Overzicht van 17 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam met elke week om 13.00 uur een 'minder bekend Stabat Mater'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vandaag met dirigent Jurjen Hempel, altviolist Ward Koopmans en componist Anthony Fiumara.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Pretty Yende

Pretty Yende (1985) is een Zuid-Afrikaanse opera-zangeres. Ze groeide op in het dorpje Piet Retief in Zuid-Afrika en hoorde op haar zestiende voor het eerst in haar leven opera door een tv-commercial met het Bloemenduet van Lakmé. Ze werd verliefd op de kunstvorm, begon te zingen en won grote concoursen in Europa. Als invalster op het toneel van de Metropolitan Opera (New York) beleefde ze haar internationale doorbraak. 

Foto: Kim Fox Photography

<p>Pretty Yende (1985) is een Zuid-Afrikaanse opera-zangeres. Ze groeide op in het dorpje Piet Retief in Zuid-Afrika en hoorde op haar zestiende voor het eerst in haar leven opera door een tv-commercial met het Bloemenduet van Lakmé. Ze werd verliefd op de kunstvorm, begon te zingen en won grote concoursen in Europa. Als invalster op het toneel van de Metropolitan Opera (New York) beleefde ze haar internationale doorbraak. </p><p><i>Foto: Kim Fox Photography</i><br/></p>
Hoogtepunten uit Mazeppa van Tsjaikovski

Ivan Stepanovitsj Mazeppa is een historische figuur. Hij was de leider van de Oekraïense kozakken, die zonder succes tegen Peter de Grote in opstand kwamen. Voor zijn opera Mazeppa liet Tsjaikovski zich inspireren door Poesjkins gedicht Poltava. Het werk werd in 1884 vrijwel gelijktijdig in Moskou en Sint-Petersburg ten doop gehouden. 

Na de Moskouse première reisde Tsjaikovski naar het buitenland. Het componeren had hem vermoeid, en de koele ontvangst van het werk had zijn laatste energie opgeslokt. Mazeppa is een haast duivels meeslepende opera. De muziek die Tsjaikovski voor de titelrol schreef, weerspiegelt diens tegenstrijdige en complexe karakter. Aangrijpende lyrische scènes zijn er voor zijn geliefde Marija. Bovendien kent het werk imposante, revolutionaire passages voor het koor.

<p>Ivan Stepanovitsj Mazeppa is een historische figuur. Hij was de leider van de Oekraïense kozakken, die zonder succes tegen Peter de Grote in opstand kwamen. Voor zijn opera Mazeppa liet Tsjaikovski zich inspireren door Poesjkins gedicht Poltava. Het werk werd in 1884 vrijwel gelijktijdig in Moskou en Sint-Petersburg ten doop gehouden. </p><p>Na de Moskouse première reisde Tsjaikovski naar het buitenland. Het componeren had hem vermoeid, en de koele ontvangst van het werk had zijn laatste energie opgeslokt. Mazeppa is een haast duivels meeslepende opera. De muziek die Tsjaikovski voor de titelrol schreef, weerspiegelt diens tegenstrijdige en complexe karakter. Aangrijpende lyrische scènes zijn er voor zijn geliefde Marija. Bovendien kent het werk imposante, revolutionaire passages voor het koor.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit de Hermitage, Amsterdam
Winteravonden aan de Amstel
Olga Pashchenko en Plamena Mangova, piano, Dudok Quartet Amsterdam en James Oesi, contrabas:
R.Schuman - Pianokwintet op.44
Glinka - Barcarolle
Glinka - Nocturne
Glinka - Grand Sextet

Severin von Eckardstein, piano:
Rachmaninov - Préludes op. 23 no 4, 7, 10
Skrjabin - Sonata nr. 7
Medtner - Sonata-Ballada op. 27
Prokofiev - Sonata nr 8
MAX opname 16 december 2017, Hermitage Amsterdam


MAX
Festival Winteravonden aan de Amstel, live

Concert geïnspireerd door de 'salons' van gebroeders Vielgorgsky in het 19e-eeuwse St.-Petersburg en Moskou. Olga Pashchenko, Plamena Mangova (piano), Dudok Kwartet Amsterdam (strijkkwartet), James Oesi (contrabas) spelen muziek van R.Schumann en M.Glinka Speciale eregast van de avond is schrijver Arthur Japin, die over zijn nieuwe roman Kolja komt vertellen. Het boek zal te koop zijn en door Arthur worden gesigneerd.

'Kleine ministerie van Schone kunsten' noemde Hector Berlioz, die bij de Wielgorski’s in 1847 over de vloer kwam, de muzieksalon van hooggeplaatste gebroeders. Een van de meest invloedrijke muzieksalons van St. Petersburg behoorde toe aan de gebroeders Michail en Matvei Wielgorski, de getalenteerde zoons van de Poolse gezant, die in Rusland met een hofdame van Catharina de Grote was getrouwd. Michail nam les bij Luigi Cherubini in Parijs en componeerde drie opera’s, een strijkkwartet en talloze pianostukken. De jongste broer Matvei was een cellist en eigenaar van een collectie muziekinstrumenten met enkele Stradivarius- en Amati-instrumenten, die hij graag aan jonge talenten schonk. Bijna drie decennia lang was de Vielgorski-salon het centrum van muziekcultuur. Een vaste groep muziekliefhebbers kwam voor kwartetavonden, terwijl de andere gasten zich op symfonische concerten verheugden, waaronder de Russische première van Beethovens Negende Symfonie. Hier moest je zijn als je Glinka, Liszt, Schumann, Meyerbeer, Verdi of Wagner in een informele sfeer wilde ontmoeten. 

<p>Concert geïnspireerd door de 'salons' van gebroeders Vielgorgsky in het 19e-eeuwse St.-Petersburg en Moskou. Olga Pashchenko, Plamena Mangova (piano), Dudok Kwartet Amsterdam (strijkkwartet), James Oesi (contrabas) spelen muziek van R.Schumann en M.Glinka Speciale eregast van de avond is schrijver Arthur Japin, die over zijn nieuwe roman Kolja komt vertellen. Het boek zal te koop zijn en door Arthur worden gesigneerd.</p><p>'Kleine ministerie van Schone kunsten' noemde Hector Berlioz, die bij de Wielgorski’s in 1847 over de vloer kwam, de muzieksalon van hooggeplaatste gebroeders. Een van de meest invloedrijke muzieksalons van St. Petersburg behoorde toe aan de gebroeders Michail en Matvei Wielgorski, de getalenteerde zoons van de Poolse gezant, die in Rusland met een hofdame van Catharina de Grote was getrouwd. Michail nam les bij Luigi Cherubini in Parijs en componeerde drie opera’s, een strijkkwartet en talloze pianostukken. De jongste broer Matvei was een cellist en eigenaar van een collectie muziekinstrumenten met enkele Stradivarius- en Amati-instrumenten, die hij graag aan jonge talenten schonk. Bijna drie decennia lang was de Vielgorski-salon het centrum van muziekcultuur. Een vaste groep muziekliefhebbers kwam voor kwartetavonden, terwijl de andere gasten zich op symfonische concerten verheugden, waaronder de Russische première van Beethovens Negende Symfonie. Hier moest je zijn als je Glinka, Liszt, Schumann, Meyerbeer, Verdi of Wagner in een informele sfeer wilde ontmoeten. </p>
Vrije Geluiden

23:03 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht