Het Zondagochtend Concert van 25 februari 2018

Het Zondagochtend Concert

Zondag 25 februari 2018, 11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Rotterdams Philharmonisch Orkest />ark Elder, dirigent />sabelle Faust, viool />nbsp; />. Maier – Rotterdam />. van Beethoven – Vioolconcert
11:00   Isabelle Faust speelt Beethoven

Isabelle Faust
Isabelle Faust is een echte onderzoeker in muziek. Bijvoorbeeld als het gaat om Beethovens Vioolconcert, dat ze vele malen opnam en uitvoerde. Bij dit schitterende concert schreef Beethoven geen cadens. Althans, niet voor de viool. Wél voor de pianoversie die hij zelf graag speelde. Faust, Duitslands grootste violiste, bewerkte deze pianocadens voor viool. Subtiel en virtuoos. Faust soleert vandaag bij het jubilerende Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Beethoven
Beethoven begint zijn Vioolconcert zoals alleen hij dat durft: op de pauken. Vijf zachte slagen leiden het opvallende eerste deel in. Een motief dat hij liggend in bed zou hebben opgedaan – bij de buren werd ’s avonds laat op de deur geklopt. Waar of niet, het motief levert een spannende dialoog tussen instrumenten op. De opening vanochtend is een feestelijke. Florian Magnus Maier schreef een Feestouverture voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dat bestaat in 2018 honderd jaar!

Isabelle Faust speelt Beethoven

Muziek in deze uitzending

Uitzending 25 februari 2018

11:02

Beethoven, Ludwig van

Vioolconcert, op. 61

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Elder, Mark

Faust, Isabelle [viool]

NVT

nvt

11:50

Maier, Florian Magnus

Rotterdam

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Elder, Mark

NVT

nvt

12:01

Bruch, Max

Kol nidrei, op.47

Staatskapelle Berlin

Barenboim, Daniel

Weilerstein, Alisa [cello]

DECCA

478 2735