Het Zondagmiddagconcert van 30 juni 2019

Het Zondagmiddagconcert

Zondag 30 juni 2019, 14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

San Francisco Symphony Orchestra Michael Tilson Thomas, dirigent Alexander Barantschik, viool Jonathan Vinocour, altviool 1. W.A. Mozart – Sinfonia Concertante KV364 2. Béla Bartók – Concert voor orkest Opname van het concert gegeven op 17 maart 2015 in de Louise Davies Symphony Hall te San Francisco
Concert voor Orkest

Béla Bartok schreef zijn Concert voor orkest in 1943. Het is een van zijn bekendste en meest toegankelijke werken. De première was op 1 december 1944 in de Boston Symphony Hall door het Boston Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Serge Koussevitzky, de opdrachtgever van de compositie.

Het stuk werd meteen een groot succes en wordt sinds 1945 vaak gespeeld. De titel is ogenschijnlijk tegenstrijdig: het traditionele concert is geschreven voor een soloinstrument begeleid door het orkest. Bartók koos echter voor het woord 'concert' in plaats van 'symfonie' vanwege de solistische en virtuoze wijze waarop de orkestsecties worden behandeld.

Concert voor Orkest
Concert voor Orkest

Béla Bartok schreef zijn Concert voor orkest in 1943. Het is een van zijn bekendste en meest toegankelijke werken. De première was op 1 december 1944 in de Boston Symphony Hall door het Boston Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Serge Koussevitzky, de opdrachtgever van de compositie.

Het stuk werd meteen een groot succes en wordt sinds 1945 vaak gespeeld. De titel is ogenschijnlijk tegenstrijdig: het traditionele concert is geschreven voor een soloinstrument begeleid door het orkest. Bartók koos echter voor het woord 'concert' in plaats van 'symfonie' vanwege de solistische en virtuoze wijze waarop de orkestsecties worden behandeld.

Concert voor Orkest

Muziek in deze uitzending

Uitzending 30 juni 2019

14:15

Dmitri Sjostakovitsj

Strijkkwartet nr.3, op.73 in F gr.t. - compleet

Quatuor Danel

Quatuor Danel

Fuga Libera

FUG512

14:12

Ludwig van Beethoven

Sonate voor piano nr.23, op.57 in f kl.t., "Appassionata" - compleet

Daniel Barenboim [piano]

Deutsche Grammophon

4137 662

14:09

Concert voor orkest

14:06

Sinfonia Concertante KV364

Barantschik, Alexander [viool] & Vinocour, Jonathan [altviool]

14:03

Wolfgang Amadeus Mozart

Duo voor viool en altviool KV.424 in Bes gr.t. - deel I, "Adagio - Allegro"

Rachel Podger [viool] & Jane Rogers [altviool]

Channel Classics

CCS SA 32411