Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

STER Advertentie

Hoe legendarisch kan een concert zijn? Bandoneonist Astor Piazzolla en zijn New Tango Quintet speelden op 27 oktober 1984 in Muziekcentrum Vredenburg. Gedurende zijn hele carrière streefde de bandoneonvirtuoos de vernieuwing van de Argentijnse tango na, die de geschiedenis is ingegaan als de 'tango nuovo'. Daarbij heeft hij veel weerstand ontmoet van de klassieke tangoliefhebbers. Tijdens de presentatie van het concert in 1984 in Utrecht zegt hij:

'Ik ben alleen geïnteresseerd in de toekomst'
'Dit is onze muziek uit het Buenos Aires van vandaag,' zei Piazzolla bij dit concert. 'Sinds 1960 spelen we deze muziek met deze groep. Toen we startten met deze muziek in 1960, begreep men de muziek niet. Vandaag, 25 jaar later, begrijpt men deze muziek nog altijd niet. Dit is geen grap, dit is de waarheid. Maar er zijn wel veel jongeren die ons begrijpen. Het zijn de jongeren die nadenken en vooruitkijken naar de toekomst. Maar de mensen die altijd achterom blijven kijken, zullen mijn muziek en ook die van anderen nooit begrijpen. Ik ben alleen geïnteresseerd in de toekomst. Ik geloof in de toekomst van mijn land Argentinië, en in de toekomst van de nieuwe tango. Als je van onze muziek houdt, dan houden wij van jullie. Als je niet van onze muziek houdt, dan houden wij ook van jullie.'

Het kwintet van Astor Piazzolla bestaat uit gitarist Oscar Lopez Ruiz, contrabassist Hector Console, pianist Pablo Ziegler, violist Fernando Suarez Paz en natuurlijk Astor Piazzolla op bandoneon.

Terug

MIS NIETS

Iedere week alles over klassieke muziek in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!

E-mailadres: