Overzicht van 24 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag

Presentatie: Beitske de Jong

Vandaag in de uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO

Presentatie: Margriet Vroomans

Vandaag in de uitzending

De Ochtend van 4 is een programma met klassieke muziek en het laatste nieuws. Vandaag: Directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest Jan Raes is onze ontbijtgast, SP-kamerlid Sadet Karabulut vertelt over een werkbezoek aan Iran, en Maarten Keulemans praat ons bij over de wetenschap.
Luidspreker Luidspreker
07:15  7:15 Ontbijtgast Jan Raes
Ontbijtgast van vandaag is Jan Raes, directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij kijkt voor ons naar het nieuws
08:10  8:15 Commissie Buitenlandse Zaken terug uit Iran

Zeven Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Zaken zijn vandaag teruggekeerd van een werkbezoek aan Iran. SP-kamerlid Sadet Karabulut vertelt wat ze daar gedaan hebben.

8:15 Commissie Buitenlandse Zaken terug uit Iran
Luidspreker Luidspreker
08:45  8:45 Wetenschap
Elke dinsdag praat Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur van de Volkskrant, ons bij over de huidige stand van zaken in de wetenschap....
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

Vandaag in de uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Om 9.30 uur Kettingreactie en om 11.30 uur WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30  Kettingreactie
Franz von SuppéRequiem in d kl.t. (1855) ; Requiem aeternamZürcher Konzertchor en Zürcher Kammerorchester o.l.v. Edmond de Stoutz
11:00  WhatsAb

Welk muzikale nieuws wilt u delen met Ab? Welke muziek moet wat u betreft direct op de radio? In WhatsAb zijn we benieuwd naar wat u op muzikaal gebied bezighoudt. Laat het ons weten via deklassieken@avrotros.nl of app Ab met de Radio 4-app! Rond half 12 neemt Ab de binnengekomen post door, met bijpassende muziek tot besluit.

WhatsAb
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hein van Eekert

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep Max

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Vandaag in de uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
14:02  De anekdote van Arie van Beek

Elke uitzending hoor je in de Anekdote van… herinneringen van musici of bekende Nederlanders bij muziekstukken. Deze week is dat dirigent Arie van Beek. Van oorsprong slagwerker, maar later jarenlang chefdirigent bij het Franse Orchestre d’Auvergne. Tegenwoordig is hij chefdirigent van het Orchestre de Picardie en Orchestre de Chambre de Geneve. Daarnaast is hij vaste dirigent van het Doelenensemble, en was hij jarenlang verbonden als docent aan het Conservatorium van Rotterdam. 

De anekdote van Arie van Beek
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep Max

Presentatie: Wouter Pleijsier

Vandaag in de uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, Amsterdam:
O.a. Olivier Patey, klarinet; Alexei Ogrintchouk, hobo; Marleen Asberg, sopraan en viool:
Puccini - E lucevan le stelle (uit 'Tosca')
Schubert - Der Hirt auf dem Felsen, D 965
Brahms - Klarinettrio in a, op. 114
Prokofjev - Kwintet in g, op. 39
Reich - New York Counterpoint
Dirksen - nieuw werk
MAX opname 22-10-2017, Concertgebouw

MAX
20:00  Close-up: portretconcert Olivier Patey

Van opera tot disco: de genregrenzen vervagen tijdens dit boeiende Close-upconcert. Soloklarinettist Olivier Patey heeft een heel divers programma samengesteld waarin hij alle kamermuziek-uithoeken van zijn instrument laat horen. Naast Brahms' geliefde Klarinettrio staat bijvoorbeeld Prokofjevs Kwintet in g op het programma, een van de meer modernistische werken van de Rus, maar ook vocale werken van Schubert en Puccini. Patey speelt bovendien een gloednieuw werk van zijn collega Rob Dirksen, contrabassist en componist.

Close-up: portretconcert Olivier Patey
Luidspreker Luidspreker
21:05  Samen naar Klassiek
José en Theo gingen Samen naar Klassiek en bezochten in het Concertgebouw het Close-up concert dat gegeven werd door onder meer Olivier...
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

Vandaag in de uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30  Live muziek: Dejan Lazić

Pianist Dejan Lazić werkte zes jaar aan een eigen klavierbewerking van Brahms’ Vioolconcert. Dat werk werd juichend ontvangen. Nu is de Kroatische pianist, wiens frisse spel veelvuldig wordt geprezen, terug met Beethoven. 

Live muziek: Dejan Lazić
22:33  Te gast: Winnaar Nederlandse Muziekprijs Maria Milstein

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt. De prijs, die is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten, wordt toegekend op advies van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs.

De winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2018 is violiste Maria Milstein. Volgens de jury is het spel van Maria Milstein gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. "Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Elke compositie vertelt door haar spel een eigen en specifiek verhaal", zegt de jury.

Eerdere winnaars waren:
2017 Rob van de Laar (hoorn)
2016 Remy van Kesteren (harp)
2010 Ties Mellema (saxofoon)
2009 Lavinia Meijer (harp)

Te gast: Winnaar Nederlandse Muziekprijs Maria Milstein
Luidspreker Luidspreker
23:52  Slaapservice: Ingmar Heytze - Impasse
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
23:06  Marthe van de Grift - Dag 2

Dag twee in de Torenkamer! In tegenstelling tot gisteren voel ik me al redelijk op mijn plek hier. Het was een goede dag: twee foto’s gemaakt en nog een aantal ideeën voor andere foto’s uitgedacht. Ik heb vandaag ook een wandelingetje door het Vondelpark gemaakt en de papegaaien hier bewonderd. Echt wel bijzonder om één stap te zetten en je staat in het Vondelpark. Ik zou hier altijd wel willen werken, maar dan wel in een iets grotere en rustigere ruimte. Ik zit net naast de redactie, hoewel dat ook wel zijn charme heeft.


Ik ben dus de hele dag met eten voor mijn foto’s bezig. Mijn eigen eten en mijn ‘werketen’ zitten zo onder tussen helemaal door elkaar wat resulteert in een vreemd ontbijt en lunch. Ik koop ook geen extra eten meer voor mezelf, ik leef namelijk op mijn foto-eten, haha. Ik heb bijvoorbeeld vanmiddag een broodje met blauwe muisjes gehad, omdat ik niet weer ham of kaasblokjes wilde eten. Tijdens mijn ontbijt en lunch was ik me opeens heel bewust van hoe ik het eten opeet. Ik heb vandaag gemerkt dat ik mijn ideeën vooral haal uit de eigenschappen van het eten: bijvoorbeeld de chocolade die smelt door de warmte van het lichaam (zie foto).


Voor morgen heb ik eieren, aardbeien en slagroom gekocht. (Ojee, aardbeien én slagroom? Het is voor twee verschillende foto’s, maar ik weet niet of dat goed komt).


Liefs en fijne avond!


Chocola.jpg

Marthe van de Grift - Dag 2

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio