Overzicht van 19 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag

Presentatie: Jet Berkhout

Vandaag in de uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

Vandaag in de uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Om 9.30 uur Kettingreactie en om 11.30 uur WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31  Kettingreactie
Edvard GriegPeer Gynt, op.23 ; Akte IV - nr.13, "Prelude. Ochtendstemming"Estland Nationaal Symfonieorkest o.l.v. Paavo Jarvi
11:00  WhatsAb

Welk muzikale nieuws wilt u delen met Ab? Welke muziek moet wat u betreft direct op de radio? In WhatsAb zijn we benieuwd naar wat u op muzikaal gebied bezighoudt. Laat het ons weten via deklassieken@avrotros.nl of app Ab met de Radio 4-app! Rond half 12 neemt Ab de binnengekomen post door, met bijpassende muziek tot besluit.

WhatsAb
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep Max

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Vandaag in de uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
14:03  De anekdote van Rosanne van Sandwijk

Elke week hoor je in de Anekdote van… herinneringen van musici of bekende Nederlanders bij muziekstukken. Deze week is dat mezzo-sopraan Rosanne van Sandwijk. Zij is een veelgevraagd zangeres, heeft verschillende belangrijke prijzen op haar naam staan. Ze maakte in 2011 haar debuut bij De Nationale Opera, en op dit moment toert ze met het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam als solist door Nederland met de opera ‘La Clemenzadi Tito’, van Mozart.

De anekdote van Rosanne van Sandwijk
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips. Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep Max

Presentatie: Wouter Pleijsier

Vandaag in de uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Sergey Neller; Severin von Eckardstein, piano:
Haydn - Symfonie nr 88
Beethoven - Pianoconcert nr 3
Mozart - Symfonie nr 39
MAX opname 15 oktober 2017, Muziekgebouw Eindhoven

Zeister Muziekdagen Artemis Quartet:
Bach/Piazzolla - Partita voor strijktrio (i.m. Friedemann Weigle)
Janacek - Strijkkwartet nr. 1, "Kreutzersonate"
MAX opname 27 augustus 2016, Broederkerk, Zeist

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

Vandaag in de uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30  Te gast: Martin Hendriksma

De Rijn, biografie van een rivier
Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.

In De Rijn toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.

Te gast: Martin Hendriksma
22:33  Live muziek - Massimiliano Turchi, Eadaoin Copeland, Michel Xie

Massimiliano Turchi, Eadaoin Copeland en Michel Xie zijn studenten die naar aanleiding van de publicatie van 150 tot nu toe onuitgegeven werken van de Nederlandse laatromantische componist Gerard von Brucken Fock een selectie van zijn werk zullen spelen.

Éadaoin Copeland, pianiste


Eadaoin Copeland headshot.jpg

Michel Xie, pianist

Foto Michel Xie k.jpg

Massimiliano Turchi, pianist

Foto Massimilianom Turchi-1 k.jpg

Live muziek - Massimiliano Turchi, Eadaoin Copeland, Michel Xie
23:00  De Torenkamer: Mireille Geus - Dag 4

Er is een rust over me heen gekomen, een vastberaden gevoel. Nadat ik gisteren snel, sneller, snelst wilde, vertraagde ik vandaag. Ik dacht na, in de zon op verschillende terrassen, in steeds verschillende buurten uit mijn jeugd.


Eigenlijk is putten uit je herinneringen een vreemde bezigheid, want die herinneringen veranderen met je mee. Iemand van zestien vindt zijn moeder een trut, is die persoon vijfendertig en zelf moeder dan is die zelfde moeder reuze handig, is die moeder oud en broos dan ziet die dochter haar goede en minder goede kanten, ze weet dat ze die zelf ook heeft.


In die verschillende perioden herinner je je andere dingen. Als zestienjarige zijn alle irritante eigenschappen en momenten dat die door haar tentoongesteld worden dichtbij. Zo is dat ook in de latere fases.


In mijn geval is dat veranderende moeder gevoel in de tijd bevroren, omdat onze relatie stopte, omdat mijn moeder stierf toen ik negen was. Ze blijft altijd de persoon die geweldig was en warm en die ik toch moest missen.


Toch merkte ik dat ook ik te maken heb met verschuivende herinneringen. alleen eenzijdig, niet in relatie met haar. Ik herinner me soms dingen die niet rijmen met het eerdere beeld. Ondertussen denk ik er ook milder over, ik ben 53 jaar en zelf ook moeder.


Vandaag was ik bij het Andreas ziekenhuis waar ze in lag toen ze kanker had. Ik ben er toen vaak geweest en nu al heel lang niet. Ik wist dat het later het Lucas- Andreas ziekenhuis werd, maar ik wist niet dat het weg was, verdwenen, helemaal weg. Niets van over.


Het maakt het gevoel groter dat ik er iets over moet noteren, voordat alles weg is, ik ook.


4.1.JPG


4.2.JPG


4.3.JPG

De Torenkamer: Mireille Geus - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:53  Slaapservice: Marijke Schermer - Mensen in de zon
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio