Meer NPO

Vrije Geluiden Zaterdag en zondag om 23.00 uur

Uitzending gemist

Vrije Geluiden: Nino Rota, Vioolconcours, Strijkkwartet Biënnale

Zondag 19 januari 2020, 23:04 - 23:59

Vrije Geluiden: Nino Rota, Vioolconcours, Strijkkwartet Biënnale VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Op 25 januari gaat in Amsterdam weer de Strijkkwartet Biënnale van start. In deze aflevering van Vrije Geluiden een vooruitblik op de wereldberoemde strijkkwartetten (de spelers) die gaan optreden en een piepkleine keuze uit het rijke repertoire van strijkkwartetten (het gespeelde). En verder: een tip voor het Nederlands Vioolconcours (binnenkort live op Radio 4!), en filmmuziek van Nino Rota bij de films van Fellini (maandag 100 jaar geleden geboren).
Vrije Geluiden: Balkanklanken in Splendor

Zaterdag 18 januari 2020, 23:04 - 00:00

Vrije Geluiden: Balkanklanken in Splendor VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Live uit Splendor in Amsterdam, waar dit weekend helemaal in het teken staat van de Balkanmuziek: als je het hoort, kun je niet stil blijven zitten. En als muzikant sta je te trappelen om het zelf te spelen. Maar hoe zitten al die onregelmatige maatsoorten in elkaar? Hoe zet je een opzwepende gipsy-beat neer op een accordeon? De Balkan Brothers geven tijdens de Weekend-Workshop Balkan Beats Everything een concert waar alles samenkomt! Te gast in de uitzending: klarinettist Bart de Kater, die het hele weekend georganiseerd heeft. Met muziek van de Fanfare Ciocarlia, Söndörgő, Béla Bartók, Marko Tajcevic en Vinko Globokar.
Vrije Geluiden: Hildur Guðnadóttir

Zondag 12 januari 2020, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Hildur Guðnadóttir VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

De IJslandse componiste en celliste won onlangs een Golden Globe voor haar muziek bij de film Joker. Eerder al maakte ze muziek bij onder meer de televisieserie Chernobyl, en speelde ze met bijvoorbeeld pianist Hauschka. Een keuze uit haar werk.
Vrije Geluiden: Vincent van Amsterdam en James Oesi

Zaterdag 11 januari 2020, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Vincent van Amsterdam en James Oesi VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Contrabassist James Oesi en accordeonist Vincent van Amsterdam traden tijdens November Music op met splinternieuw werk van jonge componisten. Een keuze uit de opname, en een vooruitblik op hun concert op zondag 12 januari in Amsterdam (in het Pleintheater).
Vrije Geluiden: Words & Music

Zondag 5 januari 2020, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Words & Music VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Een nieuw evenement van Asko|Schönberg: Words & Music, een in de toekomst vaker terugkerend weekend met telkens andere schrijvers en componisten in de hoofdrol. Taal en muziek vormen het fundament van dit tweejaarlijks evenement, en dit keer gaat het om schrijver Samuel Beckett en componist Morton Feldman. Een interview met Klaas de Vries, een van de drie componisten van wie in dit festival een nieuw werk in première gaat: Something There, op tekst van Samuel Beckett.