Speellijst - Thomas Tallis

Geen audio

Biografie

Thomas Tallis is een Engelse componist en organist. Er is onduidelijkheid over het geboortejaar van Tallis, maar ook over zijn jeugdjaren is slechts weinig bekend.

Organist

Thomas Tallis is organist van de Abbey of The Holey Cross in Waltham. Hij vestigt zich in 1540 in Canterbury en wordt twee jaar later lid van de Chapel Royal. Hij blijft de rest van zijn leven deze functie vervullen, waarbij hij vier vorsten dient. In 1575 krijgen Thomas Tallis en William Byrd van Elizabeth I het alleenrecht om muziek uit te geven.

Contrapunt

Tallis draagt veel bij tot de ontwikkeling van muziek voor toetsinstrumenten. Helaas blijft slechts weinig bewaard. Hij is goed in de contrapunt en is een van de eerste componisten die Engelse teksten voor kerkelijk gebruik op muziek zet.

Oeuvre

Het oeuvre van Thomas Tallis bestaat onder meer uit missen, magnificats, lamentations, motetten, psalmen, anthems en wereldlijke vocale- en instrumentale muziek.De Britse componist Ralph Vaughan Williams verkrijgt begin 20e eeuw voor het eerst bekendheid met zijn Fantasia on a Theme by Thomas Tallis voor strijkkwartet en strijkorkest

MeerMinder weergeven