Uitzending gemist
AVROTROSNTR

Zomeravondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Zomeravondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 14 juli 2020 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

A
Nederlands Kamerkoor olv Peter Dijkstra

Anon. - Russisch Requiem
Alfred Schnittke - Concert voor koor

Opname van 25 januari 2019, Musis, Arnhem 

De Rus Daniil Sayapin, zanger en onderzoeker, ontdekte uniek notenmateriaal in Russische kloosters en archieven. Stukken in de voor Westerse oren bevreemdende Strochnoe-traditie, met verbluffende harmonieën. Met Sayapin als voorzanger reconstrueert het Nederlands Kamerkoor een 17e eeuws requiem uit deze prachtige muziekverzameling. Het Concert voor koor uit 1985 van de Russische componist Alfred Schnittke is een toegankelijk en aangrijpend werk dat steunt op de traditie van het concert voor koor, zoals dat in diezelfde eeuw in Rusland werd ontwikkeld voor de liturgische dienst. Duistere Russische klanken uit een rijk muziekverleden.


B
Lassus Quartet
Miguel Ramos (klarinet)

W.A. Mozart - Klarinetkwintet KV 581
Johannes Brahms - Klarinetkwintet op. 115

Opname van 17 november 2019, La Pedrera, Barcelona

Voor de klarinettist Miguel Ramos (geb. 1989) was dit concert in Barcelona een thuiswedstrijd. Hij is er geboren en getogen en heeft in de Catalaanse hoofdstad aan het conservatorium gestudeerd. Ook zijn eerste belangrijke concert als solist gaf hij Barcelona: in 2016 in het klarinetconcert van Carl Nielsen met het Orquestra Camera Musicae.

Miguel Ramos speelt twee meesterwerken uit de kamermuziek voor klarinet en strijkers: de kwintetten van Mozart en Brahms. Hij speelt deze werken met het Lassus Quartet, een internationaal (Spaans/Engels/Canadees) kwartet, opgericht in 2015 in Zwitserland. Het Lassus Quartet heeft als een van zijn speerpunten de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Dat zal een Mozart-uitvoering naar de letter opleveren en maakt nieuwsgiering naar hun uitvoering van meer de romantische muziek van Brahms.