Uitzending gemist

Avondconcert

NTR
  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 15 december 2019 van 20:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

A
Radio Filharmonisch Orkest olv Frans-Aert Burghgraef

Hans Kox - Symfonie nr. 6 voor gemengd koor en orkest (wereldpremière)
Louis Victor Saar - From the Mountain Kingdom of The Great North-West (Europese première)

Opname van 21 juni 2019, Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
Hans Kox componeerde meer dan 200 stukken. Waaronder 6 symfonieën, meer dan 10 concerten voor solist en orkest, cantates en 3 opera’s. Hans Kox overleed in februari van dit jaar op 88-jarige leeftijd. De componist heeft deze première van zijn Zesde Symfonie -door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor- helaas niet meer mee mogen maken.

B
De Holland-Amerika Lijn (opnamen uit het NTR-archief)
Met Nederlandse muziek waar de meesten waarschijnlijk zelden of nooit van hebben gehoord: Louis Victor Saar, Bernardus Boekelman, Bernard Wagenaar en Dirk Foch. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want deze componisten emigreerden zo rond begin van de 20ste eeuw naar de Verenigde Staten en hadden daar opmerkelijk veel succes. Maar uit het oog uit het hart, in Nederland raakten zij -ondanks de internationale kwaliteit van hun muziek- volledig buiten beeld. Programmamaker Robert Nasveld reisde naar New York en Washington op zoek naar hun nagelaten muziek en programmeerde bijna 20 jaar geleden hun kamermuziek onder de naam Holland-Amerika Lijn als concertserie in Nieuwe Veste in Breda. Nasveld zal in de uitzending vertellen over zijn speurtochten.
Orgella Kwartet
Bernard Boekelman - Polonaise de Concert
Jacobien Rozemond (viool)
Frank Peters (piano)
Bernard Boekelman - Romance en Elegie
Elisabeth Perry (viool)
Michelle Maris (piano)
Bernard Wagenaar - Sonate ‘To my dear master Mr. Gerard Veerman’

Opname januari 2000, Nieuwe Veste, Breda
Lydia Forbes (viool)
Elisabeth Small (altviool)
John Addison (cello)
Frank Peters (piano)
Louis Victor Saar - Kwartet op. 39 voor viool, altviool, cello & piano

Opname van 3 maart 2000 Nieuwe Veste, Breda

Correcties

Er is in de uitzending gezegd dat dit het laatste stuk van Hans Kox is. De 6e Symfonie is het laatste grote werk van de componist. Na voltooïng schreeft hij nog drie werken waaronder een strijkkwartet.
Na overleg met Judith Kox en Stichting Hans Kox plaatsen wij de volgende toevoeging op de voorbespreking van de 6e Symfonie: 'Mijn vader is zijn leven lang op zoek geweest naar Wat is dan de mens? Waar is de mensheid naar onderweg? Waarom “slaat men elkaar nog steeds, en vooral, telkens weer, de koppen in”. Zijn teksten heef hij gezocht, om aan te geven dat het de mensheid aan liefde ontbreekt en zich gedraagt "als van god verlaten". Tijdens het schrijven van zijn 6e symfonie was mijn vader niet bezig met zijn eigen dood. In die tijd woonden mijn vader en Heleen samen aan de Wagenweg, en was er niets aan de horizon dat er op wees dat zij op korte termijn zouden overlijden.
Dus niet mijn vader die bezig is met zijn eigen dood. Hij zal zichzelf nooit ergens in voorop stellen. Daarvoor was hij een veel te reëel mens waar het aankomt op de sterfelijkheid van ieder zelf. Dat is nou eenmaal onderdeel van ons leven. Wel was hij erg benieuwd naar wat er was. Zoals hij geschreven heeft in zijn voorwoord voor de 6e symfonie geloofde hij dat alles een oneindig diepere betekenis had.
In heel veel van mijn vaders werken staat dit grotere thema over de mensheid centraal. Als oorlogskind die de evacuatie van de slag om Arnhem heeft meegemaakt, is dit ook niet verwonderlijk.'