Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 8 oktober 2020 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

Wagner en Bruckner
De Letse mezzosopraan Elīna Garanča zingt met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thieleman de Wesendonck Lieder van Wagner. Garanča vestigde haar naam dankzij talloze optredens bij grote operahuizen en symfonieorkesten wereldwijd. Ze won diverse prijzen voor haar optredens en cd's. Wagner schreef zijn Wesendonck Lieder op teksten van Mathilde Wesendonck, de vrouw van zijn mecenas Otto Wesendonck. De cyclus is voor vrouwenstem en piano geschreven, maar Felix Mottl orkestreerde de vijf liederen.

De Vierde symfonie van Bruckner was meteen bij zijn première in 1881 een succes. Toch heeft Bruckner het werk vele malen herzien, ook na de premièredatum. Sinds de jaren 30 erkennen musicologen drie verschillende basisversie, waarvan er twee nog weer in meerdere vormen bestaan. De Wiener Philharmoniker en Thieleman spelen de versie uit 1878/80 die geldt als de eerste definitieve versie.

Wiener Philharmoniker
Christian Tielemann, dirigent
Elina Garanca, mezzosopraan

Wagner - Wesendonck Lieder
Bruckner - Symfonie nr.4 in Es gr.t. 'Romantische'

Opname 21 augustus 2020, Salzburger Festspiele


Beethoven en Schubert
Imogen Cooper speelt 12 Deutsche Ländler van Schubert. De componist schreef de Duitse dansen toen zijn gezondheid na 1820 achteruit ging. De muziek bleef onbekend bij het grote publiek totdat Brahms ze veertig jaar later alsnog onder de aandacht bracht. Van Beethoven speelt Cooper de subtiele en inventieve Bagatelles op.119 en zijn Sonate op.110, een van zijn late meesterwerken.

Cooper groeide op in een muzikaal gezin in Londen. Vanaf haar 5e riep ze al dat ze concertpianist wilde worden en omdat er in die tijd in Londen geen goed muziekonderwijs was, stuurde haar ouders haar op 11-jarige leeftijd naar Parijs. Toen ze eenmaal terug in Londen Alfred Brendel hoorde spelen, besloot ze dat ze met hem móést werken. Hij stemde toe, waardoor Cooper in Wenen lessen bij hem volgde. Een ervaring die haar leven heeft verandert, zo zegt ze zelf.

Imogen Cooper, piano

Schubert - 12 Deutsche Ländler, D.790
Beethoven - 11 Bagatelles, op.119
Beethoven - Pianosonate nr.31, op.110

Opname 15 juni 2020, Wigmore Hall, Londen