Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 12 december 2019 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

Camerata Bern
Anna Prohaska, sopraan
Patricia Kopatchinskaja, viool

Gustav Holst - Jesu sweet
Frank Martin - Maria-Triptychon
György Kurtág - Kafka-Fragmente (selectie)
Iannis Xenakis - Voile
Joseph Haydn - Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (selectie)
John Tavener - Song of the Angel
Verder werken van Hildegard von Bingen, Walther von der Vogelweide, Joseph Haydn, Lili Boulanger, Antonio Lotti en Tomás Luis de Victoria

Rechtstreeks vanuit de Doelen, Rotterdam

Patricia Kopatchinskaja is artistiek leider van Camerata Bern, waar ze volledige vrijheid krijgt om bijzondere programma’s uit te voeren. Zoals ‘Maria Mater Meretrix’, dat ze samen met sopraan Anna Prohaska bedacht: een verzameling korte werken die gaan over Maria in verschillende gedaantes - als heilige, moeder, maar ook ketters als prostituee. Een programma met muziek van de 12e eeuw tot nu.
Afwisselend nemen Kopatchinskaja’s viool en Prohaska’s stem het voortouw. Het Mariatriptiek voor viool, sopraan en orkest van de Zwitserse componist Frank Martin is als een refrein door de avond geweven. Die bijzondere bezetting keert terug in het sluitstuk, Song of the Angel van John Tavener, dat volgens de componist met ‘ingehouden extase’ moet worden gebracht.
De oudste muziek vanavond is van de legendarische Hildegard von Bingen, de eerste componiste die de muziekgeschiedenis vermeldt, en van de minnezanger Walther von der Vogelweide. Via onder meer Joseph Haydn en Gustav Holst belanden we bij de Kafka-Fragmente die György Kurtág in de jaren 80 schreef: miniaturen voor viool en stem.