Uitzending gemist
NTR

Podium op Zaterdag

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Podium op Zaterdag


Gepresenteerd door: Hans Smit

De zomereditie van Podium op Zaterdag, met muzieknieuws en het beste uit het voorbije seizoen.

Poëzie

Jan Wolkers schudde in de jaren 60 het gezapige Nederland op met zijn zinnelijke roman Turks Fruit. Het eerlijke en vrijgevochten karakter van zijn romans vind je ook terug in zijn poëzie. We laten straks een gedicht van hem horen, waarin hij tochtige koeien in de wei beschrijft….onnavolgbaar.

Filmmuziek

‘Joker’ won afgelopen jaar op het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuwen en draait nu in de bioscoop. Acteur Joaquin Phoenix steelt de show. De IJslandse componiste Hildur Guonnadottir haalde de Oscar binnen voor de muziek bij Joker. Het betekent haar doorbraak bij het grote publiek. Haar monumentale muziek ademt IJsland, zij weet de onderliggende vulkanische spanning in haar muziek te stoppen. Straks hoor je die oerkracht in haar muziek bij Joker.

Zomerserie #90seconds door het Matangi Quartet

In de zomereditie van Podium op Zaterdag de serie #90seconds door het Matangi Quartet. Het kwartet raakte geïnspireerd door de 15e eeuwse mythe van de alchemist Castiglio. Deze zou 26 melodieën hebben bedacht die de leven van mensen ingrijpend konden veranderen. De kerk vond dat te bedreigend en zou ze hebben vernietigd. Maar de zoektocht ernaar gaat nog steeds door….

Het Matangi Quartet raakt geïnspireerd door deze mythe en vroeg componisten voor hen een werk te schrijven in de geest van het oorspronkelijke idee van de alchemist. En zij voegden daar een eis aan toe: het werk mocht niet langer dan 90 seconden duren. Inmiddels doen componisten van over de hele wereld mee. Vanavond hoor je de bijdragen van Marijn van Prooijen en Rembrandt Frerichs.

Cross-over

Het Franse ensemble Quinteto Respiro is gespecialiseerd in de Argentijnse tango, de Tango Nuevo, zoals die door Astor Piazzolla is ontwikkeld. Hij maakte van de dansmuziek, luistermuziek. De musici zijn klassiek geschoold maar dat staat een authentiek tango-geluid niet in de weg.