Uitzending gemist

Zomeravondconcert

NTRAVROTROS
  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Zomeravondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 7 juli 2020 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

A
Hannes Minnaar (piano)

Daan Manneke - Gedanken zu Bach
J.S. Bach - Goldberg Variaties

Rechtstreeks vanuit de Grote Kerk, Naarden

Bachs Goldbergvariaties  danken hun  naam aan Johann Gottlieb Goldberg, die als klavecinist in dienst was van graaf Von Keyserlingk. Volgens de overlevering schreef Bach zijn Aria met 30 variaties in 1741 voor de aan slapeloosheid lijdende graaf en hielpen Goldbergs herhaaldelijke uitvoeringen van de cyclus hem in slaap te komen. Voorafgaand aan de Goldberg variaties klinkt een nieuw werk van Daan Manneke. Hij heeft zijn Gedanken zu Bach op papier gezet als voorspel tot de Goldbergvariaties. ‘Het zijn zes deeltjes vol Bachflarden en Mannekematen, soms impressionistisch, soms energiek,’ aldus Guido van Oorschot in de Volkskrant.

B
Hyeyoon park (viool) & Daniel Heide (piano)
 
Ludwig van Beethoven - Vioolsonate nr.9 op. 47 'Kreutzer'

Opname van 28 september 2019, Stadthalle Kronberg

Beethoven droeg zijn Vioolsonate nr. 9 in 1803 op aan de violist Rudolphe Kreutzer. Zoals veel vioolsonates uit de klassieke en vroeg-romantische tijd is deze sonate eigenlijk nog een sonate voor 'piano en viool', en geen sonate voor 'viool en piano'. De pianopartij is zeer prominent en de viool heeft veelvuldig een begeleidende rol. Beethoven sprak dan ook van een ‘Sonate für Klavier und Violine’.
Aan Beethovens sonate heeft de Russische schrijver Leo Tolstoj de titel van zijn beroemde novelle over een ongelukkig huwelijk ontleend. In 1923 componeerde Leoš Janáček zijn Eerste strijkkwartet naar het verhaal van Tolstoj. ‘Ik stelde me een arme vrouw voor, gekweld en uitgeput, precies zoals Tolstoj haar beschrijft,‘ aldus de componist. In deze muziek word een psychologisch drama geschetst, vol conflicten en emotionele uitbarstingen, dat fataal afloopt.