Overzicht van 25 november 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

De laatste zondag van het kerkelijk jaar staat in het teken van het einde van de tijd en de
aanvang van een nieuwe tijd. Psalm 98 geeft dat in de laatste regels goed weer: “Zee en alles
wat daar leeft, laat je horen, Juich, aarde met al je bewoners. Rivieren klap in je handen.
Bergen, doe mee en juich. Juich voor de Heer, want Hij komt”. Sweelinck trekt in zijn
bewerking van psalm 98 alle registers open.
Een goedemorgen met...Spinvis

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Spinvis AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

De Russische ziel: Rachmaninovs Vespers
Groot Omroepkoor
Sigvards Klava, dirigent
Momotenko - Na Strastnoy (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)
Rachmaninov - Vespers
De Russische ziel: Rachmaninovs Vespers

Rachmaninov: kerkmuziek naar de concertzaal

Met zijn Vespers bracht Sergej Rachmaninov in 1915 de zangpraktijk van de Russisch-orthodoxe kerk naar het concertpodium. Hij maakte gebruik van de teksten en melodieën van de complete avondwake (vespers, metten en priem). Vandaar dat de titel Vespers, zoals het werk bekend is, feitelijk onjuist is, maar Vsenosjtsjnoje bdenije of Vigilie voor de gehele nacht klinkt niet zo ‘lekker’. Het imposante koorwerk was direct een groot succes. De Russische Revolutie van 1917 stond een verdere opmars in eigen land echter in de weg. Religieuze muziek, in welke vorm ook, werd immers in de ban gedaan.


Momotenko schrijft ‘companion piece’

Rachmaninovs Vespers groeide evenwel uit tot een iconisch werk dat als geen andere compositie ‘het einde van een tijdperk’ markeerde. De Russisch-Nederlandse componist Fred Momotenko kreeg de opdracht om vanuit zijn eigen visie op de Russisch-orthodoxe zangpraktijk een nieuw werk te schrijven dat als een ‘companion piece’ voor Rachmaninovs Vespers kan dienen; daarmee verbindt het Groot Omroepkoor de periode vlak voor de Russische Revolutie precies honderd jaar later met het heden.

<p><b>Rachmaninov: kerkmuziek naar de concertzaal</b></p><p>Met zijn <i>Vespers </i>bracht Sergej Rachmaninov in 1915 de zangpraktijk van de Russisch-orthodoxe kerk naar het concertpodium. Hij maakte gebruik van de teksten en melodieën van de complete avondwake (vespers, metten en priem). Vandaar dat de titel <i>Vespers</i>, zoals het werk bekend is, feitelijk onjuist is, maar <i>Vsenosjtsjnoje bdenije</i> of <i>Vigilie voor de gehele nacht</i> klinkt niet zo ‘lekker’. Het imposante koorwerk was direct een groot succes. De Russische Revolutie van 1917 stond een verdere opmars in eigen land echter in de weg. Religieuze muziek, in welke vorm ook, werd immers in de ban gedaan.</p><p><br/></p><p><b>Momotenko schrijft ‘companion piece’</b></p><p>Rachmaninovs <i>Vespers </i>groeide evenwel uit tot een iconisch werk dat als geen andere compositie ‘het einde van een tijdperk’ markeerde. De Russisch-Nederlandse componist Fred Momotenko kreeg de opdracht om vanuit zijn eigen visie op de Russisch-orthodoxe zangpraktijk een nieuw werk te schrijven dat als een ‘companion piece’ voor Rachmaninovs <i>Vespers</i> kan dienen; daarmee verbindt het Groot Omroepkoor de periode vlak voor de Russische Revolutie precies honderd jaar later met het heden.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
Deze week: componist Alfred Momotenko en violist Wouter Vossen van het Storioni Trio.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
Wat kun je zoal verwachten?

 Vandaag een speciale uitzending van Podium op Zaterdag: de  kick-off van de Vinylweek op NPORadio4. Zeven dagen lang aandacht voor de LP - Long Play, de langspeelplaat.

Ook de wekelijkse nieuwe cross-over komt van vinyl

Vorige werk werd de LP Caravan aan het publiek gepresenteerd , gemaakt door de pianist/componist en arrangeur Julian Schneemann & Friends. Met Jawa Manla op de Arabische luit, violiste Emmy Storms, die met net zo gemakkelijk schakelt tussen Beethoven en Ierse volksmuziek, en Jeroen Batterink, drummer, percussionist, die uit van alles ritme tovert. Julian Schneemann  is pianist componist en arrangeur.

Bekijk filmpje HIER


Naast muziek van LP is er ook aandacht voor het muzieknieuws, er is poëzie van Luuk Gruwez - die een begenadigd voordracht geeft van twee gedichten.In de filmrubriek aandacht voor David Lynch. Ovwer en met hem is een documentaire gemaakt die een nieuw licht werpt op zijn werk.


CONCERTTIPS


Poëzie

Speciaal voor de voorstelling Menschen-Worte verscheen de dichtbundel Zingend blauw met poëzie van Hans Arp in een Nederlandse vertaling van Ria van Hengel (UitgeverijVleugels).

Menschen-Worte Zo 26 Nov 14:00 uur Museum de Buitenplaats in Eelde (Noord Drenthe)

MEER INFORMATIE


Luisterboek:

Luuk Gruwez – een wereld van verloren dingen

Hans Kusters Music HKM LIT 8510

ISBN 9789079390021


<p> Vandaag een speciale uitzending van Podium op Zaterdag: de  kick-off van de <b>Vinylweek</b> op NPORadio4. Zeven dagen lang aandacht voor de LP - Long Play, de langspeelplaat.<br/></p><p>Ook de wekelijkse nieuwe <b>cross-over </b>komt van <b>vinyl</b>. </p><p>Vorige werk werd de LP <b>Caravan</b> aan het publiek gepresenteerd , gemaakt door de pianist/componist en arrangeur <b>Julian Schneemann &amp; Friends</b>. Met Jawa Manla op de Arabische luit, violiste Emmy Storms, die met net zo gemakkelijk schakelt tussen Beethoven en Ierse volksmuziek, en Jeroen Batterink, drummer, percussionist, die uit van alles ritme tovert. Julian Schneemann  is pianist componist en arrangeur. <br/></p><p>Bekijk filmpje <a href="https://youtu.be/XKF1zcs3Xys?list=PLd8UXOZaTLfHuMCnbMp-BfcfSzSzppLQZ" target="">HIER</a></p><p><br/></p><p>Naast muziek van LP is er ook aandacht voor het <b>muzieknieuws</b>, er is poëzie van Luuk Gruwez - die een begenadigd voordracht geeft van twee gedichten.In de <b>filmrubriek </b>aandacht voor David Lynch. Ovwer en met hem is een documentaire gemaakt die een nieuw licht werpt op zijn werk.</p><p><br/></p><p><a href="http://www.radio4.nl/podium/nieuws-pagina/14907/de-concerttips-van-podium" target=""><b>CONCERTTIPS</b></a></p><p><br/></p><p><span><b>Poëzie</b></span></p><p><span>Speciaal voor de voorstelling Menschen-Worte verscheen de dichtbundel Zingend blauw met poëzie van Hans Arp in een Nederlandse vertaling van Ria van Hengel (UitgeverijVleugels).</span></p><p><span></span></p><p><span><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Menschen-Worte </span>Zo 26 Nov 14:00 uur Museum de Buitenplaats in Eelde (Noord Drenthe)</span></p><p><span><a href="http://www.museumdebuitenplaats.nl/podium/agenda/menschen-worte"><b>MEER INFORMATIE</b></a></span><span></span></p><p><br/></p><p><b>Luisterboek:</b></p><p><span>Luuk Gruwez – een wereld van verloren dingen</span></p><p><span>Hans Kusters Music HKM LIT 8510</span></p><p>ISBN 9789079390021</p><p><br/></p>
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Georg Friedrich Handel – Tamerlano
Opname 12 september 2017, La Scala, Milaan
Koor en Orkest van Teatro alla Scala olv Diego Fasolis. Solisten: Bejun Mehta, Placido Domingo, Maria Grazia Schiavo, Franco Fagioli, Marianna Crebassa, Christian Senn.
Handel - Tamerlano

Georg Friedrich Handel – Tamerlano
Opname 12 september 2017, La Scala, Milaan
Koor en Orkest van Teatro alla Scala olv Diego Fasolis. Solisten: Bejun Mehta, Placido Domingo, Maria Grazia Schiavo, Franco Fagioli, Marianna Crebassa, Christian Senn.

<p>Georg Friedrich Handel – Tamerlano<br/>Opname 12 september 2017, La Scala, Milaan<br/>Koor en Orkest van Teatro alla Scala olv Diego Fasolis. Solisten: Bejun Mehta, Placido Domingo, Maria Grazia Schiavo, Franco Fagioli, Marianna Crebassa, Christian Senn.<br/></p>
Vrije Geluiden

23:03 - 23:59

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.
Luidspreker Luidspreker
23:03   Vrije Geluiden Vinylweek special I
Tijdens de NPO Radio 4 Vinylweek klinken heerlijk ouderwets krakende grammofoonplaten met klassieke muziek, waarbij rumble, wow & flutter...
Vrije Geluiden Vinyl special I

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht