Vrije Geluiden
VPRO

Gaudeamus 2020 (dag 5)

  1. Klassiekchevron right
  2. Gaudeamus 2020 (dag 5)

Op de slotdag van de Gaudeamus Muziekweek is ondanks corona een hele reeks toffe muzikale evenementen te beleven. Er kunnen weliswaar minder mensen als publiek bij de concerten aanwezig zijn, maar bijna alles wordt ook live gestreamd! Sommige onderdelen van het festival zijn zelfs exclusief online. Vandaag mag je dit verwachten:

13 september, 11.00-14.00 uur, Havenloods Utrecht: een tweedaagse workshop (vandaag dag 2) Designing a reprogrammable instrument door Rafaele Andrade. Zij ontwierp bijvoorbeeld de Knurl, een 16-snarig cello-achtig hybride instrument dat werkt op zonne-energie en dat live door zowel performers als het publiek bediend en gemanipuleerd kan worden. In deze tweedaagse workshop leer je alles over ontwerp en benadering van digitale instrumenten en systemen die live herprogrammeerbaar zijn.

13 september, 13.00, 14.30, 16.00 en 17.30 uur, Amelisweerd: Wandelconcert: BUI – Impro in de natuur. BUI is het ensemble-in-residence van Gaudeamus voor seizoen 20/21. Deze jonge improvisatoren maken multidisciplinaire kunst in het moment, altijd reagerend op de omgeving en de vooraf geschetste kaders. Op deze zondagmiddag reageren ze op het idyllisch landgoed Amelisweerd net buiten Utrecht.

13 september, 13.00 uur: Rumi Cycle, liederen van Amin Amel Ebrahimi door Jabiz Hafizi en Arash Roozbehi. Op teksten van de Perzische dichter en filosoof Jalal ad-Din Mohammad Rumi (1207-1273). Concert uitverkocht, wel online te zien!

13 september, 15.00, 17.00 en 19.00 uur: No-One Show van componist en theatermaker Jerzy Bielski. Een deels door Artificial Intelligence geschreven performance over de inwisselbaarheid van mensen en de verborgen humaniteit in hoe wij met technologie omgaan.

13 september, 19.00 uur: Poème Zoomphonique. Op 13 september 1963 ging tijdens het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek het legendarische werk Poème Symphonique van de Hongaarse componist György Ligeti in première, in opdracht van Gaudeamus. Een stuk voor 100 metronomen, die tegelijkertijd worden aangezet in verschillende tempi met een polyritmische jungle als gevolg. 57 jaar later wordt de Poème Symphonique opnieuw uitgevoerd, maar met een corona-sausje: vanuit huiskamers en locaties verspreid over de hele wereld worden 100 metronomen in werking gesteld en kun je via Zoom live meekijken.

13 september, 20.00 uur: Behind the W.A.L.L., documentaire van Dries Alkemade over Aart Strootman. In TivoliVredenburg en tegelijk live gestreamd. Componist, gitarist en instrumentenbouwer Aart Strootman won in 2017 de Gaudeamus Award en bracht in 2019 zijn ambitieuze performance W.A.L.L. Voor dit stuk ontwierp en bouwde hij handmatig een indrukwekkende marimba van 21 vierkante meter. Zijn goede vriend, filmmaker en acteur Dries Alkemade volgde Strootman tijdens het maakproces als een ‘fly on the wall’. Aan het slot van de 75e jubileumeditie van de Gaudeamus Muziekweek gaat de resulterende documentaire in première, in TivoliVredenburg – inclusief een Q&A met Strootman en Alkemade – en tegelijkertijd online.

Aart Strootman uitvoerig aan het woord in >dit artikel.

Check ook de podcast Gaudeamus 1945-2020!

Ster advertentie
Ster advertentie