Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 14 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO-NCRV

Presentatie: Niels Heithuis

In deze uitzending

Een ochtendprogramma met toegankelijke, verrassende muziek. Niels Heithuis praat u daarnaast bij over het nieuws, kijkt voor u in de kranten en bespreekt het Boek van de Week.
7:15 Terugblik op de week

Muzieksamensteller Roeland Gerritsen kijkt terug op de week. Het was de week waarin VVD, CDA, D66 en CU een regeerakkoord sloten.

<p>Muzieksamensteller Roeland Gerritsen kijkt terug op de week. Het was de week waarin VVD, CDA, D66 en CU een regeerakkoord sloten.</p>
Luidspreker Luidspreker
07:15   7:15 Terugblik op de week
Na een recordformatie sloten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie afgelopen week eindelijk een regeerakkoord. Waar denkt muzieksamensteller...
Terugblik op de week
8:15 Het Weekend van Andre van Dieren

Vandaag begint de international repair café week. Andre van Dieren, neurochirurg en docent aan de medische faculteit, repareert behalve hersenen ook graag electronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang van repair cafés.

<p>Vandaag begint de international repair café week. <span>Andre van Dieren, neurochirurg en docent aan de medische faculteit, repareert behalve hersenen ook graag electronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang van repair cafés.</span></p>
8:15 Het Weekend van Andre van Dieren

Vandaag begint de international repair café week. Andre van Dieren repareert graag electronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang van repair cafés.

<p>Vandaag begint de international repair café week. <span>Andre van Dieren repareert graag electronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang van repair cafés.</span></p>
Luidspreker Luidspreker
08:15   8:15 Het Weekend van Andre van Dieren
Vandaag begint de international repair café week. André van Dieren repareert graag elektronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang...
Het weekend van André van Dieren
8:40 Boek van de Week

Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn moeder.

<p>Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn moeder.</p>
8:40 Boek van de Week

Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn moeder.

<p>Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn moeder.</p>
Luidspreker Luidspreker
08:40   8:40 Boek van de Week
Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn...
Boek van de week
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Nicolien Mizee

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Nicolien Mizee AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Op zaterdagochtend 14 oktober wordt de uitzending gepresenteerd door schrijver Nicolien Mizee.
Nicolien Mizee

Aan het woord is Nicolien Mizee. Zij wordt in 1965 geboren in Haarlem, debuteert in 2000 met het boek Voor God en de Sociale Dienst, en haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. 
Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column ‘Schrijfles’, over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Die verzamelde columns verschijnen in 2009 onder de titel Schrijfles. 

In juli van dit jaar komt haar laatste boek De Kennismaking, Faxen aan Ger uit. Sinds Mizee in 1994 les in scenarioschrijven kreeg van Ger Beukenkamp, stuurt zij hem faxen. Deze brieven, die ze bijna dagelijks aan haar leermeester schrijft, en die Ger Beukenkamp nooit beantwoordde, lezen als een dagboek; over haar haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. Samen met haar zus Xandra maakt ze eens in de twee jaar een pastiche-opera. Twee jaar geleden ging die over het rampenschip Costa Concordia. Dit jaar nog brengen zij een nieuwe opera met de titel “De zaak Mata Hari”. Daarin ontmoet Paul Witteman - die als Bach-liefhebber een hekel heeft aan opera - een soort geestverschijning van Mata Hari. De opera is 17 en 18 november in Haarlem, en 27 december in Leeuwarden te zien. 

Hoewel haar moeder pianolerares was, is Nicolien Mizee nooit verder gekomen dan een paar blokfluitlessen, maar ze houdt zielsveel van muziek; en ja, Bach èn opera komen vanochtend aan bod.

<p>Aan het woord is Nicolien Mizee. Zij wordt in 1965 geboren in Haarlem, debuteert in 2000 met het boek Voor God en de Sociale Dienst, en haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. &#8232;Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column ‘Schrijfles’, over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Die verzamelde columns verschijnen in 2009 onder de titel Schrijfles. </p><p>In juli van dit jaar komt haar laatste boek De Kennismaking, Faxen aan Ger uit. Sinds Mizee in 1994 les in scenarioschrijven kreeg van Ger Beukenkamp, stuurt zij hem faxen. Deze brieven, die ze bijna dagelijks aan haar leermeester schrijft, en die Ger Beukenkamp nooit beantwoordde, lezen als een dagboek; over haar haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. Samen met haar zus Xandra maakt ze eens in de twee jaar een pastiche-opera. Twee jaar geleden ging die over het rampenschip Costa Concordia. Dit jaar nog brengen zij een nieuwe opera met de titel “De zaak Mata Hari”. Daarin ontmoet Paul Witteman - die als Bach-liefhebber een hekel heeft aan opera - een soort geestverschijning van Mata Hari. De opera is 17 en 18 november in Haarlem, en 27 december in Leeuwarden te zien. </p><p>Hoewel haar moeder pianolerares was, is Nicolien Mizee nooit verder gekomen dan een paar blokfluitlessen, maar ze houdt zielsveel van muziek; en ja, Bach èn opera komen vanochtend aan bod.<br/></p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Met de juiste tekst...
Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Karel Mark Chichon, dirigent
Klaas Stok, koordirigent
Dezsö Ránki, piano
Kortekaas - Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)
Beethoven - Koorfantasie
Prokofjev - Romeo en Julia (suite)


Deze week is het Concertgebouw ter beschikking gesteld voor de herdenking van Eberhard van der Laan. Daarom wordt dit concert uitgevoerd in het Muziek Centrum van de Omroep, en uitgezonden vanuit Hilversum, met als studiogasten componist Bram Kortekaas, over de première van zijn nieuwe werk, en twee leden van het Groot Omroepkoor, Tanja Obalski en Itamar Lapid over hun solopartijen in dat werk.
Met de juiste tekst...

VANWEGE EEN BESLOTEN HERDENKINGSBIJEENKOMST VOOR BURGEMEESTER EBERHARD VAN DER LAAN OP 14 OKTOBER KAN DIT CONCERT GEEN DOORGANG VINDEN IN HET CONCERTGEBOUW.
KAARTKOPERS WORDEN ZO SNEL MOGELIJK GEÏNFORMEERD
LIVE UITZENDING (ZONDER PUBLIEK) VANUIT MCO STUDIO 5 (HILVERSUM)


Muziek in de columns van Arnon Grunberg

Soms begint goede muziek gewoon bij een goede tekst. Zo putte de jonge Nederlander Bram Kortekaas inspiratie uit Arnon Grunbergs Voetnoten (dagelijks in de Volkskrant). Fijngeslepen miniatuurtjes zijn het, waarin de schrijver algemeen-menselijke thema’s en maatschappelijke kwesties als vrijheid en individualiteit haarfijn ontleedt. Kortekaas, naast componist ook politicoloog, hoorde muziek in Grunbergs columns en schreef een stuk voor koor en orkest: Voetnoten bij de menselijke komedie.


Romeo en Julia volgens Prokofjev

Welke dichter de tekst leverde bij Beethovens Koorfantasie is nooit helemaal opgehelderd. Wel staat vast dat het werk diende als uitsmijter van een monsterconcert, waarbij de componist onder meer zijn Vijfde en Zesde symfonie voorstelde aan het Weense concertpubliek.

Prokofjev baseerde zijn balletpartituur Romeo en Julia op het drama van Shakespeare. Een viola d’amore en een mandoline toveren het oude Verona voor oren. Neoklassieke fluitlijnen toonschilderen de jonge Julia. Op luid boerend koper en striemende strijkers vechten de Montagues en Capuletten elkaar de tent uit.

<p></p><h5><b>VANWEGE EEN BESLOTEN HERDENKINGSBIJEENKOMST VOOR BURGEMEESTER EBERHARD VAN DER LAAN OP 14 OKTOBER KAN DIT CONCERT GEEN DOORGANG VINDEN IN HET CONCERTGEBOUW.</b></h5><h6>KAARTKOPERS WORDEN ZO SNEL MOGELIJK GEÏNFORMEERD</h6><h6>LIVE UITZENDING (ZONDER PUBLIEK) VANUIT MCO STUDIO 5 (HILVERSUM)</h6><p></p><p><b><br/></b></p><p><b>Muziek in de columns van Arnon Grunberg</b></p><p>Soms begint goede muziek gewoon bij een goede tekst. Zo putte de jonge Nederlander Bram Kortekaas inspiratie uit Arnon Grunbergs <i>Voetnoten </i>(dagelijks in de Volkskrant). Fijngeslepen miniatuurtjes zijn het, waarin de schrijver algemeen-menselijke thema’s en maatschappelijke kwesties als vrijheid en individualiteit haarfijn ontleedt. Kortekaas, naast componist ook politicoloog, hoorde muziek in Grunbergs columns en schreef een stuk voor koor en orkest: <i>Voetnoten bij de menselijke komedie</i>.</p><p><br/></p><p><b>Romeo en Julia volgens Prokofjev</b></p><p>Welke dichter de tekst leverde bij Beethovens <i>Koorfantasie </i>is nooit helemaal opgehelderd. Wel staat vast dat het werk diende als uitsmijter van een monsterconcert, waarbij de componist onder meer zijn <i>Vijfde </i>en <i>Zesde symfonie </i>voorstelde aan het Weense concertpubliek.</p><p>Prokofjev baseerde zijn balletpartituur <i>Romeo en Julia</i> op het drama van Shakespeare. Een viola d’amore en een mandoline toveren het oude Verona voor oren. Neoklassieke fluitlijnen toonschilderen de jonge Julia. Op luid boerend koper en striemende strijkers vechten de Montagues en Capuletten elkaar de tent uit.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Het Concertgebouw is deze zaterdag ter beschikking gesteld voor de herdenking van Eberhard van der Laan. Daarom deze week een radioconcert in het muziek Centrum van de Omroep, uitgezonden vanuit Hilversum. Met als gast voor een studioversie van het Matineecafé: violiste Noa Wildschut.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Giuseppe Verdi – La traviata
Productie van de Nederlandse Reisopera, opgenomen op 30 september in het Wilminktheater in Enschede. Consensus Vocalis & Het Gelders Orkest olv Ilyich Rivas. Solisten: Urška Arlič Gololičič, Jesus Garcia, Anthony Michaels-Moore, Hanna-Liisa Kirchin, Daniela Mazzucato, Christian Damsgaard, Eddie Wade, Wiebe-Pier Cnossen, Paolo Battaglia.
Verdi - La traviata

Giuseppe Verdi – La traviata
Productie van de Nederlandse Reisopera, opgenomen op 30 september in het Wilminktheater in Enschede. Consensus Vocalis & Het Gelders Orkest olv Ilyich Rivas. Solisten: Urška Arlič Gololičič, Jesus Garcia, Anthony Michaels-Moore, Hanna-Liisa Kirchin, Daniela Mazzucato, Christian Damsgaard, Eddie Wade, Wiebe-Pier Cnossen, Paolo Battaglia.

<p>Giuseppe Verdi – La traviata<br/>Productie van de Nederlandse Reisopera, opgenomen op 30 september in het Wilminktheater in Enschede. Consensus Vocalis &amp; Het Gelders Orkest olv Ilyich Rivas. Solisten: Urška Arlič Gololičič, Jesus Garcia, Anthony Michaels-Moore, Hanna-Liisa Kirchin, Daniela Mazzucato, Christian Damsgaard, Eddie Wade, Wiebe-Pier Cnossen, Paolo Battaglia.<br/></p>
Vrije Geluiden

23:04 - 23:59

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht