellosonate
Sjostakovitsj – Pianokwintet op 57
MAX opname 17 januari 2018 Muziekgebouw Eindhoven

Radio 4 Dutch Classical Talent
Diamanda Dramm, viool:
Dramm - Smackgirl XL
Knox - Above Our Heads; No Pitch, No Problem
Purcell - Dido’s Lament
Biber - Mysterien-Sonate Nr. 1; Passacaglia
Türkmen - Songs from a Circle
MAX opname 17 januari 2018, TivoliVredenburg, Utrecht


MAX
Vrije Geluiden

23:03 - 00:59

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht