100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest: Edo de Waart

Voordat Edo de Waart aan zijn carrière als dirigent begon, was hij eerste hoboïst van het Concertgebouworkest.

In 1967 maakte Edo de Waart (1941) zijn debuut als dirigent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Nadat hij assistent-dirigent was geweest van Leonard Bernstein en Bernard Haitink, werd hij in 1973 chef-dirigent van het orkest. De piepjonge dirigent maakte furore: 'Virtuoos spel, waarin de fonkelende orkestklank tot in de poriën van de muzikale expressie doordringt,' schreef NRC over zijn Rosenkavalier-vertolking met het orkest – naast orkestdirigent zou De Waart zich ook ontwikkelen tot operadirigent.

Op dit concert uit 1974 laat Edo de Waart zich van een diverse kant zien met een breed programma: van Debussy en Stravinski tot de hedendaagse componist Peter Maxwell Davis en Pianoconcert nr.24 van Mozart met Radu Lupu als solist.

Na zes jaar chef-dirigent in Rotterdam te zijn geweest verlegde De Waart zijn werkveld naar Amerika. Dit jaar keert hij voor het 100-jarig jubileum terug naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest, 50 jaar na zijn debuut.

100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest: Edo de Waart

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 25 april 1974

Componisten:
Stravinski, Igor / Mozart, Wolfgang Amadeus / Debussy, Claude / Davies, Peter Maxwell

Uitvoerenden:
Rotterdams Philharmonisch Orkest / Waart, Edo de / Lupu, Radu

Tijdperken:
Moderne muziek / Klassiek

Omroep:
VARA / NCRV

Locatie:
De Doelen

Dit concert is nog 71 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement