Vrije Geluiden Zaterdag en zondag om 23:00 uur

Vrije Geluiden van 21 maart 2021

Vrije Geluiden

Zondag 21 maart 2021, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: De Boom van Muzikale Invloeden VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Componist Brechtje van Dijk is een van de leden van een  onlangs opgerichte werkgroep (van componistenvereniging Nieuw Geneco) die de nieuwe muziek in ons land diverser en inclusiever wil gaan maken.  Brechtje vertelt in deze uitzending over hun eerste project: het in kaart brengen van de muzikale inspiratiebronnen van de in Nederland werkzame componisten. De resultaten van het onderzoek, waar al honderd componisten aan hebben meegewerkt, wordt gepresenteerd in ‘De Boom van Muzikale invloeden’: een grafisch kunstwerk van Mees Joachim en een website, waarop ruimte komt voor debat.
1000 invloeden
Dit project van het Nieuw Geneco is uniek. In geen enkel land is aan zo’n grote groep componisten gevraagd naar hun belangrijkste muzikale invloeden. Het onderzoeksresultaat moet verhelderend zijn, maar mag ook confronterend zijn. Componisten staan steeds meer open voor invloeden van buiten hun eigen métier. De eerste resultaten wijzen al op een brede waaier aan invloeden. Maar ook zal zichtbaar worden welke muziekgenres en -tradities bij de Nederlandse componisten buiten beeld zijn gebleven. De componisten van de werkgroep willen die blinde vlekken gaan verkennen om hun horizon te verbreden.

De componistenwerkgroep bestaat uit Brechtje van Dijk, David Dramm, Lucas Wiegerink, Anne La Berge, Max Knigge, Christina Viola Oorebeek en Saskia Venegas. Zij zijn >een crowdfundingsactie gestart om donateurs te vragen de boom te helpen planten.  

Een uitvoerig interview met Brechtje van Dijk over het project >is hier te vinden.

De werkgroepcomponisten vroegen aan hun collega’s 'Wat zijn jouw 10 belangrijkste muzikale invloeden?' De lijst met ongeveer 1000 invloeden van bijna honderd componisten toont hun muzikale DNA en legt hun wortels bloot. En dat is méér dan 'leuk, leerzaam en interessant': 'Door te ontdekken door wie wij ons hebben laten inspireren, kunnen wij leren hoe we inclusiever kunnen zijn in de toekomst. Het helpt om een bredere blik te ontwikkelen op een inclusieve Nederlandse muziekwereld, denk aan muziekeducatie, concertpraktijk, wat er op radio en TV klinkt en het artistieke debat.'
1000 invloeden

Muziek in deze uitzending

Uitzending 21 maart 2021

23:41

Calliope Tsoupaki

Calling

Fie Schouten [basklarinet]

Sol Classics

010

23:34

Varijashree Venugopal

Javali & Shayari

Varijashree Venugopal

eigen uitgave

z.nr.

23:30

Laurie Anderson

Statue of Liberty

Laurie Anderson [stem, viool, toetsen, gongs] & Skuli Sverrisson [bas] & Eric Friedlander [cello]

Nonesuch

7559 79539-2

23:25

Brechtje van Dijk

Think out loud

Bec Plexus

NVT

nvt

23:17

Aphex Twin

Strotha Tynhe

Aphex Twin

Warp Records

WARPCD92

23:11

Thorben Seierø Jensen & Gustav Rasmussen

Soldier

Ghost Coast Choir & Ensemble Edge

Exopac Recordings

z.nr.

23:05

Jan Ladislav Dussek

Sanctus - Agnus Dei

Academy of Ancient Music

Richard Egarr

AAM

011