Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

STER Advertentie

Zes suites voor cello solo, BWV 1007 t/m 1012

Componist: Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) 

Periode: Barok

Casals, de cellist en ontdekker
Als het aan zijn vader had gelegen was Pablo Casals timmerman geworden, maar zijn moeder zag in het dorpskind uit het Catalaanse Vendrell een muzikaal talent dat niet teloor mocht gaan. Ze pakte hun koffers en reisde met de 11-jarige jongen naar Barcelona. Behalve studeren moest haar zoon in deze metropool ook geld zien te verdienen voor hun levensonderhoud, want de familie was arm. Met zijn vader, die eens per week op bezoek kwam, schuimde hij de plaatselijke muziekwinkels af, op zoek naar nieuw repertoire voor de concerten die hij gaf. Tijdens een van die speurtochten stuitte de inmiddels dertienjarige puber op de zes Cellosuites van Johann Sebastian Bach. 

Het was niet zo dat de suites, voordat Casals ze vond, nooit gespeeld werden. Cellisten zagen de suites vooral als goed studiemateriaal. ‘Naarmate mijn studie van de suites vorderde, ging meer en meer een ongekende wereld van grootheid en schoonheid voor me open’, aldus Casals.

Anna Magdalena Bach
De originele manuscripten van de zes Cellosuites van Johann Sebastian Bach zijn verloren gegaan. Dankzij het kopieerwerk van Anna Magdalena, Bachs tweede vrouw, en onderzoek van verschillende deskundigen maken de Cellosuites nu deel uit van het algemeen bekende cellorepertoire.

Uitvoeringen

Pieter Wispelwey EPR Classic.jpgEPR-Classic 
Het is de derde keer dat Pieter Wispelwey de suites uitbrengt, maar wat juist dit album zo bijzonder maakt, is dat het is uitgevoerd zoals het vroeger ooit moet hebben geklonken. Op cello's uit die tijd, in de oorspronkelijke stemming. Het is een box met een begeleidende DVD.

Truls Mørk Virgin.jpgVirgin
Als kind was Truls Mørk al dol op de cello. En dan vooral omdat het instrument zo groot was! Les kreeg hij van zijn vader, die zei: ‘Niet teveel oefenen, anders word je beroeps’. Dat is inderdaad gebeurd, de Noor is een veelgevraagd internationaal solist. Zowel technisch als qua interpretatie komen de suites van Bach op deze cd uitstekend uit de verf.

Rostropovitch EMI.jpgEMI
Rostropovitsj bespeelde de Duport Stradivarius-cello uit 1711, die beschouwd wordt als een van de beste instrumenten ooit gemaakt. Hij combineerde een fenomenale cellotechniek met een doorleefde interpretatie en een bevlogen temperament. Op zijn zestigste nam hij de Cellosuites op in de romaanse basiliek van Vézelay in Frankrijk.