Overzicht van de dag

De Nacht

Nu op Radio 4

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO

Presentatie: Niels Heithuis

Vandaag in de uitzending

Een ochtendprogramma met toegankelijke, verrassende muziek. Niels Heithuis praat u daarnaast bij over het nieuws, kijkt voor u in de kranten en bespreekt het Boek van de Week.
07:02  7:15 Terugblik op de week

Muzieksamensteller Roeland Gerritsen blikt terug op het nieuws van deze week. Het was de week waarin het leger de macht greep in Zimbabwe.

7:15 Terugblik op de week
08:02  8:15 Het weekend van Thomas Prechal

In Utrecht is vandaag het Prinses Christina Compositie Concours. Dit concours is speciaal bedoeld voor componisten onder de 21 jaar. Thomas Prechal is pas 12 jaar en daarmee de jongste deelnemer. Hij vertelt over zijn ervaring en muziek.

8:15 Het weekend van Thomas Prechal
08:06  8:40 Boek van de week

Grietje Braaksma, van Grand Theatre Boekhandel in Breda, vertelt over het boek 'The Green Kitchen at Home' van David Frenkiel en Luise Vindahl.

8:40 Boek van de week
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

Vandaag in de uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Jetty Mathurin

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Jetty Mathurin AVROTROS

Presentatie: Diverse presentatoren

Vandaag in de uitzending

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...
10:45  Jetty Mathurin

Jetty Mathurin (1951, Paramaribo) is van huis uit onderwijzeres en logopediste. Eind jaren ´80 maakt Jetty een carrièreswitch naar de theater– en televisiewereld. Zij heeft al 11 succesvolle solocabaret programma's op haar naam staan. Ook schittert zij begin 2016 in het toneelstuk ‘A raisin in the sun’. Momenteel tourt zij door het land met de voorstelling 'De overdracht'. Grote bekendheid krijgt Jetty in de rol van Smorrie in de dramaserie ‘Vrouwenvleugel’, winnaar van de Televizierring 1994. Ook heeft de actrice rollen in ‘Oppassen’, ‘Bradaz’, ‘Costa’, ‘Baantjer’, ‘Blauw Blauw’, ‘Otje’ en ‘Klokhuis’. Op het witte doek is ze o.a. te zien in de succesvolle film ´Madame Jeanette´, de bekroonde korte film ‘You II’ en ‘Dag’. Ook speelt zij een hoofdrol in de kinderfilm ‘Oma is gek!’ die genomineerd wordt voor de internationale prestigieuze Prix de Jeunesse. Jetty heeft naast een de Televisierring met Vrouwenvleugel, ook diverse andere onderscheidingen ontvangen.

Jetty Mathurin
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

Visman revisited

Radio Filharmonisch Orkest
Stanislav Kochanovsky, dirigent
Mari Eriksmoen, sopraan

Visman - Sables, Oxygène
Berlioz - Symphonie fantastique
14:00  Visman revisited

Herneming van een nieuw werk

Het nadeel van vele opdrachtwerken en premières is dat het vaak ook meteen de laatste uitvoering betreft. Omdat dan onmogelijk een nieuwe canon van modern ‘ijzeren repertoire’ kan ontstaan beschouwt de ZaterdagMatinee het als een belangrijke taak om belangwekkende premières van de afgelopen jaren te hernemen. Zo’n première was Sables, Oxygène van Bart Visman. Hij schreef de cyclus voor sopraan en orkest op gedichten van Saskia Macris in 2008 voor het toen 125-jarige Limburgs Symfonie Orkest en de Canadese sopraan Barbara Hannigan. 


Berlioz’ Symphonie fantastique

In zijn deze ‘overrompelende liedcyclus’ bekende Visman kleur door zich schatplichtig te tonen aan de weelderige wereld van componisten als Ravel, Messiaen en, verder terug, Hector Berlioz. Vandaar dat deze zinnelijke partituur nu op één programma staat met het meesterwerk van de Franse romantiek: Berlioz’ Symphonie fantastique. Hoewel Franz Liszt er snel bij was om de symfonie te bewerken voor de piano, duurde het na de première in 1830 heel wat jaren voordat dit symfonisch avontuur kon uitgroeien tot een internationaal meesterwerk. Ook destijds waren er mensen met lef nodig om zulke vooruitstrevende werken te blijven programmeren.

Visman revisited
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'. Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici. Deze week: componist Bart Visman en Yassine Boussaid van het Amsterdams Andalusisch Orkest dat zondag 19 november het openingsoptreden verzorgt van het Turning East Festival in het Concertgebouw.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

Vandaag in de uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
17:54  Wat kun je zoal verwachten?

Met nieuwe CD uitgaves en uitstapje naar poëzie, film en cross-over.Film. 


Uit het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) de documentaire Imposed Piece (verplicht werk). Een kijkje achter de schermen bij de de prestigieuze Koningin Elizabeth Wedstrijd. De finalisten worden een week lang van de buitenwereld worden afgesloten om zich voor te bereiden op het speciaal voor het concours gecomponeerde vioolconcert. 


En poëzie en muziek van het dubbeltalent Rozalie Hirs, zij is dichter èn componist. Van haar verschijnt volgende week een nieuwe poëziebundel: Verdere Bijzonderheden


Cross-over. Om zijn 60ste verjaardag te vieren brengt de Tunesische Ud-speler Anouar Brahem een nieuwe CD uit. Brahem staat bekend als vernieuwer van de Arabische muziek in Tunesië. Die vernieuwing komt vooral door zijn samenwerking met Westerse muzikanten uit de jazzhoek. En dat zijn niet de eersten de besten: Jack DeJohnette (van het Miles Davis kwintet) en de Britse wonderboy Django Bates. Ook doet mee de bassist waarmee hij 20 jaar geleden begon met cross-over: Dave Holland.

Wat kun je zoal verwachten?
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

Vandaag in de uitzending

Francesco Cilea – Adriana Lecouvreur Opname 12 november 2017, Weense Staatsopera Koor en Orkest van de Weense Staatsopera olv Evelino Pido. Solisten: Anna Netrebko, Piotr Beczala, Roberto Frontali, Elena Zhidkova.
19:00  Cilea - Adriana Lecouvreur

Francesco Cilea – Adriana Lecouvreur

Opname 12 november 2017, Weense StaatsoperaKoor en Orkest van de Weense Staatsopera olv Evelino Pido. Solisten: Anna Netrebko, Piotr Beczala, Roberto Frontali, Elena Zhidkova.

Cilea - Adriana Lecouvreur
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

Vandaag in de uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio