Concert

Beethoven 9

foto: Esther Kuiper door Sarah Wijzenbeek
  1. Concertenchevron right
  2. Beethoven 9

In dit programma presenteren het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en dirigent Krzystof Urbanski de Nederlandse première van Heiterkeit van de internationaal succesvolle Franse componist Guillaume Connesson, van wie al eerder muziek klonk in het AVROTROS Vrijdagconcert. Hij ziet zichzelf als een kind van zijn tijd en vindt inspiratie bij minimal music en James Brown, maar net zo goed bij Couperin en Debussy. Na de pauze Beethovens Negende Symfonie: Alle Menschen werden Brüder!

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 18 november 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven, Guillaume Connesson

Uitvoerenden

Simona Saturova (sopraan), Esther Kuiper (mezzosopraan), Maximilian Schmitt (tenor), Markus Marquardt (bas), Krzysztof Urbanski (Dirigent)

Ensembles

Groot Omroepkoor;Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Romantisch

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Een explosie van creativiteit, levenslust, hoop en overtuigingskracht

Bij Beethovens Negende Symfonie kun je het over diverse boegen gooien. Van humanistisch tot pompeus en van dorps (die aandoenlijke blazers van dat boerenkapelletje!) tot iets met eeuwigheidswaarde (Alle Menschen werden Brüder!). Maar bezie het eens van deze kant: in 1824, het jaar waarin Beethoven zijn Negende Symfonie voltooide, was hij stokdoof, verbitterd, berooid, ziek, zwervend van zolderkamer naar achterkamer, teleurgesteld in de mensheid en waarschijnlijk depressief. Maar een burn-out? No way! Te midden van al die doodstille ellende zet Beethoven een flonkerende kroon op zijn toch al imposante symfonische werk. Een explosie van creativiteit, levenslust, hoop en overtuigingskracht, levenselixer voor moedelozen en wanhopigen. Daar mag je anno 2022 een groot voorbeeld aan nemen, en er diep voor buigen. En bovenal; genieten van de muziek van een geniale brompot. Freude! Freude!

Bron: tivolivredenburg.nl

Ster advertentie
Ster advertentie