Overzicht van 7 december 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag

Presentatie: Jet Berkhout

Vandaag in de uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

Vandaag in de uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:28  Kettingreactie
Aaron CoplandI Bought Me A Cat (Children's Song)Thomas Hampson [bariton]Saint Paul Chamber Orchestra o.l.v. Hugh Wolff
Luidspreker Luidspreker
11:30  WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep Max

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Vandaag in de uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
14:03  De anekdote van Frits Schutte

Elke werkdag hoor je in de Anekdote van… herinneringen van musici of bekende Nederlanders bij muziekstukken. Deze week is dat Frits Schutte, van oorsprong professioneel violist, maar tegenwoordig werkzaam bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Dit fonds helpt getalenteerde musici aan een goed instrument – iets heel belangrijk is voor een musicus om zich goed te kunnen ontwikkelen. De meeste musici kunnen zich zo’n goed (en dus duur) instrument niet veroorloven, het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds geeft instrumenten in bruikleen. In het verleden hebben onder andere Liza Ferschtman, Simone Lamsma en Harriet Krijgh een instrument van het NMF in bruikleen gehad. Frits Schutte is collectiebeheerder van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De anekdote van Frits Schutte
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips. Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep Max

Presentatie: Wouter Pleijsier

Vandaag in de uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw Amsterdam
Jerusalem Kwartet:
Beethoven - Strijkkwartet in f, op. 95 'Serioso'
Debussy - Strijkkwartet in g, op. 10
Beethoven - Strijkkwartet in F, op. 135

MAX
20:03  Jerusalem Kwartet, live

Het Jerusalem Kwartet werd door de New York Times omschreven als één instrument met zestien snaren. Deze lof ging over hun meest recente Bartók-album, maar is typerend voor het Israëlische ensemble. Al meer dan twee decennia vormt het Jerusalem Kwartet een organische eenheid. Vandaag wordt het uitgedaagd door Beethoven. Die in het eerste deel van zijn Strijkkwartet in F de partijen juist tijdelijk splitst. Maar al snel komen de vier weer samen, in een van de roerendste kwartetten ooit geschreven.

Van Beethoven klinkt ook het Strijkkwartet in f, dat van de componist zelf de bijnaam ‘Serioso’ kreeg. Serieus is het, en ook donker en dramatisch. Maar Beethoven zou Beethoven niet zijn als er geen louterende wending zou volgen. Het Jerusalem Kwartet speelt ook Debussy’s enige strijkkwartet. Oók een catharsis: Debussy zet in klankkleur en ritmiek de deur naar een nieuwe wereld open.

Jerusalem Kwartet, live
20:57  Logegast Theodor Holman

“Je leert veel etiquette in je leven, maar niet om om te gaan met de dood” aldus schrijver, columnist en presentator Theodor Holman. Familie, jongensdromen, ouder worden en de dood: daarover gaat zijn nieuwe boek Voorbijgewaaid Geluk. Dat klinkt als zware kost, maar het is een lichtvoetig boek. Vanavond is hij de logegast.

Logegast Theodor Holman
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

Vandaag in de uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30  Te gast: Martin de Haan

De Franse schandaalroman “Les liaisons dangereuses” van Choderlos de Laclos is voor het eerst in zestig jaar weer vertaald in het Nederlands als “Riskante relaties”, door Martin de Haan. De Haan is bekend als vaste vertaler van de romans van Michel Houellebecq en Milan Kundera.

Te gast: Martin de Haan
22:33  Live muziek: Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta is een Nederlands strijkorkest met als thuisbasis Amsterdam. Het ensemble werd opgericht in 1988 onder de naam Nieuw Sinfonietta Amsterdam door een groep jonge musici die samen het hoogst mogelijke niveau in ensemblespel wilden bereiken, zoals in de kamermuziek gebruikelijk is. Op dit moment staat het orkest onder leiding van concertmeester en tevens artistiek leider Candida Thompson. 

Live muziek: Amsterdam Sinfonietta
23:00  De Torenkamer: José Montoya - Dag 4

Op de grond ligt een lijst met daarin losliggende papiervouwsels. De kunst is dat het straks ook nog vast moet zitten, en aan de muur kan hangen. Want dan is het pas echt af. Is dit leuk werk? Nee, gelukkig krijg ik versterking van kunstenares Anna van Lingen.

DAG 4.1.JPG

DAG 4.2.jpeg

DAG 4.3.jpeg

De Torenkamer: José Montoya - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:54  Slaapservice: Robin Barry - fragment uit Margjes verticale tuin
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio