Meer NPO

Virtueel Bevrijdingskoor Zing Mee: De Nieuwe Wereld

Klik hier voor meer informatie

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn 9e Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'.

De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding biedt NPO Radio 4 een vierstemmig vocaal arrangement aan van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt, tenor en bas. Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht.

Het arrangement van Dvořáks Largo is gemaakt door Wijnand van Klaveren, gebaseerd op de versie die Margaret Dryburgh en Norah Chambers in het kamp maakten. Alle partijen zijn ingezongen door het Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas-Jan de Groot.

Virtueel Bevrijdingskoor

Nu veel zangers vanwege de coronacrisis niet samen kunnen zingen, bieden we alle zangers de mogelijkheid om online deel te nemen aan het Virtueel Bevrijdingskoor. Studeer je partij in, maak thuis een opname en stuur 'm aan NPO Radio 4. Wij maken van alle individuele opnames één groot koor

Doe mee met het Virtueel Bevrijdingskoor

Mis niets

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!