De Ochtend van 4 Dagelijks van 07.00 tot 09.00 uur

Hans Smit

Hans Smit groeit op in een katholiek gezin in Beverwijk. Als kind heeft hij al een fascinatie voor de radio en speelt hij thuis met een bandrecorder om radio na te spelen. In Beverwijk gaat hij naar het gymnasium, waarna hij geïnspireerd door een goede leraar Frans besluit Frans te gaan te studeren in Amsterdam. Dit doet Smit een aantal jaar, tot zijn kandidaats. Tijdens zijn stage op zijn oude middelbare school in Beverwijk, komt hij, wanneer hij tussen zijn collega’s in de lerarenkamer zit, tot het besef dat hij dit niet tot zijn pensioen wil blijven doen. Smit bedenkt dat hij het interessante bijvak, persgeschiedenis, als hoofdstudie wil proberen. Zodoende begint hij aan de studie Geschiedenis van Pers, Propaganda en Openbare Mening. Tijdens zijn eerste stage, op de publiciteitsafdeling van het Holland Festival, komt hij Theo Stokkink tegen, die op dat moment een eigen cultuurprogramma bij de KRO heeft. Smit vraagt aan Stokkink of hij bij hem zijn volgende stage kan lopen. Na de nodige goedkeuringen gaat hij bij Schone kunsten aan de slag. Het is voor dit programma dat hij voor het eerst met een microfoon in de hand op pad gaat om radio te maken.

Radio & TV

Nadat Smit in 1988 afstudeert moet hij vanwege zijn dienstplicht het leger in. Hij heeft hier echter principiële bezwaren tegen en moet vervangende dienst gaan doen op de persvoorlichtingsafdeling van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Dit doet hij achttien maanden met veel plezier. Tegen het eind van zijn dienstverband heeft hij door het vele contact met de media een aardig netwerk opgebouwd. Via zijn contacten krijgt hij aansluitend aan zijn dienstverband, een baan aangeboden als redacteur bij een kunstprogramma van de AVRO. Zijn baas bij de AVRO werkt in die tijd ook parttime voor Schone kunsten van de KRO. Wanneer hij dit niet meer kan combineren vraagt hij aan Smit of hij deze baan wil overnemen. Smit accepteert het aanbod en keert daardoor in deeltijd weer terug op zijn oude stageplaats.

Tijdens de eerste helft van de jaren negentig is Smit freelancer bij verschillende radioprogramma’s. Voornamelijk bij de KRO, maar ook werkt hij in deze periode voor de AVRO en de VPRO. Zijn werkzaamheden lopen uiteen van verslaggever, redacteur, regisseur en tevens presentator van een aantal programma’s.

Tijdens zijn werkzaamheden als nieuwspresentator bij de NOS blijft Smit werkzaam bij de radio. Zo presenteert hij af en toe het Radio 1 journaal en werkt hij op de redactie aan het krantenoverzicht van Met het oog op morgen. In 2002 begint Smit als presentator bij het cultuurprogramma Ophef & vertier en valt hij in bij Theater van het sentiment. Ook valt hij met enige regelmaat in bij het programma Ontbijtradio. Dit bevalt de VARA zo goed, dat hij gevraagd wordt de taak van vaste presentator Roderick Veelo over te nemen.

Ondanks zijn vaste contract bij de NOS besluit Smit, de overstap naar de radio te maken: “Ik vind radio eigenlijk veel leuker dan televisie. Het is sneller, het is dichterbij de mensen. Al klinkt dat heel cliché.” De overstap naar Radio 2 maakt het voor Smit eveneens mogelijk op het eind van het jaar mee te presenteren aan de Top 2000 uitzendingen.

Terug naar cultuur

Na drie jaar Ontbijtradio wordt Smit door de AVRO gevraagd een kunst- en cultuurprogramma te komen presenteren. Omdat cultuur ook in het begin van zijn carrière een grote rol speelt, vormt dit aanbod een unieke kans terug te keren bij het soort programma’s dat hij het liefste presenteert. Bij de AVRO maakt Smit meerdere programma’s voor de radio, waarvan Opium radio de belangrijkste is. Verder presenteert Smit programma’s als De praktijk, Virus en is hij vaste invaller voor Hans Schiffers bij Schiffers.fm en voor Jan Mom bij Vrijdagmiddag live. Hij is vaste invaller van Clairy Polak bij het Radio 4 programma De klassieken en neemt per 1 januari 2014 de presentatie van haar over.