Uitzending gemist
NTR

Podium op Zaterdag

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Podium op Zaterdag


Gepresenteerd door: Hans Smit

De zomereditie van Podium op Zaterdag, met muzieknieuws en het beste uit het voorbije seizoen.

Poëzie

Cees Nooteboom (86 jaar) kreeg vorige maand de Spaanse literatuurprijs Premio Formentor de las Letras 2020. En prijs voor zijn gehele oeuvre.

In ons archief vonden we een bijzondere opname van de dan 27 jarige dichter.

Filmmuziek

Netflix presenteert opnieuw een TV-serie waarvoor kosten nog moeite zijn gespaard. Een kruising tussen thriller, sociaal drama, muziekfilm en een coming of age verhaal. The Eddy is de titel. De naam van sjofele jazzclub in de buitenwijken van Parijs. Opmerkelijk: alle muziek is origineel en live gespeeld!

Zomerserie #90seconds door Matangi Quartet

In de zomereditie van Podium op Zaterdag de serie #90seconds door het Matangi Quartet. Het kwartet raakte geïnspireerd door de 15e eeuwse mythe van de alchemist Castiglio. Deze zou 26 melodieën hebben bedacht die de leven van mensen ingrijpend konden veranderen. De kerk vond dat te bedreigend en zou ze hebben vernietigd. Maar de zoektocht ernaar gaat nog steeds door….

Het Matangi Quartet raakt geïnspireerd door deze mythe en vroeg componisten voor hen een werk te schrijven in de geest van het oorspronkelijke idee van de alchemist. En zij voegden daar een eis aan toe: het werk mocht niet langer dan 90 seconden duren. Inmiddels doen componisten van over de hele wereld mee. Zoals vanavond niemand minder dan Chick Corea en Jonathan Dove

Cross-over

De cross-over-CD is van de Noorse jazzblazer en componist Daniel Herskedal en wordt uitgevoerd door een eveneens Noors trio met hobo en althobo, cello en piano. Maar de muziek van deze Noorderlingen ademt de Oriënt.

Herskedal reisde door Syrie, Libanon en Palestina en raakte in de ban van de oosterse muziektradities en natuurlijk hadden ook de conflicten een grote invloed op hem.