Uitzending gemist

Avondconcert

Zondag 18 oktober 2020, 20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Haydn, Mozart en Schnittke
Het Orkest van de 18e Eeuw verwelkomt ieder jaar studenten van het Koninklijk Conservatorium voor het Side By Side project. Naast ieder orkestlid zit een student die meespeelt, waardoor de muzikale kennis en bezieling over de gehele breedte van het orkest wordt overgedragen. In maart speelde het gezelschap onder leiding van de Japanse Hidemi Suzuki, die zelf als cellist jarenlang deel uitmaakte van het orkest.

Op het programma stond muziek van Haydn, Mozart en Schnittke. Die laatste brengt een hommage aan zijn klassieke voorgangers met het stuk Moz-Art a la Haydn. Zoals in veel van zijn composities combineert Schnittke muzikale fragmenten en voegt hij ze op een nieuwe manier samen. Van Mozart gebruikt hij onder meer een onafgemaakt pantomime uit 1783 en een citaat uit zijn Symfonie nr.40. Een verwijzing naar Haydn’s Farewell Symphony is onmiskenbaar, want ook Schnittke laat de orkestleden een voor een het podium aflopen, terwijl de dirigent blijft dirigeren.

Orkest van de 18 Eeuw
Studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag
Suzuki, dirigent

Mozart - Ouverture Le Nozze di Figaro
Mozart - Symfonie nr.40
Schnittke - Moz-Art à la Haydn
Haydn - Symfonie nr.103

Opname 8 maart 2020, Cultuurkoepel, Heiloo

Daria Spiridonova
Daria Spiridonova speelt vioolrepertoire van legendarische vioolvirtuozen uit de barok: Tartini en Vilsmayr. In haar zoektocht naar toprepertoire vond ze suites van deze twee componisten. Daarnaast speelt ze Capricci van componist en astronoom William Herschel, stukken die bijna nooit uitgevoerd worden. Van Georg Philipp Telemann staan zijn Fantasieën op het programma.

Vilsmayr - Partita VI
Tartini - Sonate in C
Tartini - Sonate in a
Telemann - Fantasieën
Herschell - Drie capricci
Roman- Assagio nr.5
Guillemain - Amusement op.8

Opname 11 oktober 2020, Andrieskerk, Amerongen
Avondconcert

Donderdag 15 oktober 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Het hemelse leven
Camerata RCO en Barbara Hannigan eren Reinbert de Leeuw met grootse werken in een intieme bezetting. Mahlers Vierde symfonie klinkt in de kamermuziekbezetting die Erwin Stein, een leerling van Schönberg, ervan maakte. Het werk wordt gecombineerd met De Leeuws eigen bewerking van Alban Bergs Sieben frühe Lieder.

De musici staan onder leiding van dirigent Rolf Verbeek, die deel uitmaakt van Equilibrium, het mentorprogramma van Barbara Hannigan. Verbeek assisteerde Hannigan tijdens de tournee van The Rake's Progress met LUDWIG Orchestra.

Camerata RCO o.l.v. Rolf Verbeek
Barbara Hannigan (sopraan)

Mahler - Symfonie nr.4 (ensembleversie bew. Stein)
Berg - Sieben frühe Lieder (bew. Reinbert de Leeuw)

Opname 5 september 2020, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

De pracht van de luit
Luitist Thomas Dunford is een waar fenomeen op zijn instrument. In zijn vierde concert in de Bach-serie in het Palau de la Música Catalana combineert hij de muziek van Bach voor het eerst met muziek van andere componisten. John Dowland gaat de dialoog aan met de "Kantor van Leipzig". Tussendoor klinkt er muziek van Girolamo Kapsberger en Joan Ambrosio Dalza.

Thomas Dunford, luit

Werken van John Dowland, Girolamo Kapsberger, Joan Ambrosio Dalza en Johann Sebastian Bach

Opname 20 januari 2020, Barcelona
Avondconcert

Woensdag 14 oktober 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Pulsations
Dominique Vleeshouwers ontving begin 2020 de Nederlandse Muziekprijs uit handen van minister Van Engelshoven. Hij was de eerste slagwerker die de prijs won. De jury prees hem om zijn grote ambitie en de sterke ontwikkeling die hij doormaakte als kandidaat. Bovendien bruist hij van de nieuwe ideeën en plannen, aldus het juryrapport.

Samen met slagwerkers Rachel Zhang, Laurent Warnier en Tom Pritchard presenteert Vleeshouwers live in het Muziekgebouw aan het IJ Pulsations, een avond met slagwerkkwartetten uit de hele wereld. IJsland, Nieuw Zeeland en Amerika komen voorbij in dromerige en meditatieve muziek én natuurlijk pulserende ritmes. Van Steve Reich staat het iconische Mallet Quartet op het programma.

Dominique Vleeshouwers, Rachel Zhang, Laurent Warnier, Tom Pritchard

Daniel Wohl - Replicate
Andy Akiho - Pillar IV
John Psathas - Fragment
Daniel Wohl - Kin
Anna Thorvaldsdóttir - Aura
Daníel Bjarnason - Qui Tollis
Steve Reich - Mallet Quartet

rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan het IJ
Avondconcert

Dinsdag 13 oktober 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Licht in de duisternis
Hoop en wanhhop wisselen elkaar af in dit programma van het Nederlands Kamerkoor. Met een mis voor de doden, odes aan het licht en smeekbedes belandt het koor uiteindelijk bij het Lux aeterna, de koorbewerking van Elgars Nimrod.

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra

Tomás Luis de Victoria - Requiem (selectie uit Officium defunctorum)
Arvo Pärt - The Deer’s Cry
Francis Poulenc - Salve Regina
John Tavener - Mother of God here I stand
Maurice Duruflé - Ubi caritas
Maurice Duruflé - Tota pulchra es
Francis Poulenc - Quatre petites prières de Saint François d’Assise
William Harris - Bring us, O Lord God
Edward Elgar - Lux aeterna

Opname: 19 september 2020, Pieterskerk, Utrecht

Vogels
De Pianosonate nr.29 van Beethoven, ook bekend als het "Hammerklavier", geldt als een van de belangrijkste pianosonates aller tijden. Het werk zette een nieuwe standaard voor de duur van composities voor piano solo. Tegelijkertijd is het een van de meest technisch uitdagende stukken in het klassieke pianorepertoire.
Pianist Pierre-Laurent Aimard koppelt het werk aan delen uit de Catalogue d'oiseaux van Olivier Messiaen, eveneens een tour de force. Messiaen droeg het op aan zijn tweede vrouw Yvonne Loriod die de première speelde. Messiaen stelt in elk deel een regio van Frankrijk voor en laat niet alleen de vogel uit de titel van het betreffende deel klinken, maar ook zijn entourage, het landschap, het uur van de dag en de kleuren en geuren die daarbij horen.

Pierre-Laurent Aimard (piano)

Beethoven - Sonate nr.29 op.106
Messiaen - delen uit Catalogue d'oiseaux

Opname 14 juli 2020, Graz
Avondconcert

Maandag 12 oktober 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A.

Jan Lisiecki speelt Frédéric Chopin

Preludes voor piano, op.28

Nocturnes voor piano, op.9
Walsen voor piano, op.64 ; Selectie

Opname: 24-05-2014, Concertgebouw, Amsterdam

B.
Prijswinnaar Tsjaikovski Concours
In 2019 won Alexandre Kantorow op zijn 22e als eerste Franse pianist de gouden medaille bij het prestigieuze Tsjaikovski Concours. Hij won bovendien ook de Grand Prix, die pas drie keer eerder werd uitgereikt in de geschiedenis van het concours. En zelfs voor zijn winst was hij al een veelgevraagd solist. Sinds zijn 16e speelt hij regelmatig met grote orkesten en speelde hij recitals in grote zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, Philharmonie de Paris en Konzerthaus Berlin.

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic m.m.v. Alexandre Kantorow

Chopin - Pianoconcert nr.2 in f op.21
Bizet - Symfonie in C

Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, Amsterdam