Het Zondagmiddagconcert van 7 juli 2019

Het Zondagmiddagconcert

Zondag 7 juli 2019, 14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Rotterdams Philharmonisch Orkest Lahav Shani, dirigent Daniel Barenboim, piano 1. Leon Orthel – Scherzo nr.2 2. Ludwig van Beethoven – Pianoconcert nr.3 3. Dmitri Sjostakovitsj – Symfonie nr.5 Herhaling van het concert gegeven op 30 september 2018 in de Doelen te Rotterdam
Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj

Nadat Sjostakovitsj zijn opera ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk’ had geschreven en het al een paar maanden met succes werd uitgevoerd, verscheen er opeens een stuk in de partijkrant van Stalin dat de opera verschrikkelijk afkraakte. De geplande uitvoeringen werden uit het programma geschrapt en Sjostakovitsj werd als landverrader in de ban gedaan.

Als antwoord op deze gang van zaken componeerde hij zijn 5e symfonie. Het kreeg als ondertitel mee: "Het antwoord van een Sovjetkunstenaar op terechte kritiek". De Sovjet-leiders waren verbaasd. Dit was precies de muziek die ze wilden horen. Sjostakovitsj werd weer gerehabiliteerd. Sjostakovitsj had de symfonie echter niet voor Stalin maar voor het Russische volk geschreven. In de symfonie zitten dissonanten en schrille thema's die eerst rustig en ordelijk zijn maar steeds onrustiger worden en in wanorde uitbreken. Sjostakovitsj zei later over de symfonie: "Het is alsof iemand je met een stok slaat en zegt: je moet blij zijn, je moet blij zijn. Je staat half verdoofd op en zegt: ik moet blij zijn, ik moet blij zijn".

Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj
Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj

Nadat Sjostakovitsj zijn opera ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk’ had geschreven en het al een paar maanden met succes werd uitgevoerd, verscheen er opeens een stuk in de partijkrant van Stalin dat de opera verschrikkelijk afkraakte. De geplande uitvoeringen werden uit het programma geschrapt en Sjostakovitsj werd als landverrader in de ban gedaan.

Als antwoord op deze gang van zaken componeerde hij zijn 5e symfonie. Het kreeg als ondertitel mee: "Het antwoord van een Sovjetkunstenaar op terechte kritiek". De Sovjet-leiders waren verbaasd. Dit was precies de muziek die ze wilden horen. Sjostakovitsj werd weer gerehabiliteerd. Sjostakovitsj had de symfonie echter niet voor Stalin maar voor het Russische volk geschreven. In de symfonie zitten dissonanten en schrille thema's die eerst rustig en ordelijk zijn maar steeds onrustiger worden en in wanorde uitbreken. Sjostakovitsj zei later over de symfonie: "Het is alsof iemand je met een stok slaat en zegt: je moet blij zijn, je moet blij zijn. Je staat half verdoofd op en zegt: ik moet blij zijn, ik moet blij zijn".

Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj

Muziek in deze uitzending

Uitzending 7 juli 2019

14:24

Joseph Haydn

Strijkkwartet, op.64 nr.3 in Bes gr.t. (Hob.III, nr.67) - deel I, "Vivace assai"

London Haydn Quartet

London Haydn Quartet

Hyperion

CDA68221

14:21

Johann Sebastian Bach

Goldberg-variaties BWV.988 ; Variatie nr.1-5

Beatrice Rana [piano]

Warner Classics

0190295880187

14:18

Johann Sebastian Bach

Goldberg-variaties BWV.988 ; Aria

Beatrice Rana [piano]

Warner Classics

0190295880187

14:15

Dmitri Sjostakovitsj

Symfonie nr.5, op.47 in d kl.t. - compleet

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Lahav Shani

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:12

Robert Schumann

Fantasiestücke (8), op.12 - nr.7, "Traumes Wirren"

Barenboim Daniel [piano]

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:09

Ludwig van Beethoven

Concert voor piano en orkest nr.3, op.37 in c kl.t. - compleet

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Lahav Shani

Barenboim Daniel [piano]

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:06

Leon Orthel

Scherzo voor orkest nr.2, op.38

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Lahav Shani

Eigen opname NPO Radio 4

AVROTROS

14:03

Ludwig van Beethoven

Sonate voor piano nr.27, op.90 in e kl.t. - deel II, "Nicht zu geschwind und sehr singbar vorzutragen"

Daniël Barenboim

Daniël Barenboim

Deutsche Grammophon

4137 662