Overzicht van 20 januari 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Componeren met open oren: Janáček, Bartók en Lutosławski
Radio Filharmonisch Orkest
Edward Gardner, dirigent
Jean-Efflam Bavouzet, piano
Janáček - Taras Bulba
Bartók - Eerste pianoconcert
Lutosławski - Derde symfonie
Componeren met open oren: Janáček, Bartók en Lutosławski

Janáček en de taal van de gewone man

In de twintigste eeuw staan componisten meer dan ooit open voor impulsen van buitenaf. Soms komen ze wat op de markt tegen, of ze ontdekken iets via de radio. Zo luisterde Leoš Janáček goed naar de spreektaal van de gewone man, om in zijn vocale muziek een sterk declamatorische stijl te bereiken. Die stijl liet zelfs in zijn instrumentale muziek zijn sporen na. De drie delen van Taras Bulba zijn door hun literaire karakter bijna instrumentale operascènes geworden.


Lutosławski en de Vrijheid

Béla Bartók was als jonge man diep onder de indruk van Richard Strauss. Hij vond zijn onmiskenbaar eigen geluid echter op het platteland van de Balkan. De ogenschijnlijk primitieve eenvoud ervan doordrenkt zijn Eerste pianoconcert. Hij speelde het in 1928 zelf in het Concertgebouw, met Mengelberg als dirigent.

Witold Lutosławski begon daar waar Bartók ophield, maar werd overdonderd door een radio-uitzending van het Pianoconcert van John Cage. Uit die ervaring ontwikkelde hij zijn eigen variant van de toevalsmuziek; in zijn Derde symfonie heeft dat tot een indrukwekkend bouwwerk geleid. De orkestmusici krijgen enige vrijheid – een prachtig symbool in het door de Sovjet-Unie overvleugelde Polen. En is het toeval dat de eerste noten van de symfonie overeenkomen met de opening van Beethovens Vijfde?

<p><b>Janáček en de taal van de gewone man</b></p><p>In de twintigste eeuw staan componisten meer dan ooit open voor impulsen van buitenaf. Soms komen ze wat op de markt tegen, of ze ontdekken iets via de radio. Zo luisterde Leoš Janáček goed naar de spreektaal van de gewone man, om in zijn vocale muziek een sterk declamatorische stijl te bereiken. Die stijl liet zelfs in zijn instrumentale muziek zijn sporen na. De drie delen van <i>Taras Bulba </i>zijn door hun literaire karakter bijna instrumentale operascènes geworden.</p><p><br/></p><p><b>Lutosławski en de Vrijheid</b></p><p>Béla Bartók was als jonge man diep onder de indruk van Richard Strauss. Hij vond zijn onmiskenbaar eigen geluid echter op het platteland van de Balkan. De ogenschijnlijk primitieve eenvoud ervan doordrenkt zijn <i>Eerste pianoconcert</i>. Hij speelde het in 1928 zelf in het Concertgebouw, met Mengelberg als dirigent.</p><p>Witold Lutosławski begon daar waar Bartók ophield, maar werd overdonderd door een radio-uitzending van het <i>Pianoconcert </i>van John Cage. Uit die ervaring ontwikkelde hij zijn eigen variant van de toevalsmuziek; in zijn <i>Derde symfonie</i> heeft dat tot een indrukwekkend bouwwerk geleid. De orkestmusici krijgen enige vrijheid – een prachtig symbool in het door de Sovjet-Unie overvleugelde Polen. En is het toeval dat de eerste noten van de symfonie overeenkomen met de opening van Beethovens <i>Vijfde</i>?<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
In verband met het spontane karakter op locatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar. Deze week te gast: muziekjournalist Hans Heg en cellist Nitzan Laster, namens het Alma Kwartet.
Avondconcert

19:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In een speciale uitzending van het Avondconcert de Finale van het Nederlands Vioolconcours, live vanuit de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Het gaat om ‘Oskar Back’ de categorie van het vioolconcours met oudste deelnemers.
De drie jonge finalisten Niek Baar (1991), Tim Brackman (1993) en Hawijch Elders (1999) strijden om de eerste prijs met vioolconcerten van Dvorak en Schumann. Ze worden begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk. Voor de Nederlandse vioolconcoursen 2018 had zich een recordaantal van 109 deelnemers uit heel Nederland aangemeld.

Tussen 19.00-20.00 uur een voorbeschouwing met o.a. reportages van Hans Noortman en aandacht voor de prijswinnaars van de categorie Iordens en
Davina van Wely (violisten tussen de 10 t/m 17 jaar).
Onder meer Frederike Berntsen (muziekjournalist) en Carel den Hertog
(violist en dirigent) zijn te gast bij presentator Wouter Pleijsier.

De beschermheer van het concours Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden reikt rond 22.30 uur de prijzen uit.

De NTR stelt 2 prijzen ter beschikking. De NTR Prijs beste uitvoering opdrachtcompositie (categorie Oskar Back) en de NTR Performance Prijs.
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht