Avondconcert van 29 april 2020

Avondconcert

Woensdag 29 april 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Aangepast programma i.v.m. annulering live concert vanwege de Corona-pandemie. A Hannes Minnaar (piano) J.S. Bach - Partita nr. 1 BWV 825 Johannes Brahms- Händelvariaties op. 24 Gabriel Fauré - Preludes op. 103 Maurice Ravel - Gaspard de la nuit Opname van 28 maart 2018, Muziekgebouw, Eindhoven Brahms’ zelden uitgevoerde, virtuoze Händel-variaties uit 1861 bestaan uit 25 variaties en een fuga, gebaseerd op een thema uit de Eerste clavecimbelsuite van Händel. Brahms had zijn hele leven lang veel belangstelling voor barokmuziek en hoewel deze muziek op en top Brahms is, vallen de referenties aan de barokstijl op: versieringen en orgelpunten. Hannes Minnaar speelt dit virtuoze werk naast de Eerste partita van Bach, Ravels Gaspard de la nuit (een van de moeilijkste stukken uit het repertoire) en de Preludes opus 103 van Gabriel Fauré, van wiens pianomuziek hij een eminent ambassadeur is. B Tonhalle Orchester Zurich olv Kent Nagano Patricia Petitbon (sopraan) Maurice Ravel - Shéhérazade Opname van 13 september 2019, Tonhalle Maag, Zürich Ravel componeerde twee werken met de titel Shéhérazade, zo gefascineerd was hij door het gelijknamige personages uit de beroemde vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Een ouverture uit 1898, en de liederencyclus die hij 5 jaar later schreef. Hij baseerde deze op prozagedichten van Arthur Léon Leclère, die publiceerde onder de Wagneriaanse naam Tristan Klinsor. Ravels werk wordt voorafgegaan door de expressionistische Fünf Orchesterstücke uit 1997 van de Duitse componist Matthias Pintscher (1971).

Muziek in deze uitzending

Uitzending 29 april 2020

20:18

William Byrd

Mis (4-stemmig), "Mass for four voices" - compleet

New York Polyphony

New York Polyphony

Bis

BIS-2037

20:15

Shéhérazade - compleet

Petibon, Patricia [sopraan]

20:12

Maurice Ravel

Gaspard de la nuit - compleet

Hannes Minnaar [piano]

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4

20:09

Gabriel Fauré

Preludes voor piano (9), op.103 - compleet

Hannes Minnaar [piano]

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4

20:06

Johannes Brahms

Variaties en fuga voor piano, op.24, "Variationen und Fuge über ein Thema von Händel" - compleet

Hannes Minnaar [piano]

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4

20:03

Johann Sebastian Bach

Partita voor klavecimbel nr.1, BWV.825 in Bes gr.t. - compleet

Hannes Minnaar [piano]

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4