STER Advertentie

De ‘Edisons van de blaasmuziek’ worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. 

De BUMA International Award is uitgereikt aan Bert Appermont. Appermont behoort tot een nieuwe generatie van veelbelovende Belgische componisten. Hij staat bekend om zijn virtuoze instrumentatietechniek en het componeren van prachtige thema's. Veel van zijn werken zijn gebaseerd op legendes, mythen of historische onderwerpen.

Uitreiking Bert Appermont - BUMA International Award - 27-11-2020
Bert Appermont
Cantiphonia, Concerto for Euphonium: II. Romanza
Ueli Kipfer [euphonium]
Schweizer Armee Spiel olv Jan Cober

De Limburgse componist Hardy Mertens kreeg de Award vanochtend  persoonlijk aangereikt door de bestuursvoorzitter van BUMA/Stemra: Bernard Kobes. Tijdens zijn loopbaan als componist heeft Mertens een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Zijn doorbraak als componist beleefde hij in 1989 toen zijn werk ‘Zodiac, Limit for the Lion’ tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) een verplicht werk was. Voor zijn vele verdiensten voor de blaasmuziek werd Mertens onlangs benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Uitreiking Hardy Mertens - BUMA Blaasmuziek Award - 27-11-2020
Hardy Mertens
Concert voor klarinet  - Deel II, 'Aphrodite'
Ad Hoc Wind Orchestra olv Hardy Mertens

Aanvankelijk was het de bedoeling dat beide componisten tijdens de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen in Nunspeet gehuldigd zouden worden. Vanwege de corona-maatregelen heeft de organiserende stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON) moeten besluiten om het evenement te schrappen en een online programma aan te bieden, te volgen via deze link.

Kijk hier de volledige uitreiking:

Uitreiking BUMA Blaasmuziek Awards 27-11-2020