Overzicht van 10 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Het Zondagochtend Concert

11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Stavanger Symfonisch Orkesthristian Vasquez, dirigentrabella Steinbacher, vioolnbsp;. Verdi – Ouverture La forza del destino. Saint-Saëns – Introduction et rondo capriccioso. Verdi - Ouverture I vespri siciliani. Chausson - Poème voor viool en orkest. Wagner - Ouverture Tannhäuser
Arabella Steinbacher

De Duitse stervioliste Arabella Steinbacher bracht onlangs Fantasies, Rhapsodies & Daydreams uit. Een album vol virtuoze, licht sprookjesachtige werken. Een van de hoogtepunten ervan, een werk van Saint-Saëns, speelt Steinbacher vanochtend. Ze soleert bij het Stavanger Symfonisch Orkest onder leiding van Christian Vasquez.

<p>De Duitse stervioliste Arabella Steinbacher bracht onlangs Fantasies, Rhapsodies &amp; Daydreams uit. Een album vol virtuoze, licht sprookjesachtige werken. Een van de hoogtepunten ervan, een werk van Saint-Saëns, speelt Steinbacher vanochtend. Ze soleert bij het Stavanger Symfonisch Orkest onder leiding van Christian Vasquez.<br/></p>
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam met elke week om 13.00 uur een 'minder bekend Stabat Mater'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag met Maria Riccarda Wesseling, mezzo-sopraan en Robbert Muuse, bariton.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
In memoriam Dmitri Hvorostovsky

Op 23 juni 2017 dit jaar stond Dmitri Hvorostovsky voor het laatst op het podium, 30 jaar na zijn operadebuut. Geboren in 1962 in Krasnojarsk, Rusland en overleden op 22 november 2017. Hvorostovsky volgde in zijn geboorteplaats Krasnojarsk een kunstopleiding. Hij brak internationaal door toen hij op 26-jarige leeftijd de Cardiff Singer of the World Competition van de BBC won.

<p>Op 23 juni 2017 dit jaar stond Dmitri Hvorostovsky voor het laatst op het podium, 30 jaar na zijn operadebuut. Geboren in 1962 in Krasnojarsk, Rusland en overleden op 22 november 2017. Hvorostovsky volgde in zijn geboorteplaats Krasnojarsk een kunstopleiding. Hij brak internationaal door toen hij op 26-jarige leeftijd de Cardiff Singer of the World Competition van de BBC won.<br/></p>
portret van sopraan Mari Eriksmoen

Mari Eriksmoen is een Noorse sopraan (1983). Ze studeerde in Oslo, Parijs en Kopenhagen en kwam snel na haar studie bij Theater an der Wien, in Wenen, terecht. Eriksmoen zong al in veel rollen in opera's: Olympia (Les contes d’Hoffmann), Euridice (Monteverdi’s L’Orfeo), Teti (Rossini’s Le nozze di Teti e di Peleo) en Rosina (Paisiello’s Il barbiere di Siviglia). Een andere rol waarmee ze aandacht trok was Pamina (Die Zauberflöte) tijdens Festival d’Aix-en-Provence.

<p>Mari Eriksmoen is een Noorse sopraan (1983). Ze studeerde in Oslo, Parijs en Kopenhagen en kwam snel na haar studie bij Theater an der Wien, in Wenen, terecht. Eriksmoen zong al in veel rollen in opera's: <span>Olympia (Les contes d’Hoffmann), Euridice (Monteverdi’s L’Orfeo), Teti (Rossini’s Le nozze di Teti e di Peleo) en Rosina (Paisiello’s Il barbiere di Siviglia). Een andere rol waarmee ze aandacht trok was Pamina</span><span> (Die Zauberflöte) tijdens Festival d’Aix-en-Provence.</span></p>
Hoogtepunten uit Pirates of Penzance van Arthur Sullivan

The Pirates of Penzance, or The Slave of Duty is een komische opera in twee akten, door Arthur Sullivan. Het libretto is van de hand van William S. Gilbert. Om zeker te stellen dat tekst en muziek onder de Britse copyrightwetgeving zouden vallen, werd de opera voor het eerst opgevoerd in het Royal Bijou Theatre in Paignton in het graafschap Devon op 30 december 1879. De opvoering was eenmalig. De dag daarop volgde de première op Broadway (New York City) in het Fifth Avenue Theatre. De eerste voorstelling in Londen vond plaats op 3 april 1880 in de Opera Comique (een operagebouw aan Wych Street, dat in 1902 met de complete straat plaats maakte voor de straten Aldwych en Kingsway). Daar werd het stuk 363 keer opgevoerd. 

<p>The Pirates of Penzance, or The Slave of Duty is een komische opera in twee akten, door Arthur Sullivan. Het libretto is van de hand van William S. Gilbert. Om zeker te stellen dat tekst en muziek onder de Britse copyrightwetgeving zouden vallen, werd de opera voor het eerst opgevoerd in het Royal Bijou Theatre in Paignton in het graafschap Devon op 30 december 1879. De opvoering was eenmalig. De dag daarop volgde de première op Broadway (New York City) in het Fifth Avenue Theatre. De eerste voorstelling in Londen vond plaats op 3 april 1880 in de Opera Comique (een operagebouw aan Wych Street, dat in 1902 met de complete straat plaats maakte voor de straten Aldwych en Kingsway). Daar werd het stuk 363 keer opgevoerd. <br/></p>
Hoogtepunten uit de opera L’elisir D’amore

L'elisir d'amore (Het liefdeselixer) is een opera in twee bedrijven van de Italiaanse componist Gaetano Donizetti. Felice Romani schreef het Italiaanse libretto. De première was in het Teatro della Canobbiana, te Milaan op 12 mei 1832.

<p>L'elisir d'amore (Het liefdeselixer) is een opera in twee bedrijven van de Italiaanse componist Gaetano Donizetti. Felice Romani schreef het Italiaanse libretto. De première was in het Teatro della Canobbiana, te Milaan op 12 mei 1832.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Lukáš Vondráček, piano:
Mozart - Pianosonate in a, KV 310
Brahms - Vier Klavierstücke, opus 119
Schumann - Arabeske, opus 18; Carnaval, opus 9
MAX opname 29 november 2017, Vereeniging Nijmegen


Alban Gerhardt Quintet:
Mozart Strijkkwintet nr. 3 in C KV 515
Dean - Epitaphs
Brahms - Strijkkwintet nr. 2 op.111
MAX opname 6 december 2017, Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam


MAX
Vrije Geluiden

23:04 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht