Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

STER Advertentie

Dat snijdende mondharmonicageluid en die eigenaardige melodie... Je denkt meteen aan Once Upon a Time in the West zodra je het bekende thema uit de film hoort. In 1968 schreef de Italiaanse componist Ennio Morricone de muziek voor deze western. Daarbij maakte hij gebruik van zogeheten leidmotieven. Benieuwd naar hoe hij dat deed? Lees dan verder!

Wat vertelt de muziek?
Filmmuziek is niet alleen mooi om naar te luisteren. Het heeft ook een functie. Muziek kan onze interpretatie van een beeld namelijk totaal veranderen. Als je in een film een auto naar een huis toe ziet rijden met housemuziek op de achtergrond, denk je dat er een gast arriveert voor een feestje. Maar als er dreigende muziek bij klinkt, denk je juist dat de automobilist niet veel goeds van plan is. Van dit effect maakt Ennio Morricone ook gebruik in zijn muziek voor Once Upon a Time in the West.

Beluister meer Morricone door Renaud Capuçon

Leidmotieven
Morricone had de muziek al gecomponeerd voordat de film werd opgenomen. De regisseur, Sergio Leone, draaide de muziek tijdens de opnames, zodat hij het tempo van het beeld op de muziek kon aanpassen. Daardoor had Morricone alle vrijheid om een geniale structuur aan de muziek te geven. Hij heeft elk van de vier hoofdpersonen gekoppeld aan een vast instrument en een thema. Het bekende harmonicamelodietje hoort bij het personage Charles Bronson. Hij heeft zelfs 'Harmonica' als bijnaam, omdat hij in de film veel op het instrument speelt. Maar er is nog een andere reden: als kind werd hij gedwongen om op een mondharmonica te spelen terwijl zijn broer werd vermoord. Hij is op zoek naar de moordenaar om zijn broer te kunnen wreken.

Een verweven lot
Uiteindelijk vindt Harmonica de moordenaar, Frank, die muzikaal vergezeld wordt door een dreigend klinkende elektrische gitaar. De muziek maakt zo meteen duidelijk wie de slechterik van het verhaal is. Harmonica en Frank blijven elkaar treffen. Zoals hun lot door de moord is verweven, zo zijn hun leidmotieven ook verweven: Morricone heeft ze zo gecomponeerd dat ze tegelijk kunnen klinken. Kijk en luister maar naar het laatste duel tussen Harmonica en Frank. Een heel ander leidmotief is voor het personage Jill. Zij is pas getrouwd met Brett McBain en verhuist naar het westen om haar nieuwe leven te beginnen. Als leidmotief heeft Morricone haar een lyrische melodie gegeven, gezongen door een sopraan. Maar de muziek klinkt melancholiek: Jills man wordt vermoord door Frank voordat ze in het westen arriveert. Zo wreekt Harmonica niet alleen zijn broer, maar ook de man van Jill in zijn laatste duel met Frank.

90 jaar
Once Upon a Time in the West is niet de enige filmklassieker waar Morricone muziek voor heeft geschreven. Hij componeerde ook de muziek van The MissionCinema Paradiso en The Good, the Bad and the Ugly. Op 10 november is Morricone 90 jaar geworden.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLERTIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan