Uitzending gemist
NTR

Avondconcert: Pärt Festival 2022

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert: Pärt Festival 2022

Deze uitzending staat gepland voor 22 maart 2022 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

De muziek van de diepgelovige Arvo Pärt (1935) is een wereld op zich: direct herkenbare, ogenschijnlijk eenvoudige composities van een pure en onmiddellijke schoonheid. De diepgang van Pärts werk oefent grote aantrekkingskracht uit op vrijwel iedereen. Aan die eenvoud en diepgang ging een lange ontwikkelingsgeschiedenis vooraf.

Pärt begon zijn loopbaan namelijk als boze rebel in het bij de Sovjet-Unie ingelijfde Estland, waar zowel avant-gardemuziek als religie verboden was. Hij belandde uiteindelijk in een existentiële crisis en kreeg geen noot meer op papier – tot hij eind jaren 70 opeens een nieuwe stem vond.

De werken waarmee Pärt rond 1977 terugkeerde als componist bezorgden hem wereldfaam: Fratres, Spiegel im Spiegel, Tabula rasa. Zijn toontaal was radicaal vereenvoudigd en hoorbaar beïnvloed door zijn intensieve studie van oude muziek: niet langer een vuist, maar een open hand. Dat Pärts muziek draait om openheid en verbinding blijkt ook uit de vele versies die hij van zijn composities maakt of autoriseert. Zo is het doorbraakwerk Fratres deze dagen in wel vier totaal verschillende gedaantes te beluisteren.


Programma

Pärt Festival 2022

Ests Filharmonisch Kamerkoor

Tallinn Kamerorkest

Tõnu Kaljuste (dirigent)

Harry Traksmann (viool)


Pärt - Fratres

Pärt - Cantus in Memory of Benjamin Britten

Pärt - Adam’s Lament

Pärt - Salve Regina

Pärt - Te Deum


Rechtstreeks vanuit Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

Lees ook: Pärt in de spotlights