Uitzending gemist
AVROTROSNTR

Zomeravondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Zomeravondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 12 juli 2020 van 20:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

A
Amsterdam Sinfonietta en Simone Lamsma, viool

Johannes Brahms - Strijksextet nr. 1 op. 18
Johannes Brahms - Strijksextet nr. 2 op. 36

Rechtstreeks vanuit de Beurs van Berlage, Amsterdam

Zes prijswinnende topmusici slaan de handen ineen voor een kamermuziekprogramma met muziek van Johannes Brahms. Candida Thompson en Simone Lamsma spelen samen met altisten Georgy Kovalev en Takehiro Konoe, beiden prijswinnaars van het internationale Tokio Altvioolconcours. Kovalev is tevens de vaste altvioolaanvoerder van het orkest. Op cello spelen Ivan Karizna, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, en Ella van Poucke, eersteprijswinnaar van het Prinses Christinaconcours.

Zij voeren de twee strijksextetten Brahms uit - hoogtepunten uit het kamermuziekrepertoire. Het strijksextet nr. 1 is opvallend vanwege de overwegend donkere kleur. Brahms noemde het zelf een ‘langzaam sentimenteel werk’. Het tweede sextet is meer ingetogen. Hoewel het niet in de partituur geschreven is, droeg Brahms het werk op aan Agathe von Siebold, de vrouw waarmee hij destijds een relatie had die niet goed afliep. Toen het af was, schreef Brahms aan een vriend: ‘Met het voltooien van dit werk heb ik me van mijn laatste liefde bevrijd’.


B
Basel Sinfonietta olv Baldur Brönnimann

Estelle Costanzo (harp)
Regula Bernath (fluit)
Christian Dierstein (drums)
Dinu Georgeton (drums)

John Luther Adams - Become Ocean

Opname van 15 september 2019, Festival Zeiträume Basel

BaselSinfonietta begon het seizoen 2019-’20 op de ‘Frachter’ – een schip in de haven van Basel, aan de Rijn. Het vaartuig heeft een 500 vierkante meter groot dek, dat als concertpodium kan dienen. Daarop gaf het kamerorkest een concert met werken die met water te maken hebben. Over Become Ocean uit 2013,  waarmee hij de Pulitzer-prijs en een Grammy Award won, heeft John Luther Adams gezegd: ‘Het leven op aarde komt voort uit de zee. Nu de polen smelten en het zeeniveau stijgt, wordt de mens geconfronteerd met het perspectief dat we letterlijk weer oceaan worden.’