Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 3 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Om 9.30 uur Kettingreactie en om 11.30 uur WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Friedrich Nietzsche (1844-1900) So lach doch mal Uitgevoerd door Jeroen van Veen
So lach doch mal - Friedrich Nietzsche
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Onder andere: Steve Reich viert zijn 81e verjaardag. Het is vandaag de honderdste sterfdag van de Deense componist Carl Nielsen.
WhatsAb 3 oktober 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

PRJCT Amsterdam; Florian Deuter, viool; Rosemary Joshua, sopraan; Maarten Engeltjes, countertenor:
Vivaldi - Nulla in mundo pax sincera
Vivaldi - Nisi Dominus
Pergolesi - Stabat Mater
MAX opname 1 okotber 2017, Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: Scholtes & Janssens Piano Duo

Het Pianoduo Scholtes & Janssens presenteert voor de vijfde maal het Pianoduo Festival Amsterdam: van 6 t/m 15 oktober kunt u de crème de la crème uit de internationale wereld van de pianoduo’s horen. Vanwege het eerste lustrum is het thema van deze vijfde editie dan ook ‘Na Zdorowje!’; Russisch voor 'Proost!', veel feestelijke programma's met onder andere Russische meesterwerken.

<p>Het Pianoduo Scholtes &amp; Janssens presenteert voor de vijfde maal het Pianoduo Festival Amsterdam: van 6 t/m 15 oktober kunt u de crème de la crème uit de internationale wereld van de pianoduo’s horen. Vanwege het eerste lustrum is het thema van deze vijfde editie dan ook ‘<em>Na Zdorowje!</em>’; Russisch voor 'Proost!', veel feestelijke programma's met onder andere Russische meesterwerken.<br/></p>
Te gast: Louis van Beek

Te gast is toneelschrijver en acteur Louis van Beek. Na succesvolle voorstellingen over Mathilde Willink en ‘Soeur Sourire’ schreef hij het verhaal van de nieuwe Nederlandse musical ‘Liesbeth, heb het leven lief’. Een musical over een één van onze grootste vedettes van ons land, geëerd en onderscheiden met Edisons, Musical Awards en internationale prijzen. Een artieste met een enorme rijkdom aan prachtig repertoire van Shaffy, Piaf, Aznavour, Boeijen, Theodorakis en Brel. Naast haar muzikale carrière heeft ze een ongelofelijk levensverhaal.

<p><title></title></p><p class="p1"><span class="s1">Te gast is toneelschrijver en acteur Louis van Beek. Na succesvolle voorstellingen over Mathilde Willink en ‘Soeur Sourire’ schreef hij het verhaal van de nieuwe Nederlandse musical ‘Liesbeth, heb het leven lief’. Een musical over een één van onze grootste vedettes van ons land, geëerd en onderscheiden met Edisons, Musical Awards en internationale prijzen. Een artieste met een enorme rijkdom aan prachtig repertoire van Shaffy, Piaf, Aznavour, Boeijen, Theodorakis en Brel. Naast haar muzikale carrière heeft ze een ongelofelijk levensverhaal.</span></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Maurits de Bruijn fragment uit roman De achterkant van de zon
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Maurits de Bruijn uit De achterkant van de zon
Isabelle Roskam - Dag 2

Vandaag de tweede dag in mijn Torenkamer atelier. Na de radio uitzending van gisteren nog een aantal uur gewerkt en vanochtend vroeg als eerste lekker het park ingegaan! Super goed begin van deze dag. Inmiddels druk met de aquarellen die ik aan het maken ben. Het werk dat ik wil gaan maken begint in een ver stadium al iets concreter te worden. Zoals ik in mijn plan aangaf ben ik geboeid door tijd en wil ik het “creatief tijdreizen” gaan visualiseren. Graag leg ik in tekst alvast uit wat ik nu aan het schilderen ben, wat ik uit wil drukken is mijn persoonlijke proces van creëren. Deze keer ga ik dus niet mijn creativiteit uiten, het gaat nu om de visualisatie van het proces.


Wanneer ik een nieuw beeld creëer, een idee probeer te grijpen, ben ik aan het zoeken in de toekomst, in een parallel universum van kleuren en vormen. In gedachten ben ik een nieuw beeld aan het samenstellen. Deze zoektocht gaat snel en met flitsen komen nieuwe en bestaande beelden op mij af. In deze beeldenstroom zoek ik naar dat ene beeld, naar die ene kleur die past bij dat moment of die opdracht. Vervolgens pak ik dat beeld en zet het op het doek. Dat moment is magisch. Hier gaat het wat mij betreft om. In dit ene moment ga je van de toekomst in een split second naar het heden. Zodra ik het echter op papier zet, behoort het alweer tot het verleden. Het bestaat. Het heden is dus een fractie tussen dat wat nog gecreëerd moet worden en dat wat al bestaat. Momenteel werk ik in “de toekomst” en ben ik die beeldenstroom aan het visualiseren. Heel bijzonder om op papier te zetten en nieuwsgierig naar het verdere verloop van dit proces!


De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 2.JPG

<p>Vandaag de tweede dag in mijn Torenkamer atelier. Na de radio uitzending van gisteren nog een aantal uur gewerkt en vanochtend vroeg als eerste lekker het park ingegaan! Super goed begin van deze dag. Inmiddels druk met de aquarellen die ik aan het maken ben. Het werk dat ik wil gaan maken begint in een ver stadium al iets concreter te worden. Zoals ik in mijn plan aangaf ben ik geboeid door tijd en wil ik het “creatief tijdreizen” gaan visualiseren. Graag leg ik in tekst alvast uit wat ik nu aan het schilderen ben, wat ik uit wil drukken is mijn persoonlijke proces van creëren. Deze keer ga ik dus niet mijn creativiteit uiten, het gaat nu om de visualisatie van het proces.</p><p><br/></p><p>Wanneer ik een nieuw beeld creëer, een idee probeer te grijpen, ben ik aan het zoeken in de toekomst, in een parallel universum van kleuren en vormen. In gedachten ben ik een nieuw beeld aan het samenstellen. Deze zoektocht gaat snel en met flitsen komen nieuwe en bestaande beelden op mij af. In deze beeldenstroom zoek ik naar dat ene beeld, naar die ene kleur die past bij dat moment of die opdracht. Vervolgens pak ik dat beeld en zet het op het doek. Dat moment is magisch. Hier gaat het wat mij betreft om. In dit ene moment ga je van de toekomst in een split second naar het heden. Zodra ik het echter op papier zet, behoort het alweer tot het verleden. Het bestaat. Het heden is dus een fractie tussen dat wat nog gecreëerd moet worden en dat wat al bestaat. Momenteel werk ik in “de toekomst” en ben ik die beeldenstroom aan het visualiseren. Heel bijzonder om op papier te zetten en nieuwsgierig naar het verdere verloop van dit proces! <br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38024/De%20Torenkamer%20-%20Isabelle%20Roskam%20dag%202.JPG" alt="De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 2.JPG" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht