Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 18 oktober 2020 van 20:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

Haydn, Mozart en Schnittke
Het Orkest van de 18e Eeuw verwelkomt ieder jaar studenten van het Koninklijk Conservatorium voor het Side By Side project. Naast ieder orkestlid zit een student die meespeelt, waardoor de muzikale kennis en bezieling over de gehele breedte van het orkest wordt overgedragen. In maart speelde het gezelschap onder leiding van de Japanse Hidemi Suzuki, die zelf als cellist jarenlang deel uitmaakte van het orkest.

Op het programma stond muziek van Haydn, Mozart en Schnittke. Die laatste brengt een hommage aan zijn klassieke voorgangers met het stuk Moz-Art a la Haydn. Zoals in veel van zijn composities combineert Schnittke muzikale fragmenten en voegt hij ze op een nieuwe manier samen. Van Mozart gebruikt hij onder meer een onafgemaakt pantomime uit 1783 en een citaat uit zijn Symfonie nr.40. Een verwijzing naar Haydn’s Farewell Symphony is onmiskenbaar, want ook Schnittke laat de orkestleden een voor een het podium aflopen, terwijl de dirigent blijft dirigeren.

Orkest van de 18 Eeuw
Studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag
Suzuki, dirigent

Mozart - Ouverture Le Nozze di Figaro
Mozart - Symfonie nr.40
Schnittke - Moz-Art à la Haydn
Haydn - Symfonie nr.103

Opname 8 maart 2020, Cultuurkoepel, Heiloo

Daria Spiridonova
Daria Spiridonova speelt vioolrepertoire van legendarische vioolvirtuozen uit de barok: Tartini en Vilsmayr. In haar zoektocht naar toprepertoire vond ze suites van deze twee componisten. Daarnaast speelt ze Capricci van componist en astronoom William Herschel, stukken die bijna nooit uitgevoerd worden. Van Georg Philipp Telemann staan zijn Fantasieën op het programma.

Vilsmayr - Partita VI
Tartini - Sonate in C
Tartini - Sonate in a
Telemann - Fantasieën
Herschell - Drie capricci
Roman- Assagio nr.5
Guillemain - Amusement op.8

Opname 11 oktober 2020, Andrieskerk, Amerongen