Overzicht van 14 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO

Presentatie: Niels Heithuis

Vandaag in de uitzending

Een ochtendprogramma met toegankelijke, verrassende muziek. Niels Heithuis praat u daarnaast bij over het nieuws, kijkt voor u in de kranten en bespreekt het Boek van de Week.
07:02  7:15 Terugblik op de week

Muzieksamensteller Roeland Gerritsen kijkt terug op de week. Het was de week waarin VVD, CDA, D66 en CU een regeerakkoord sloten.

7:15 Terugblik op de week
Luidspreker Luidspreker
07:15  7:15 Terugblik op de week
Na een recordformatie sloten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie afgelopen week eindelijk een regeerakkoord. Waar denkt muzieksamensteller...
08:02  8:15 Het Weekend van Andre van Dieren

Vandaag begint de international repair café week. Andre van Dieren, neurochirurg en docent aan de medische faculteit, repareert behalve hersenen ook graag electronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang van repair cafés.

8:15 Het Weekend van Andre van Dieren
08:02  8:15 Het Weekend van Andre van Dieren

Vandaag begint de international repair café week. Andre van Dieren repareert graag electronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang van repair cafés.

8:15 Het Weekend van Andre van Dieren
Luidspreker Luidspreker
08:15  8:15 Het Weekend van Andre van Dieren
Vandaag begint de international repair café week. André van Dieren repareert graag elektronica en apparatuur. Hij vertelt over het belang...
08:05  8:40 Boek van de Week

Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn moeder.

8:40 Boek van de Week
08:05  8:40 Boek van de Week

Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn moeder.

8:40 Boek van de Week
Luidspreker Luidspreker
08:40  8:40 Boek van de Week
Daan van der Valk, van Boekhandel de Vries in Haarlem, bespreekt deze week het boek 'Liefs van Boy', met brieven van Roald Dahl aan zijn...
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

Vandaag in de uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Nicolien Mizee

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Nicolien Mizee AVROTROS

Presentatie: Diverse presentatoren

Vandaag in de uitzending

Op zaterdagochtend 14 oktober wordt de uitzending gepresenteerd door schrijver Nicolien Mizee.
10:43  Nicolien Mizee

Aan het woord is Nicolien Mizee. Zij wordt in 1965 geboren in Haarlem, debuteert in 2000 met het boek Voor God en de Sociale Dienst, en haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. 
Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column ‘Schrijfles’, over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Die verzamelde columns verschijnen in 2009 onder de titel Schrijfles. 

In juli van dit jaar komt haar laatste boek De Kennismaking, Faxen aan Ger uit. Sinds Mizee in 1994 les in scenarioschrijven kreeg van Ger Beukenkamp, stuurt zij hem faxen. Deze brieven, die ze bijna dagelijks aan haar leermeester schrijft, en die Ger Beukenkamp nooit beantwoordde, lezen als een dagboek; over haar haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. Samen met haar zus Xandra maakt ze eens in de twee jaar een pastiche-opera. Twee jaar geleden ging die over het rampenschip Costa Concordia. Dit jaar nog brengen zij een nieuwe opera met de titel “De zaak Mata Hari”. Daarin ontmoet Paul Witteman - die als Bach-liefhebber een hekel heeft aan opera - een soort geestverschijning van Mata Hari. De opera is 17 en 18 november in Haarlem, en 27 december in Leeuwarden te zien. 

Hoewel haar moeder pianolerares was, is Nicolien Mizee nooit verder gekomen dan een paar blokfluitlessen, maar ze houdt zielsveel van muziek; en ja, Bach èn opera komen vanochtend aan bod.

Nicolien Mizee
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

Met de juiste tekst...

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Karel Mark Chichon, dirigent
Klaas Stok, koordirigent

Dezsö Ránki, piano

Kortekaas - Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)
Beethoven - Koorfantasie
Prokofjev - Romeo en Julia (suite)

Deze week is het Concertgebouw ter beschikking gesteld voor de herdenking van Eberhard van der Laan. Daarom wordt dit concert uitgevoerd in het Muziek Centrum van de Omroep, en uitgezonden vanuit Hilversum, met als studiogasten componist Bram Kortekaas, over de première van zijn nieuwe werk, en twee leden van het Groot Omroepkoor, Tanja Obalski en Itamar Lapid over hun solopartijen in dat werk.
14:00  Met de juiste tekst...

VANWEGE EEN BESLOTEN HERDENKINGSBIJEENKOMST VOOR BURGEMEESTER EBERHARD VAN DER LAAN OP 14 OKTOBER KAN DIT CONCERT GEEN DOORGANG VINDEN IN HET CONCERTGEBOUW.
KAARTKOPERS WORDEN ZO SNEL MOGELIJK GEÏNFORMEERD
LIVE UITZENDING (ZONDER PUBLIEK) VANUIT MCO STUDIO 5 (HILVERSUM)


Muziek in de columns van Arnon Grunberg

Soms begint goede muziek gewoon bij een goede tekst. Zo putte de jonge Nederlander Bram Kortekaas inspiratie uit Arnon Grunbergs Voetnoten (dagelijks in de Volkskrant). Fijngeslepen miniatuurtjes zijn het, waarin de schrijver algemeen-menselijke thema’s en maatschappelijke kwesties als vrijheid en individualiteit haarfijn ontleedt. Kortekaas, naast componist ook politicoloog, hoorde muziek in Grunbergs columns en schreef een stuk voor koor en orkest: Voetnoten bij de menselijke komedie.


Romeo en Julia volgens Prokofjev

Welke dichter de tekst leverde bij Beethovens Koorfantasie is nooit helemaal opgehelderd. Wel staat vast dat het werk diende als uitsmijter van een monsterconcert, waarbij de componist onder meer zijn Vijfde en Zesde symfonie voorstelde aan het Weense concertpubliek.

Prokofjev baseerde zijn balletpartituur Romeo en Julia op het drama van Shakespeare. Een viola d’amore en een mandoline toveren het oude Verona voor oren. Neoklassieke fluitlijnen toonschilderen de jonge Julia. Op luid boerend koper en striemende strijkers vechten de Montagues en Capuletten elkaar de tent uit.

Met de juiste tekst...
14:06  Programmaboekje lezen?

Het programmaboekje kunt u hier lezen

Programmaboekje lezen?
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

Het Concertgebouw is deze zaterdag ter beschikking gesteld voor de herdenking van Eberhard van der Laan. Daarom deze week een radioconcert in het muziek Centrum van de Omroep, uitgezonden vanuit Hilversum. Met als gast voor een studioversie van het Matineecafé: violiste Noa Wildschut.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

Vandaag in de uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
18:17  Wat kun je zoal verwachten?

Muzieknieuws, poëzie-film-en concerttips

Poëzie: Bernard Wesseling leest uit zijn bundel '& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal'. 

De film Good Time van de New Yorkse gebroeders Safdie heeft wereldwijd succes. Het is een sociaal realistische thriller over twee arme sloebers die een bank beroven. Maar alles wat fout kan gaan gaat ook fout. Met Iggy Pop in de soundtrack. 

En natuurlijk de allernieuwste CD-releases.


Cross-over. Het gaat goed met Max Richter, het befaamde gele label Deutsche Grammophon gaf hem zelfs een speciaal plekje in hun catalogus. Maar ook buiten DG is zijn muziek alive and kicking. Zo bracht de Canadese violiste Angèle Dubeau met haar ensemble La Pietà net een tribute uit. 


Poëzietip

Morgen in De Nieuwe Liefde in Amsterdam speciale aandacht voor Dylan Thomas. Acteur Mark Rietman zal zijn gedichten lezen, gedichten die gulzig zijn naar het leven en het tegelijkertijd niet verdragen. Ook zijn er filmbeelden te zien van Dylan  Thomas.

Zo15 Okt 16:00  De Nieuwe Liefde

MEER INFORMATIE


Recente poëziebundel

Bernard Wesseling

Mediamaatschappij uit: & de dag ligtopen als een ei in zijn gebroken schaal (2016)

Querido

ISBN: 9789021402390


Concerttips


Wat kun je zoal verwachten?
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

Vandaag in de uitzending

Giuseppe Verdi – La traviata Productie van de Nederlandse Reisopera, opgenomen op 30 september in het Wilminktheater in Enschede. Consensus Vocalis & Het Gelders Orkest olv Ilyich Rivas. Solisten: Urška Arlič Gololičič, Jesus Garcia, Anthony Michaels-Moore, Hanna-Liisa Kirchin, Daniela Mazzucato, Christian Damsgaard, Eddie Wade, Wiebe-Pier Cnossen, Paolo Battaglia.
19:00  Verdi - La traviata

Giuseppe Verdi – La traviata
Productie van de Nederlandse Reisopera, opgenomen op 30 september in het Wilminktheater in Enschede. Consensus Vocalis & Het Gelders Orkest olv Ilyich Rivas. Solisten: Urška Arlič Gololičič, Jesus Garcia, Anthony Michaels-Moore, Hanna-Liisa Kirchin, Daniela Mazzucato, Christian Damsgaard, Eddie Wade, Wiebe-Pier Cnossen, Paolo Battaglia.

Verdi - La traviata
Vrije Geluiden

23:04 - 23:59

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

Vandaag in de uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio