Vrije Geluiden
VPRO

Gaudeamus 2020 (dag 4)

  1. Klassiekchevron right
  2. Gaudeamus 2020 (dag 4)

De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek is dit jaar - dankzij corona - beperkter van opzet: geen internationele jonge comonisten die 'strijden' om de Gaudeamus Prijs. Reizen vanuit alle delen van de wereld, zoals anders, is nu immers onmogelijk. En er kunnen minder mensen als publiek bij de concerten aanwezig zijn, maar bijna alles wordt ook live gestreamd! Sommige onderdelen van het festival zijn zelfs exclusief online. Vandaag mag je dit verwachten:

12 en 13 september, 11.00-14.00 uur, Havenloods Utrecht: een tweedaagse workshop Designing a reprogrammable instrument door Rafaele Andrade. Zij ontwierp bijvoorbeeld de Knurl, een 16-snarig cello-achtig hybride instrument dat werkt op zonne-energie en dat live door zowel performers als het publiek bediend en gemanipuleerd kan worden. In deze tweedaagse workshop leer je alles over ontwerp en benadering van digitale instrumenten en systemen die live herprogrammeerbaar zijn.

12 september, 12.00-18.00 uur: Senses Working Overtime. Een interactief programma met vier werken tussen installaties en performancekunst in, in samenwerking met Het Huis Utrecht.

12 september 11.00 uur en 13 september 13.00 uur, beide uitverkocht maar wel een live-stream: een liedcyclus van de Iraanse componist Amin Amel Ebrahimi, geschreven in opdracht Gaudeamus. Met pianist Jabiz Hafizi en bariton Arash Roozbehi, en op teksten van de Perzische dichter en filosoof Jalal ad-Din Mohammad Rumi (1207-1273).

12 september 12.00-15.00 uur, De Utrechter. Workshop: Live Coding and Algorithmic Composition door Timo Hoogland. Een kennismaking met Mercury, een eenvoudig te lezen en toe te passen programmeertaal die speciaal ontwikkeld is voor live compositie en uitvoering van elektronische muziek. Je leert het programmeren van verschillende ritmes, het afspelen van geluidsfragmenten en het componeren van melodieën volgens compositietechnieken zoals serialisme, generatieve algoritmes of kansberekeningen.

12 september 15.00-17.00 uur, TivoliVredenburg, Utrecht. Ook als live-stream. Seminar: Inspiraties en kansen in een kosmopolitische muzikale omgeving, onder leiding van moderator en Gaudeamus-programmeur Jonás Bisquert. In verschillende lezingen, tafelgesprekken en een panel met jonge makers, organisatoren, onderwijsspecialisten en musici loodst moderator Bisquert ons langs diverse vraagstukken, hete hangijzers en nieuwe trends. Met onder meer Nai Barghouti (maakt een van de Nieuwsgierige Oren-podcasts); componist Amin Amel Ebrahimi.

12 september 17.00, online lezing: Ontwikkeling van de elektronische muziek in Nederland. Met Laura Agnusdei en Kees Tazelaar. Hoewel hedendaagse dance en aanverwante genres niet zoveel meer te maken hebben met het klankonderzoek van pakweg 60 jaar geleden, heeft elektronische muziek daar wel zijn oorsprong. Gaudeamus heeft van meet af aan een grote rol gespeeld in het onderzoeken en ontwikkelen van deze nieuwe technologische mogelijkheden.

12 september vanaf 19.00 uur: Saturday Night Online. Hedendaags gecomponeerde muziek, elektronica en experimentele pop komen samen in een 7,5 uur durende online show aaneengesmeed door Bec Plexus en No Compliments. Met grensverleggende werken van Tak-Cheung Hui, Anna voor de Wind & Trevor Grahl, Carmen Jaci & Triangle, Genevieve Murphy, Maxim Shalygin & Viktoriia Vitrenko, Guenter Råler, Frieda Gustavs, Rafaele Andrade, Parrish Smith en Darian Thomas. Plus live verrassingsoptredens gecureerd door Stranded FM en over de avond verspreide bijdragen van het eigenzinnige ensemble Oerknal. Tussen 20:00 en 21:00 gaat de stream over naar het concert van Kluster 5, dat Slagwerk den Haag & Zeno van den Broek vervangt.

12 september, 20.00-21.00, TivoliVredenburg Utrecht: Kluster 5 (vervangt Slagwerk Den Haag & Zeno van den Broek - dát concert kan wegens milde klachten van een van de optredende musici uit voorzorg niet plaatsvinden). Kluster 5 was in 2017 ensemble in residence bij Gaudeamus. Met hun bezetting van viool, saxen, gitaar, piano en slagwerk spelen ze onder meer het werk waarmee Aart Strootman dat jaar de Gaudeamus Prijs won, Shambling Emerge. Aart Strootman komt uitvoerig aan het woord in onderstaand interview. Verder op programma werk van Celia Swart, Louis Andriessen, Alex Kortzaia, Amarante Nat en Sebastiano Evangelista.

Aart Strootman interview deel 1



Aart Strootman interview deel 2



Aart Strootman interview deel 3

Ster advertentie
Ster advertentie