Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 19 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Om 9.30 uur Kettingreactie en om 11.30 uur WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Edvard Grieg Peer Gynt, op.23 ; Akte IV - nr.13, "Prelude. Ochtendstemming" Estland Nationaal Symfonieorkest o.l.v. Paavo Jarvi
Edvard Grieg - Peer Gynt, op.23 ; Akte IV - nr.13, "Prelude. Ochtendstemming"
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Sergey Neller; Severin von Eckardstein, piano:
Haydn - Symfonie nr 88
Beethoven - Pianoconcert nr 3
Mozart - Symfonie nr 39
MAX opname 15 oktober 2017, Muziekgebouw Eindhoven


Zeister Muziekdagen
Artemis Quartet:
Bach/Piazzolla - Partita voor strijktrio (i.m. Friedemann Weigle)
Janacek - Strijkkwartet nr. 1, "Kreutzersonate"
MAX opname 27 augustus 2016, Broederkerk, Zeist

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Martin Hendriksma

De Rijn, biografie van een rivier
Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.

In De Rijn toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.

<p><span>De Rijn, biografie van een rivier<br/><font color="#111111">Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.</font></span></p><p style="color: rgb(17, 17, 17);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);">In<span> </span><em><i>De Rijn</i></em><span> </span>toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.</p>
Live muziek - Massimiliano Turchi, Eadaoin Copeland, Michel Xie

Massimiliano Turchi, Eadaoin Copeland en Michel Xie zijn studenten die naar aanleiding van de publicatie van 150 tot nu toe onuitgegeven werken van de Nederlandse laatromantische componist Gerard von Brucken Fock een selectie van zijn werk zullen spelen.

Éadaoin Copeland, pianiste


Eadaoin Copeland headshot.jpg

Michel Xie, pianist

Foto Michel Xie k.jpg

Massimiliano Turchi, pianist

Foto Massimilianom Turchi-1 k.jpg

<p>Massimiliano Turchi, Eadaoin Copeland en Michel Xie zijn studenten die naar aanleiding van de publicatie van 150 tot nu toe onuitgegeven werken van de Nederlandse laatromantische componist Gerard von Brucken Fock een selectie van zijn werk zullen spelen.<br/></p><p>Éadaoin Copeland, pianiste</p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38191/Eadaoin Copeland headshot.jpg" alt="Eadaoin Copeland headshot.jpg"/><br/><br/>Michel Xie, pianist<br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38193/Foto Michel Xie k.jpg" alt="Foto Michel Xie k.jpg"/><br/><br/>Massimiliano Turchi, pianist<br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38192/Foto Massimilianom Turchi-1 k.jpg" alt="Foto Massimilianom Turchi-1 k.jpg"/></p>
De Torenkamer: Mireille Geus - Dag 4

Er is een rust over me heen gekomen, een vastberaden gevoel. Nadat ik gisteren snel, sneller, snelst wilde, vertraagde ik vandaag. Ik dacht na, in de zon op verschillende terrassen, in steeds verschillende buurten uit mijn jeugd.


Eigenlijk is putten uit je herinneringen een vreemde bezigheid, want die herinneringen veranderen met je mee. Iemand van zestien vindt zijn moeder een trut, is die persoon vijfendertig en zelf moeder dan is die zelfde moeder reuze handig, is die moeder oud en broos dan ziet die dochter haar goede en minder goede kanten, ze weet dat ze die zelf ook heeft.


In die verschillende perioden herinner je je andere dingen. Als zestienjarige zijn alle irritante eigenschappen en momenten dat die door haar tentoongesteld worden dichtbij. Zo is dat ook in de latere fases.


In mijn geval is dat veranderende moeder gevoel in de tijd bevroren, omdat onze relatie stopte, omdat mijn moeder stierf toen ik negen was. Ze blijft altijd de persoon die geweldig was en warm en die ik toch moest missen.


Toch merkte ik dat ook ik te maken heb met verschuivende herinneringen. alleen eenzijdig, niet in relatie met haar. Ik herinner me soms dingen die niet rijmen met het eerdere beeld. Ondertussen denk ik er ook milder over, ik ben 53 jaar en zelf ook moeder.


Vandaag was ik bij het Andreas ziekenhuis waar ze in lag toen ze kanker had. Ik ben er toen vaak geweest en nu al heel lang niet. Ik wist dat het later het Lucas- Andreas ziekenhuis werd, maar ik wist niet dat het weg was, verdwenen, helemaal weg. Niets van over.


Het maakt het gevoel groter dat ik er iets over moet noteren, voordat alles weg is, ik ook.


4.1.JPG


4.2.JPG


4.3.JPG

<p>Er is een rust over me heen gekomen, een vastberaden gevoel. Nadat ik gisteren snel, sneller, snelst wilde, vertraagde ik vandaag. Ik dacht na, in de zon op verschillende terrassen, in steeds verschillende buurten uit mijn jeugd.</p><p><br/></p><p>Eigenlijk is putten uit je herinneringen een vreemde bezigheid, want die herinneringen veranderen met je mee. Iemand van zestien vindt zijn moeder een trut, is die persoon vijfendertig en zelf moeder dan is die zelfde moeder reuze handig, is die moeder oud en broos dan ziet die dochter haar goede en minder goede kanten, ze weet dat ze die zelf ook heeft.</p><p><br/></p><p>In die verschillende perioden herinner je je andere dingen. Als zestienjarige zijn alle irritante eigenschappen en momenten dat die door haar tentoongesteld worden dichtbij. Zo is dat ook in de latere fases.</p><p><br/></p><p>In mijn geval is dat veranderende moeder gevoel in de tijd bevroren, omdat onze relatie stopte, omdat mijn moeder stierf toen ik negen was. Ze blijft altijd de persoon die geweldig was en warm en die ik toch moest missen.</p><p><br/></p><p>Toch merkte ik dat ook ik te maken heb met verschuivende herinneringen. alleen eenzijdig, niet in relatie met haar. Ik herinner me soms dingen die niet rijmen met het eerdere beeld. Ondertussen denk ik er ook milder over, ik ben 53 jaar en zelf ook moeder.</p><p><br/></p><p>Vandaag was ik bij het Andreas ziekenhuis waar ze in lag toen ze kanker had. Ik ben er toen vaak geweest en nu al heel lang niet. Ik wist dat het later het Lucas- Andreas ziekenhuis werd, maar ik wist niet dat het weg was, verdwenen, helemaal weg. Niets van over.</p><p><br/></p><p>Het maakt het gevoel groter dat ik er iets over moet noteren, voordat alles weg is, ik ook.<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38299/4.1.JPG" alt="4.1.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38300/4.2.JPG" alt="4.2.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38301/4.3.JPG" alt="4.3.JPG" width="400"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Marijke Schermer - Mensen in de zon
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Marijke Schermer - Mensen in de zon

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht