Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 13 september 2020 van 20:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong & Wouter Pleijsier

Barok uit Dresden

Het was waarschijnlijk een van de laatste concerten voor de Corona-lockdown het concertleven in Europa platlegde, deze avond in het Opernhaus Zürich. Oudemuziekensemble La Scintilla richtte zich op de barok in Dresden. Op het programma onder meer concerti en aria’s van Johann David Heinichen, Francesco Maria Veracini en Georg Philipp Telemann, drie componisten die zich gelijktijdig in Dresden bevonden. Naast dit trio is er speciale aandacht voor de Tsjech Jan Dismas Zelenka die contrabas speelde in het hoforkest en ook werken schreef voor het ensemble. Hoewel hij er niet vandaan kwam bleef Zelenka de rest van zijn leven in Dresden wonen.

A
La Scintilla o.l.v. Riccardo Minasi, m.m.v. Anna Devin (sopraan), Robert Pickup (chalumeau), Xavier Pignat (cello)

Werken van Jan Dismas Zelenka, Johann David Heinichen, Francesco Maria Veracini, Georg Philipp Telemann

Opname van 9 maart 2020, Opernhaus Zürich

Schubertiade Hohenems

Kian Soltani wordt wereldwijd door orkesten als solist gevraagd en in de Washington Post vergeleek een recensent de klank van zijn cello met de fuzz and richness of caramel. Dit jaar maakte hij zijn debuut bij onder meer het Münchner Philharmoniker, de Chicago Symphony en de Los Angeles Philharmonic. De 28-jarige Soltani brak internationaal door op zijn 19e dankzij recitals in de Wiener Musikverein en de Hohenems Schubertiade en hij was te bewonderen in de serie Rising Stars van de European Concert Hall Organization.

Pianist Aaron Pilsan speelde ook als Rising Star in de belangrijkste Europese zalen. Als kamermusicus speelt hij met Kian Soltani, maar ook met Isabelle Faust, Sharon Kam, het Szymanovski Quartet en Quartetto di Cremona. Samen met Soltani bracht Pilsan in 2018 het album HOME uit met daarop werken van Schubert en Schumann.

B
Kian Soltani (cello), Aaron Pilsan (piano)

Werken van Igor Stravinsky, Ludwig van Beethoven en Cesar Franck

Opname van 16 juli 2020, Markus Sittikus Hall, Hohenems