Vrije Geluiden Zaterdag en zondag om 23:00 uur

Uitzending gemist

Vrije Geluiden

Zondag 11 april 2021, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Peter Adriaansz VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Componist Peter Adriaansz schreef het imposante driedelige 'Environments' voor Ensemble Klang. Het werk verscheen onlangs op cd. Een uitvoerig interview (elders op deze website) en in drie afleveringen het hele werk in de uitzendingen van 11, 17 en 24 april 2021.
Vrije Geluiden

Zaterdag 10 april 2021, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: de tabla! VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Indiase klassieke muziek in Vrije Geluiden. Prewien Pandohi-Mishre (harmonium, zang) en Tarang Poddar spelen live in de studio van Radio 4, en geven een toelichting op de tabla, het instrument dat aan de basis staat van de ritmische tradities binnen de Indiase muziek. Tarang Poddar is een tablaspeler uit India die speciaal voor zijn master in indiase percussie naar Rotterdam is gekomen vanwege de smeltkroes van muzikale stijlen. Prewien Pandohi-Mishre studeerde al eerder af aan dezelfde opleiding, is gespecialiseerd in Indiase zang en treedt vaak op als ambassadeur van de Indiase muziek.
Videocamera Video
De ritmische verfijning van de Indiase klassieke muziek
Indiase klassieke muziek in Vrije Geluiden. Prewien Pandohi-Mishre (harmonium, zang) en Tarang Poddar spelen live in de studio van Radio 4, en geven een toelichting op de tabla, het instrument dat aan de basis staat van de ritmische tradities binnen de Indiase muziek. <strong>Tarang Poddar</strong> is een tablaspeler uit India die speciaal voor zijn master in indiase percussie naar Rotterdam is gekomen vanwege de smeltkroes van muzikale stijlen. <strong>Prewien Pandohi-Mishre </strong>studeerde al eerder af aan dezelfde opleiding, is gespecialiseerd in Indiase zang en treedt vaak op als ambassadeur van de Indiase muziek.
Vrije Geluiden

Zondag 4 april 2021, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: nieuwe geluiden VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Zou je anders met pasen naar de meubelboulevard? Zit niet langer in óver die makkelijke stoel, maar ga er gewoon lekker in zitten, en vooral: ga er eens lekker voor zitten, voor een uurtje nieuwe releases uit het altijd weer verrassende aanbod dat al die weergaloos goeie musici ons bereiden.

Nieuw & niet te missen
Zou je anders met pasen naar de meubelboulevard? Zit niet langer in óver die makkelijke stoel, maar ga er gewoon lekker in zitten, en vooral: ga er eens lekker voor zitten, voor een uurtje nieuwe releases uit het altijd weer verrassende aanbod dat al die weergaloos goeie musici ons bereiden. <br><br>
Vrije Geluiden

Zaterdag 3 april 2021, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Dhrupad, de oudste vocale traditie van India VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Live muziek in Vrije Geluiden vanavond. Ilyas Nadjafi is een Perzische zanger, in 2017 afgestudeerd aan Codarts, het Rotterdams conservatorium, waar hij zich specialiseerde in Dhrupad-zang. Dhrupad is het oudste genre  binnen de  Noord-Indiase klassieke muziek. Ilyas Nadjafi wordt live begeleid door tabla-speler Tarang Poddar, en hij wordt terzijde gestaan door Prewien Pandohi-Mishre, die de muziek zal toelichten en ook samen met Ilyas een voorbeeld zal geven van de manier waarop in een duet geïmproviseerd wordt, of beter gezegd: gecomponeerd-in-het-moment.

Videocamera Video
Ilyas Nadjafi, Tarang Poddar, Prewien Pandohi-Mishre, Anna Stegmann, Jorge Jimenez, Bob van der Ent, Holland Baroque
Live muziek in Vrije Geluiden vanavond. <strong>Ilyas Nadjafi</strong> is een Perzische zanger, in 2017 afgestudeerd aan Codarts, het Rotterdams conservatorium, waar hij zich specialiseerde in Dhrupad-zang. Dhrupad is het oudste genre  binnen de  Noord-Indiase klassieke muziek. Ilyas Nadjafi wordt live begeleid door tabla-speler <strong>Tarang Poddar</strong>, en hij wordt terzijde gestaan door <strong>Prewien Pandohi-Mishre</strong>, die de muziek zal toelichten en ook samen met Ilyas een voorbeeld zal geven van de manier waarop in een duet geïmproviseerd wordt, of beter gezegd: gecomponeerd-in-het-moment. <br><br>
Vrije Geluiden

Zondag 28 maart 2021, 23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Esteban Salas Y Castro VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

De 18e eeuwse Cubaanse componist Esteban Salas y Castro werd geboren op kerstdag 1725, en overleed op de 14e verjaardag van de Franse Revolutie, 14 juli 1803. Hij had de leiding over de muziek in de kathedraal van Santiago de Cuba, studeerde rechten en theologie, werd op zijn 65e priester, en schreef zijn zwanenzang, een kerstlied, in 1801. Esteban componeerde louter religieuze muziek, vooral vocaal, in een onberispelijke laat-barokke stijl. Invloeden van de Franse en Italiaanse muziek uit die tijd hoor je zeker, maar tegelijk heeft zijn werk een duidelijk herkenbare Latijns-Amerikaanse component. Hoor je iets van zijn Spaans-Afrikaanse afkomst In zijn Passio Domini Nostri Jesu Christi, dat begint met muziek voor Palmpasen?
Woefully arrayed
De 18e eeuwse Cubaanse componist <strong>Esteban Salas y Castro</strong> werd geboren op kerstdag 1725, en overleed op de 14e verjaardag van de Franse Revolutie, 14 juli 1803. Hij had de leiding over de muziek in de kathedraal van Santiago de Cuba, studeerde rechten en theologie, werd op zijn 65e priester, en schreef zijn zwanenzang, een kerstlied, in 1801. Esteban componeerde louter religieuze muziek, vooral vocaal, in een onberispelijke laat-barokke stijl. Invloeden van de Franse en Italiaanse muziek uit die tijd hoor je zeker, maar tegelijk heeft zijn werk een duidelijk herkenbare Latijns-Amerikaanse component. Hoor je iets van zijn Spaans-Afrikaanse afkomst In zijn <em>Passio Domini Nostri Jesu Christi</em>, dat begint met muziek voor Palmpasen?