Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 7 oktober 2020 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

Cellosonates
Cellist Quirine Viersen en pianist Thomas Beijer spelen live in de Muzenzaal van Musis in Arnhem een programma met de cellosonates van Chopin en Poulenc. Chopin staat bekend als echte pianocomponist en hij schreef ook maar weinig werken die niet voor piano waren. De cellosonate is een van de negen werken die hij niet speciaal voor piano schreef. Het oeuvre van Poulenc is in vergelijking met dat van Chopin voor een wat breder instrumentarium dan alleen de piano. Toch had hij hulp nodig om de technische mogelijkheden van de cello te begrijpen. Hij droeg zijn sonate op aan cellist Pierre Fournier die hem daarbij hielp.
Tussen de beide sonates spelen Viersen en Beijer Grave (Metamorfosen voor cello en piano) van Witold Lutosławski. Hij schreef het werk ter nagedachtenis van Stefan Jarociński, een bevriende musicoloog die zich bezighield met Franse muziek, in het bijzonder de muziek van Debussy. Het stuk opent met de eerste vier noten van zijn Pelléas et Mélisande die het vertrekpunt vormen voor de melodie die zich in de cello ontwikkelt.

Quirine Viersen, cello en Thomas Beijer, piano

Poulenc – Cellosonate, op.143
Lutoslawski – Grave (Metamorfosen voor cello en piano)
Chopin – Cellosonate in g, op.65

Rechtstreeks vanuit Musis, Arnhem

Zweeds Radiokoor
Het Zweeds Radiokoor zingt onder leiding van dirigent Peter Dijkstra muziek van Pärt, Sandström, Schnittke en Bach. Een bijzondere werk in het programma is de Symphony of Psalms van Stravinsky, uitgevoerd in de bewerking die Sjostakovitsj maakte voor piano-vierhandig door pianisten Johan Ullén en Magnus Sköld.

Hoewel de Symphony of Psalms al in 1931 werd gepubliceerd, duurde het tot 1962 tot het in de Sovjet Unie uitgevoerd werd. Toch had Sjostakovitsj de partituur al in de jaren 30 in bezit en maakte hij een bewerking voor piano-vierhandig. Toen hij in de lente van 1937 les ging geven aan het conservatorium in Leningrad (Sint Petersburg) was zijn bewerking deel van het curriculum voor zijn klas. Na afloop van de les speelden de studenten nog twee uur muziek voor piano-vierhandig, terwijl de anderen vanaf de partituur de muziek volgden.

Musici
Zweeds Radiokoor o.l.v. Peter Dijkstra
Johan Ullén, piano  
Magnus Sköld, piano

Pärt - ...which was the son of...
Schnittke - Three Sacket Hymns
Stravinsky - Symphony of Psalms (arr. Sjostakovitsj)
Sandström - Singet dem Herrn
Bach - Komm, Jesu, komm, BWV.229
Sandström - Agnus Dei
Bach - Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV.225

Opname van 26 november 2019, Tokyo