Het Zondagochtend Concert van 11 februari 2018

Het Zondagochtend Concert

Zondag 11 februari 2018, 11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Radio Filharmonisch Orkest />ietro Rizzi, dirigent />nrico Pace, piano />nbsp; />. Martucci – Tweede pianoconcert />. Respighi – Pini di Roma
11:00   Enrico Pace

Respighi’s Pini di Roma
Respighi’s Pini di Roma is een symfonische liefdesbetuiging aan de stad Rome. Gezien vanuit… pijnbomen! Deze ‘pini’ staan op absolute toplocaties. De Via Appia, de Villa Borghese. Aangezien ze wel 600 jaar oud kunnen worden, hebben ze veel te vertellen. Respighi verklankt de glorieuze geschiedenis van Rome, trouwens ook de geboorteplek van dirigent Pietro Rizzo. Hij leidt vanochtend het Radio Filharmonisch Orkest.

Enrico Pace
De Italiaanse pianist Enrico Pace is ‘eenvoudigweg fantastisch’, aldus de gezaghebbende Süddeutsche Zeitung. Zowel op het kamermuziekpodium als voor de beroemdste internationale orkesten. Vandaag soleert hij in het Tweede pianoconcert van nóg een Italië-ambassadeur. Giuseppe Martucci joeg, net als zijn collega Respighi, een ‘revival’ aan van Italiaanse muziek. Als dirigent, die de door opera ondergesneeuwde barokmuziek herontdekte. En als componist van onder meer twee rijke laatromantische pianoconcerten. Met voor Pace in dit Tweede pianoconcert een solopartij die erg veeleisend is, maar op de luisteraar uiterst lyrisch, bijna luxueus overkomt.

Enrico Pace

Muziek in deze uitzending

Uitzending 11 februari 2018

11:00

Martucci, Giuseppe

Tweede pianoconcert, op.66 - compleet

Radio Filharmonisch Orkest

Rizzo, Pietro

Pace, Enrico [piano]

NVT

nvt

11:38

Respighi, Ottorino

Pini di Roma

Radio Filharmonisch Orkest

Rizzi, Pietro

NVT

nvt