Rhapsody in blue ván en mét Gershwin

Programma: Het Zondagochtend Concert

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Marinierskapel der Koninklijke Marine
Arjan Tien, dirigent (foto)
Olivier Patey, klarinet
George Gerswhin, via pianorol  (Jan Bouman, operator)

1.  R. Glière - Plechtige Ouverture voor de 20e verjaardag van de Oktober-revolutie
2.  N. Rimsky-Korsakov - Concertino voor klarinet en harmonieorkest
3.  S. Prokofjev - Mars,op.99
4.  J. Adams - Short ride in a fast machine
5.  G. Gershwin - Rhapsody in blue
6.  A. Coplan - El Salon Mexico (arr. Hindsley)
7.  D. Sjostakovitsj - Mars van de Sovjet Militia, op.139

Marinierskapel

Onder de noemer Rimsky & Co Originals bracht de Marinierskapel der Koninklijke Marine onlangs een bijzonder album uit. Met solisten van het Concertgebouworkest koos het werken uit Amerika en Rusland. Militair getint, feestelijk en energiek. ‘Een afwisselend spetterend, fonkelend, bruisend en majestueus musiceren dat zijn weerga niet kent’, schreef Opus Klassiek. Vandaag hoort u een aantal van die stukken live. Olivier Patey, klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, soleert in Rimski-Korsakovs Concertino.

Van Rusland naar Amerika

De Marinierskapel der Koninklijke Marine viert in 2020 zijn 75-jarig bestaan. Deze ochtend brengt het Amerikaanse en Russische fanfares, marsen en ander blaasspektakel. Arjan Tien leidt Prokofjevs Mars in Bes, geschreven voor de fanfare van het Sovjet-leger. Allerhande spetterende Mexicaanse invloeden bepalen Coplands enerverende El Salón México. Glière componeerde zijn Plechtige ouverture bij het twintigjarig jubileum van de Oktoberrevolutie.

Gershwin soleert

Gershwin soleert? Ja, inderdaad! In 1925 nam hij de solopartij van Rhapsody in Blue op, op een pianorol. Deze originele rol komt naar Amsterdam voor het concert met de Marinierskapel. Jan Bouman bedient de pianola in Rhapsody in Blue, Gershwins ode aan het moderne, vrije Amerikaanse leven. Jazzy en wereldwijs.

Rhapsody in blue ván en mét Gershwin

rang 1 € 29,00 rang 2 € 26,00 rang 3 € 23,00

Bestel kaarten

Datum:
zondag 26 januari 2020 11:00 - zondag 26 januari 2020 12:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
AVROTROS